[]

Elektronik bilgisi (amatör düzey)

Merhaba,
Bir bluetooth alıcı var. Güç düğmesine 3 sn. Basılı tutunca açılıyor. Daha uzun basilirsa bulunma moduna geçiyor vs.
İhtiyacım ise, devreye elektrik verdiğimde butona 3-4 saniye kadar basılı tutulmuş gibi kısa devre yapacak bir komponent vs.
Sonra devreyi kesecek tabi.
Fikir verebilir misiniz?

 
555 ile yapılabilir. ilk enerji geldiğinde 3-4 saniye logic low yapar. ya da çok ucuz bir 8 pin micro ile de yapılır. ya da tamamen analog olarak da mümkün.


  • orpheus  (29.04.19 21:48:03) 
Elim havya tutar ancak devre tasarımı vs bilmiyorum. Nasıl arastirmaliyim bunu yapabilecek devreyi?


  • kisa  (29.04.19 21:50:51) 
Düşmede gecikmeli zaman rölesi kullanarak yapabilirsin.


  • tentemuhendisi  (29.04.19 21:53:17) 
Teşekkürler, şimdi mobilden kabaca gecikmeli zaman rölesine baktım da, elektrik geldiğinde belli süre bekleyip roleyi tetikliyor ve öyle kalıyormuş. (ayrıca 12v ile çalışıyordu) beni. İsteğim elektrik geldiğinde çalışsın ve belli süre sonra kapansın. Tabi başta söylemedim bunu 5v. Bir gerilim ile (USB) yapmak isterim.
İlginiz için teşekkürler.

  • kisa  (29.04.19 21:59:01) 
Zaman rölelerinin değişik çeşitleri var. Düşmede gecikmeli olduğunda elektrik verdiğinde normalde açık kontak kapalıya döner. Gecikme zamanı kadar sonra tekrar açık konuma gelir. Yani gecikme zamanı kadar elektrik geçirir.

5V için de şöyle bir şey yaparsın. 12V güç kaynağı koyarsın. Zaman rölesini 12V ile beslersin. Zaman rölesinin kontağı ile 12V bobinli bir röle kontrol edersin. O rölenin a1-a2 ucundan da 5V devresini geçirirsin. Böylece 12V ile 5V'u ayırmış olursun. Daha detay bilgi istersen basit bir şema atabilirim.
  • tentemuhendisi  (30.04.19 00:15:16) 
Az sayıda komponent ve küçük bir devre için tek transistör ile yapılan basit turn-off devrelerini İnceleyebilirsiniz


  • 16f628a  (30.04.19 02:25:09) 
mosfet/transistör ile yapılan "off delay" devreleri mevcut. Kalkıp koca röle kullanmana gerek yok.


  • kimlanbu  (30.04.19 12:56:07) 
teşekkürler arkadaşlar. buradaki bilgiler sonrasında biraz araştıracağım.


  • kisa  (30.04.19 13:27:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.