[]

Yıllık İzin Hakkında

arkadaşlar cuma veya pazartesi izin alırsak cumartesi günümüzü de kesiyorlarmış. yani her halukarda iki gün iznimiz gidiyor. normalde cumartesi çalışmıyoruz.
bu işin mantıklı açıklamasını bilen var mı? kanunda yazıyor diyorlar, neyin kanunu bu :(



 
Birkaç işveren daha duydum bunu yapan. Kanun diyorlar ama kesin bir dayanak gösteremiyorlar. Yasal bir dayanağı yok bu uygulamanın.


  • okuyamıyom ben ya  (29.04.19 14:30:52) 
Cumartesi iş kanununa göre iş günüdür. yıllık izin iş günü üzerinden verilir.


  • damla sakızlı dondurma  (29.04.19 14:32:36) 
1 haftalık izinde normal ama, cuma izin alınca çok saçma gerekiyorsa cumartesi çalışırım


  • fatalsoul  (29.04.19 14:34:42) 
iş kanunu'nda çalışma süresi için haftalık 45 saat der. ve başka bir yerde de yedi günlük çalışma süresinde 1 gün kesintisiz tatil verilir der.

genelde ctesi günlerini, fiili olarak çalışmasanız da bu tarz bir düşünce ile yıllık izinden düşerler.

burada dikkat edilmesi gereken (bence) hafta içi kaç saat çalıştığınızdır. biz 5 günde 45 saati dolduruyoruz ve bu nedenle ctesi günlerini yıllık izinden düşmüyoruz.
  • kafa koparan manyak  (29.04.19 14:39:58) 
"4857 sayılı İş Kanunu kapsamında, bir hafta 6 iş günü olarak kabul edilmekte, herhangi bir işyerinde cumartesi günleri çalışılmaması bu konudaki genel uygulamayı değiştirmemektedir. Bu açıdan, çalışanların izin sürelerinin belirlenmesi sırasında, cumartesi günleri izin süresinden sayılmaktadır. "

yasal dayanagı yok diyenler bir okusun.

biz işyerinde 1 hafta alandan cumartesini kesiyoruz ama sadece cuma ya da perşembe cuma alandan cumartesini kesmiyoruz.
  • benaslinda  (29.04.19 14:41:53) 
Fazlasıyla fikir ayrılığı oluşmuş sanıyorum. Benim görüşümün temelini belirteyim, aksi kanaatteki meslektaşlar yanlış olduğum bir yer varsa ve düzeltirse ben de nemalanırım. Şöyle ki;

Öncelikle kanunun 46. maddesinde haftalık izin "Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde, işçilere tatil gününden önce 63 üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmidört saat dinlenme (hafta tatili) verilir." şeklinde düzenlenmiştir.

Yine maddenin devamında "Şu kadar ki;
a) Çalışmadığı halde kanunen çalışma süresinden sayılan zamanlar ile günlük ücret
ödenen veya ödenmeyen kanundan veya sözleşmeden doğan tatil günleri,
b) (Değişik: 4/4/2015-6645/35 md.) Ek 2 nci maddede sayılan izin süreleri,
c) Bir haftalık süre içinde kalmak üzere işveren tarafından verilen diğer izinlerle hekim raporuyla verilen hastalık ve dinlenme izinleri,
Çalışılmış günler gibi hesaba katılır." denmekte olup, meali şudur ki; ben haftada 6 gün çalış 1 gün tatil yap desem de, işçiye işvereni cumartesi de çalışma diyorsa (sözleşmeden doğan tatil günleri) bugünler de ve yine izin alınan günler de çalışmış günler gibi hesaba katılır ve haftalık izne hak kazanılır.

Bazı işverenler işçiye "sen izin aldın, o yüzden haftalık izne hak kazanmadın" veya "normalde kanun 6 gün çalış diyor ama ben 6 gün çalıştırmıyorum sen aslında bir gün daha çalışmalıydın o yüzden bugünü de izninden düşüyorum" dediğinden ilgili maddenin ikinci kısmı bunun önüne geçer.

kanunun cumartesi iş günü olduğunu söylenmesine yönelik soruyorum: misal pazartesi - salı günü haftalık izni olan diğer 5 gün çalışan bir işçi de cuma için izin aldığında 2 gün mü kesilir hakkından, yoksa kanun onun için pazartesi yahut salı çalışma günüdür demiştir de onun için de

@kafa koparan manyak: çalışma süresi 45 saat demez kanun. kanun çalışma süresine karışamaz. yeri gelir 10 saatlik haftalık çalışma süresi olan iş sözleşmesi de akdedilebilir. kanun yalnızca 5 saatin üzeri fazla çalışmaya girer der. o yüzden işçinin sözleşmesi misal 40 saatlik çalışma üzerinden hazırlandıysa o işçinin izin almasında 45 saat gibi bir bahane ileri sürülemez.
  • okuyamıyom ben ya  (29.04.19 14:59:32) 
kanuni olarak doğru uygulama.

ama vicdani olarak düşünceniz doğru.
  • baldan kaymak  (29.04.19 15:54:18) 
Yasal dayanağı cevaplarda yazmışlar.
pazartesi salı izin al kafan rahat olsun.

  • lcha  (29.04.19 16:21:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.