[]

Ciddi şekilde artan uyku bozukluğu

3 yıldır psikiyatride depresyon ve anksiyete bozukluğu tedavisi görüyorum. Tam olarak 15 farklı ilaç kullandırıldı bugüne dek. Son 1,5 yıldır lustral special kullanıyorum. Kendimi daha iyi hissediyorum eskiye oranla. Her ne kadar çok kötü günler hala olsa da geçmişe göre daha güçlü ve iyiyim diyebilirim.

Ancak 2 yıldır, özellikle de son 1 yıl olmak üzere uyku bozukluğu problemleri başladı. Elbette ilk önce doktoruma gittim ve bugüne dek kullandığım ilaçların 4 tanesi bu sebeple verilenler.

En son karar hem anksiyetenin hem de lustral’in buna sebep olduğuydu. Bir ilaç verildiğinde ilk başlarda uyuyabiliyorken sonraları o ilaca alışıyor ve başa sarıyordum. Şimdiye dek imovane, desyrel ve zestat kullandım bu gerekçe ile. Doktorum tarafından reçetelenmişti hepsi tabii ki. Artık en son zestat da kar etmemeye başlayınca valdoxan’a başlattılar. Başlarda uyuyabiliyordum. Ancak 2 haftadır artık onunla da uyuyamıyorum. Öyle ki son 2 gündür hiç ilaç almamış gibiyim. Üstelik alerjik astım sebebiyle desmont da heyet raporlu ilacım ancak içerdiği antihistaminiğe alışalı uzun yıllar oldu.

İlaç harici aklınıza gelebilecek her yöntemi denedim, istisnasız her şeyi. Ama yok, uyuyamıyorum. Kesinlikle gözlerimi kapatıp uykuya dalamıyorum. Valdoxan’ı alalı 3 saat oldu ama bana mısın demedi.

Son doktor kontrolümde eğer bu da fayda etmezse artık hafif ilaç şansımın kalmadığını ve seroquel’e başlatmak zorunda kalacağını söyledi. Seroquel bir defa acilde verilmişti bana. Ayrıca Alzheimer olan anneannem ve babaannemin sakinleşmesi, uyuması için verilen ilaçtı. İyi bilirim o yüzden ve insanı zombiye dönüştürdüğünü gözlerimle gördüğüm, tecrübe de ettiğim için asla istemiyorum.

Uyku amaçlı bu kullandırılanlar haricinde ativan ve xanax da bir dönem kullandıklarım arasında. Ativan zaten dünyadan koparıyor ve uyku için kesinlikle almamam konusunda net doktorum. Xanax bir kere daha denendi ama malum yasal süreden sonra bağımlı da olmayayım diye kesildi.

Velhasıl, artık dayanamıyorum. Aklımı yitirecek gibi oluyorum uyuyamadıkça. Bütün yaşam kaliteni etkiliyor. Lustral’den de vazgeçmek istemiyor doktorum çünkü bu zamana dek ruh sağlığıma iyi gelebilmiş tek ilaç olduğu kanaatindeler.

Artık ilaç mı olur, yaşanmış tecrübe mi, başka bir şeyler mi bilmiyorum ama önerileriniz varsa açığım. Özellikle farklı bir ilaç kombinasyonu olursa en azından doktoruma danışabilirim. 1.61 boyla 43’ten 60 kiloya çıktığım için kilo aldıran ilaçlar da verilmiyor artık. Zaten ben de istemem daha fazla almayı. Ama her şeyden önce artık uyuyabilmek, doğru düzgün bir düzene sahip olmak istiyorum. Ne yaşam kalitem kaldı ne bir nebze mutluluk. Ölsem de kurtulsam düşüncesi en makul şey olmaya başladı.

 
Takipteyim demeye geldim çünkü aynı sorunu ben 7 senedir yaşıyorum. Artık çözümü oturup uyumamakta buluyorum yapacak birşey yok diye. Çok kötü gunumdeysem günu 2 saatlik uykuyla geçiriyorum ya da 2 günde bir uyuyorum. Ama her zaman o kadar kötü olmuyor. Ben çoktan bıraktım antidepresan ve uyku haplarini.çok saçma buluyorum çünkü. Tedavi edici değil ortadaki sorunu susturmaya çalışıci olarak görüyorum. Ama psikiyatrlar güya beyindeki eksik kimyasalları tamamlıyor diye kakaliyolar.

Bi uyku merkezine gitmediğim kaldı çünkü uyku apnesi cart curt belirtilerini göstermiyorum. Benimki tamamen psikolojik kökenli.
  • superfluid  (28.04.19 05:34:45) 
Geçmişte uyku problemi , anksiyete bozukluğu yaşamış ve xanax kullanmış biriyim. Yaşadığınız şeyin geçici bir durum olduğunu ve hiçbir şeyin çözümsüz olmadığını kendinize hatırlatın lütfen. Size ilaçsız yöntemlerden bahsedeceğim naçizane.

Önemli bir biyolojik ihtiyaç uyku. Ve eksikliği serotonin seviyesinde ciddi azalmaya yol açıyor. Uyku uyuyamazken başka yollardan serotonin seviyesini arttırmak faydalı olacaktır. B12 vitamini ve triptofan(serotonin üretimi için gerekli aminoasitlerden biri) alımını arttırmak serotonin seviyesinin yükselmesinde önemli rol oynuyor. Triptofan kaynağı yiyecekler tüketmenizde yarar var. Bunlar kırmızı et, süt ürünleri ve yumurta. Vegan iseniz fındık ve çekirdekte de var.

Uyku uyumanızı kolaylaştıracak/kolaylaştıracağını umduğum tek başına veya bir arada yapabileceğiniz bazı şeyleri sıralarsam şöyle olur:

-Güneş banyosu yapılmalı. Vücudunuzu güneş ışığı ile yıkayın. Arada hiçbir ayırıcı olmadan direkt güneş ışığı teninize değsin. Güneşli bir günde mümkün olan maksimum gün ışığına maruz kalın ve mümkün olduğunca vücudunuzu örtmemeye özen gösterin.

- Mutlaka spor yapılmalı. Adım sayar ile hedefler belirleyip yürüyebilirsiniz veya ısınma + squat yapabilirsiniz. Size kalmış. (“İyi” uyku için spor şart. İyi uyku uykunun her evresinin uyunması anlamına gelir. İyi uyunmadığında vücut dinlenmez. Yorgun uyanırsınız. Güne yorgun başlarsanız spor yapamazsınız. İyi uyuyamazsınız. Basit bir döngü düşünün)

-Yapay ışığa az , doğal ışığa çok maruz kalınmalı. Güne başladığınızda vücut doğal ışığa ayak uydurarak biyolojik saatinizi belirler ve ilerletir. Güneş batıp akşam olurken vücut uyku saatinin yaklaştığını hisseder. Kendinizi uykuya hazırlarken evdeki beyaz ışıkları kapatabilirsiniz. Ya da bir günü yapay ışıksız geçirebiliyorsanız deneyebilirsiniz.

-Uykunuz gelmediğinde uykuyu taklit edin. Kaslarınızı birer birer gevşetin. Yer çekimine teslim olun. Vücudunuzun yatağa aktığını hissedin. Yavaş yavaş derin nefes al verin. Verdikten sonra bir kaç saniye bekleyip yine tekrarlayın.

Geçmişte yaşadığım bazı sıkıntılı durumlar ile baş edebilmek için nefes egzersizleri ve yogaya sarılmıştım. Uykudan behsedince aklıma yoganın şavasana duruşu geldi. Yoganın en güzel en önemli kısmıdır benim için. Yoganın son pozisyonu olarak yapılır. Mentor her ne kadar uyanıklık kısmını seçmemiz yönünde telkin etse de ben genellikle şavasanalarda uyuyakalırdım. O kadar tatlı bir hocam vardı ki üzerimi yumuşacık bir polar battaniye ile örterdi ve uyuyunca ders bitiminde bizi asla uyandırmaz uyanmamızı beklerdi. Şavasanayı uygulamak için yoga kursuna gitmenizi önermeyeceğim. İyileştirici etkisinin varlığını hemen görebilmek adına şavasana duruşu adımlarını açıklayan şu okumayı yapmanızı ve şu videoyu dinleyip uygulamanızı öneririm. Ben şimdi videoyu bir kez izledim , eklemek istediğim yerler olacak , onlar için yeşillendiririm.

Okumanız için : www.semraelmaci.com

Dinlemeniz için : youtu.be
  • rakidabalikolsa  (28.04.19 06:42:16 ~ 06:45:30) 
kinolon iceren bir antibiyotikten zehirlenmis olabilir misiniz? cok uzun zaman once de almis olsaniz boyle yane etkileri gorulebiliyor uzun sure. okumanizda fayda var:

eksisozluk.com
  • ehti  (28.04.19 10:36:00) 
Bu anlatılanların üzerine tavsiyem komik kaçabilir ama belki faydası olur bilemeyiz; çevremde ciddi uyku problemleri çeken 1-2 kişi limonlu melisa çayı ile deliksiz uyumaya başladılar. Sözlükte de herkes övmüş. Denenmediyse şans verilmeli.


  • ssiradanbirigibi  (28.04.19 11:30:17) 
Terapi alıyor musunuz ya da hiç aldınız mı? Terapiye başlayın. Bahsettiğiniz sıkıntıların geri planında psikolojik şeyler yatıyor hep.


  • yumuşatıcı sever  (28.04.19 12:53:20) 
uyku uyuyamadığınızda uyumadığınız için anksiyete yaşıyor musunuz? anksiyete uykuya dalmanızı engeller. bu uyku konusunda olduğunda da kısır döngü oluyor. uyuyamayınca "uyuyamıyorum, neden, yine dalamadım" düşünceleri ile huzursuz olup, huzursuz olunca uyuyamamak, uyuyamayınca yine huzursuz olmak şeklinde.

o nedenle uyuyamadığınızda yataktan kalkın, uykuya dalamadım diye sinir bozmayın. uykuyu çok kaçırmayacak aktivitelerle uğraşın. kitap okumak gibi. yatağınıza sadece uyku için girin. yatakta kitap okumayın, bilgisayar - telefon uğraşmayın. yatağın uyku için olduğunu kendinize zaman içinde öğretin.
ayrıca günlük spor yapın.
güzel bir duş alıp yatın.
belli bir saatten sonra yemek yemeyin ve elektronik cihazlarla ilişiği kesin.

anksiyeteniz tamamen geçmediyse uykuyu etkiler. lustral dozu yeterli mi? ayrıca ne zaman alıyorsunuz? gece almak uyku kalitesini etkileyebilir.

seroquel verilirse de düşük dozu mu verildi geçmişte? 25 mg - 400 mg arası dozları var.
  • master of ceremonies  (28.04.19 14:46:13) 
doktorunuza hayatınıza dair bahsetmediğiniz ayrıntılar olabilir mi? onları bir gözden geçirseniz; hani belki size alakasız gelmiştir, anlatmak abes ya da alakasız gelmiştir; şikayet olmasa da aklınızdan geçen ya da hissettiğiniz, size tuhaf gelen bir şey olabilir, yaşadığınız bir korku olabilir...

çünkü ufak bir şeyin eklenmesi, ilaç gruplarının etkisini farklılaştırabiliyor. doktorunuz da bilmediği bir ayrıntıyı da hesaba katamaz dolayısıyla.
  • encookbensevinnolur  (28.04.19 16:04:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.