[]

Sizce bu torpil mi?

Uzun zamandir iş arayn biri var. Bir arkadaşı bir kurumdaki yakiniyla bu kişi icin konuşuyor. Ise ihtiyacıniz olduğunu, yarin gelip konuşup cvsini birakip neler yapabileceğini anlatsa ve kurumunuzda ona uygun bir pozisyon varsa iş konusunda yardımcı olur musunuz demesi etik mi?

Edit: Kurum bir ticaret odasi. Dolayısıyla devlet mi ozel mi emin degiliz.


 
Kesinlikle etik.İşi alacağının garantisi bile yok.Yine cv'ye bakılacak.Yine bir görüşme olacak.


  • Varolus sancısı  (26.04.19 00:33:13) 
Özel sektörde iş bu şekilde bulunuyor. Bunlara takılan şu ortamda iş bulamaz.

Bir de iş veren birlikte çalışabileceği eleman istiyor. Hayat görüşü, iletişim falan.. bunlar uymuyorsa bir yerde aksaklık olabilir. İş ortamında sinir harbi olabilir.
  • fake fakeoğlu  (26.04.19 00:33:45 ~ 00:36:38) 
torpil değil. etik değil demekte yanlış olur. adam gelsin konuşsun cv bıraksın otursun napabilir anlatsın sizde uygun yer olursa alabilir misiniz demiş. hiç bir falso yok.

dünya hep böyleydi hepte böyle devam edecek. doğru olan da bu. benim hiç bir zaman böyle bir durumum olmadı olmayacakta çevrem yok çünkü ama doğru olan bu işte.

isteniliyor ki bir sınav olsun oturup masada 6 ay çalışalım yüksek puan alanlarımız işe girsin iş bulsun yok öyle bir dünya.

kimi ağzıyla laf yapar işe girer kimi sınavlarda rezildir ama iş dünyasında pratiktir işe girer. herkesin yolu farklı
  • avatar is back  (26.04.19 00:34:29) 
devlet kurumuysa orada kpss falan, milletin emeği, hayalleri var ama özelse yapıştırsın. yoksa daha çok isşiz kalir. millet etik metik dinlemiyor. " herkes köşesini kapmış iyi ama ben nasıl büyük adam olacağım " der bir şarkısında üstad pinhani.

sen de kap köşeni. burada serengeti kanunları geçerlidir. sırtlanlar kazanır.
  • Neill  (26.04.19 00:37:09) 
bu referans olmaktir, torpil degil. kesinlikle etik ve olagan birsey.


  • crucio  (26.04.19 01:09:09) 
Çok etik bir davranış. Ben bir torpil göremedim.


  • rakidabalikolsa  (26.04.19 03:29:53) 
Bunun torpilden farki nedir ki? Sonucta iki kisiye de eyvallahi olacak. Bence etik degil. Ancak ve maalesef o kadar cok issiz var ki insanlar is icin bulabildikleri her kapiyi zorluyorlar.


  • unabomber  (26.04.19 08:36:07) 
rica olmuş. şu an için torpil değil.


  • mikahakkinen  (26.04.19 08:42:28) 
Sadece bununla sınırlıysa torpil değil. Hatta bazı şirketler bunu destekleyip eğer getirdiğiniz kişiyi beğenip işe alırlarsa size prim veriyorlar.


  • SiyamkedisiZorro  (26.04.19 08:49:43) 
"Daha iyi biri yerine bu arkadaşı alın" demek ve sonucu etkilemek torpildir.
"Böyle bir aday da var, değerlendirir misiniz? işinde iyidir vs." demek referanstır.

Dediğiniz örnekte bence bir torpil yok gibi duruyor. Tabii bunu kimin dediğine bağlı.
Kurumun en tepesindeki kişi İK'ya bir CV yollayıp "inceler misiniz, değerlendirin" derse, referans gibi dursa da torpil gibi algılanabilir İK tarafından ve bu adaya gereksiz öncelik tanınabilir. Bu biraz torpildir. Ama aynı veya alt seviyeden aynı yazı gelse referans olduğu anlaşılır.
  • burfak  (26.04.19 09:50:49) 
referans olmakla ile torpilin farki sudur: referans oldugunda ilgili kisinin ilgili pozisyon icin uygun oldugunu dusunup adini,cv'sini iletirsin. gerisi sirketin/isverenin insiyatifinde. gerekli mulakatlarini, gorusmelerini yapar, "uygun" bulursa ise alir. bir nevi google reklamlari gibi. kisinin sadece on plana cikmasina yardimci olur.

torpilde ise, "bizim amca oglunu bu pozisyona soksana, bi bok bilmez bu alani da okumadi ama ilerde sana bir guzellik yaparim" demektir. kisinin profesyonel gecmisi pozisyon icin yeterli olmadigi halde, sirf ikili iliskileri sebebiyle ise alirsin.

ilk durumda referans olan kisi olmasa ve cv'den kisisel bilgiler cikarilsa bile ayni surec isler. ikinci de o cv'nin yuzune bile bakilmaz
  • crucio  (26.04.19 11:24:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.