[]

Ailemi ben götürmezsem yolda bir şey olur korkusu

Eşim gerek kendisi, gerek kızımızla bir yere gitmek istediğinde ne yapıp ne edip refakat etmeden, arabayla kendim götürmeden bir yerlere giderlerse milyon tane felaket senaryosu geliyor aklıma. Yok durakta beklerlerken bir araba durağa dalar, otobüs kaza yapar bir şey olur, sapığın biri dadanır, tinerci yollarını keser, şu bu.

Aslında bunların aklıma gelmesi haksız da bir durum değil. Sokaklarda asayiş yok, olay olduktan sonra da adalet yok.

Herneyse, adım attıkları her yere kesinlikle ben götürüyorum arabayla. Eşim de hafiften bu durumdan sıkılmış durumda ama fazla ses etmiyor.

Bugün izinliydi, kızımla beraber bir arkadaşına öğlen misafirliğine gidecekti. Ben götürecektim. Hafiften bir gerginlik oldu aramızda. Ucundan kenarından bu götürüp, götürdüğün yerden de almakla ilgili bir şey aynı zamanda.

Ben de sinirlendim, ilk defa iyi tamam otobüsle gidersiniz o zaman dedim, çıktım evden. Şimdi kızımın kolu da alçılı zaten.

Aşırı dert oldu içime. Yolda bir şey olsa kendimi suçlayacağım biliyorum. Kayınvalidemle konuşurken oğlum bırak bu kadar el bebek gül bebek etme. Milyonlar toplu ulaşım kullanıyor. Tek kullanan senin eşin çocuğun değil. Bırak böyle yerlere zaten toplu ulaşımla gitsinler. Gideceği yer 2-3 kmlik mesafe. Abartma.
Bir felaket olacaksa senle de olur hem. Psikolojini bozmuşsun resmen. Biraz rahat ol dedi. Ama çocuğun kolu da alçılı dedim. Kolunda alçı olan herkesi babası arabayla götürmüyor. İnsanlar ne ağır hastalarını otobüsle götürüp getirmek zorunda kalıyor. Engellisi, ağır hastası, yaşlısı herkes biniyor otobüse dedi.

Sizce ben bu obsesiflik düzeyindeki takıntımda haksız mıyım?

 
kısmen haklısın kısmen haksızsın
nasıl dersen 2-3 km lik yere de tek vasıta ile falan gidiliyorsa bırak gitsinler ama anadolu yakasından avrupa yakasına falan tabi sen götür o ayrı.

e çocuğun kolu alçılı falan ise zorlanabilirler eyvallah böyle durumlarda teklif et tamam derse eşin zaten götürürsün yoksa çok darlanabilir. Kafasına göre geliş gidiş saati belirlemek istiyorlar belki seni düşündükleri için saat kısıtlamasına giriyor olabilir buluşmadan tat alamıyor olabilir.

edit: toplamda haksızlığın biraz daha fazla
  • basond  (25.04.19 11:51:25 ~ 11:52:12) 
Haksızsınız. Her yerde her şey olabilir ama bu sizi haklı çıkarmaz. Ayrıca eşinize de kızınıza da haksızlık olduğunu düşünüyorum. Örneğin kızınız ileride kendini korumayı, yolda dikkatli olmayı nasıl öğrenecek? Tabi ki kimse sağlığıyla, canıyla öğrensin istemiyoruz ama bunlar da dışarıda öğreniliyor, korunaklı alanlarda değil.


  • fotrsapka  (25.04.19 11:53:08) 
Cok haklisin yemin ediyorum senin gibiyim. Yok abi kayinvalideni falan dinleme. Ama her dakika da boyle yapamazsin. Takip cihazi falan koy bir araba al esine. Mumkunse celik volvolardan airbagli. Icin rahat etsin. Otobusler falan sapik dolu amk siktir et.


  • baldan kaymak  (25.04.19 11:55:46) 
haksızsın , hiç eşi olmayanlar var onlar ne yapsın ?
arabası olmayanlar , babası abisi vs kimsesi olmadan çocuk büyütenler var.
geçen gün 2 genç gördüm kadıköy de otobüsten indiler o karmakarışık duraklarda arkadan otobüsler yanaşıyordu ellerinde bastonla yavaş yavaş yürüyorlardı kaldırıma çıkmalarına yardım ettim teşekkür ettiler yola devam ettiler.
hayat bazıları için çok zor ama yine de bir şekilde her duruma alışıyor insanlar ve yolunu buluyorlar.
çok titizlenme , sakınan göze çöp batar diye içindeki sesi sustur .
  • devilone  (25.04.19 11:56:26) 
haksızsın.

bırak çocuk küçüklüğünden itibaren toplu taşıma ile yolculuk etmeyi, oranın kurallarını öğrensin. bu kadar el üstünde tutma. otobüse metroya vapura binsin. bu da hayatın bir rengi, korumaya çalışırken çocuğunu bu renkten mahrum bırakma.

ülke güvensiz ve bu konuda haklısın. fakat sadece toplu taşıma değil, senin araban da güvensiz. bir fark yok.

kayınvalideni dinle.

kendini suçlayacak bir şey de yok. sakin.
  • babilbaligi  (25.04.19 12:07:23) 
haksızsın. bu takıntının boyutu ilerlerse eşin neyse de çocuğunun iyiliğini isterken ona kötülük edebilirsin.


  • aquarium  (25.04.19 12:18:07) 
Haksızsın demek sana haksızlık olur ama abartıyorsun. Gerek yok biraz relax ol. Onlar senin eşin ve çocuğun, götürmeni isteseler senden çekinecek değiller söylerler. Sen teklif edince de ısrar beklemezler, istiyolarsa zaten hemen kabul ederler. İstemiyolarsa da senin ısrarın bunaltır, devamlı ısrar edersen ve pimpirikli davranırsan hastaneye, acil durumlarda gitmeleri gereken yerlere giderken bile söylemeye çekinir hale gelirler.
Yapma şimdi farketmişsin işte, burdan itibaren yapma artık dur. Teklif et ve sonra sorma artık.

  • megalomaniac  (25.04.19 12:19:48) 
haksızsınız. kayınvalideniz güzel özetlemiş.

eşiniz kaç yaşında kadın, evden kendi başına çıkamıyorsa iyi dayanmış.

felaket senaryolarının gerçekleşme olasılığı ne? gerçekleşse bunda sizin sorumluluğunuz ne kadar?

kendi gücümüzü abartıp ("her felaketi engelleyebilirim") çevreyi güvensiz gördükçe ("dünya güvensiz bir yer") ve bu şekilde davrandıkça hayatınız çok zora girecek. siz sürekli götürdükçe, refakat ettikçe de bu obsesyon azalmayacak. çünkü sizin düşünce sisteminize göre siz götürdünüz diye başlarına bir şey gelmedi... pekişiyor bu düşünce.

BDT(Bilişsel davranışçı terapi) gitme olanağınız var mı?

ek not: Bu olayların içinde kızınıza da dünyanın güvensiz bir yer olduğunu aşılıyorsunuz. olaya bir de bu açıdan bakmanızı öneririm.
  • master of ceremonies  (25.04.19 12:23:52) 
Çevrenizde gördüğünüz bağımlı, ozguveni düşük kişilerin çoğunun ebeveyni baktığınız zaman sizin gibi asiri koruyucu tavır sergileyen ebeveynler oluyor genelde. Kizinizin ilerde boyle olmasini ister misiniz? Eşinizı de sürekli bu şekilde davranarak sıkıyor olabilirsiniz, kayinvalideniz belki bu yüzden uyarmak istemiştir. Kendisini sürekli kontrol altında hissediyor olabilir. Üstelik sürekli bu şekilde en kötüyü düşünürek en çok kendinizi yipratirsiniz. Söylediği gibi sizin yanınızda iken de başlarına her şey gelebilir. Her şeyi her an kontrol edemezsiniz.

Bazı durumlarda tabii ki siz bırakabilirsiniz, alabilirsiniz, endiselenebilirsiniz; bunlar gayet doğal şeyler ama abartmamak gerekiyor. Bence bir yere gitmeden önce eşinize sorun, bırakmanızı isterse siz götürürsünuz yoksa kendileri gider. O da çocuk değil sonuçta, sürekli birinin yanında olmasına ihtiyaci yok.
  • fraise  (25.04.19 12:48:56 ~ 12:49:48) 
normalde haksız ama bu ülke şartlarında haklısın. ama her şeyi kontrol edemezsin, üzgünüm. başlarına bir şey geleceği varsa her durumda gelir. seni de çevirip bıçaklayabilirler, şoför senken her şey güllük gülistanlık değil. bence biraz rahatlamaya çalışın, eşiniz patlamaya hazır gibi bu konuda.


  • piremses  (25.04.19 12:54:48) 
haklı ya da haksız olmakla ilgili bir durum değil, bu senin kaygın. başlarına kötü bir şey gelme düşüncesine katlanamadığın için oluyor. onların yanında olursam en azından durumu kontrol edebilirim ya da kötü bir şey olursa ben de yanlarında olayım diye düşünüyorsun. terk edilme korkun var aslında, temel sebep bu. ne kadar koruyucu tavır sergilersen onların da gelişimine engel oluyorsun o da ayrı bi konu. terapiye gitme durumun varsa güzel olur. başkalarının rahat ol vs demesi bir işe yaramaz. hatta daha da sinir eder. kontrol edebileceğin bir şey değil çünkü.

bende de var, ordan biliyorum :)
  • olmaz  (25.04.19 12:59:17) 
ben benzer sebeplerle eşime zorla araba kullanmayı öğrettim. bensiz bir yere gideceklerinde arabayı ona bırakıyorum.


  • temasettin  (25.04.19 13:01:22) 
bu şekilde onları hayatla mücadele konusunda deneyimsiz bırakıyorsun. ve daha da güçsüz hale getiriyorsun. yaptığın düpedüz kötülük. ve bunu iyi niyetle yaptığını zannediyorsun. ben açıkcası acıdım onlara.
çok özür dilerim ama şunu belirtmem lazım. maddi durumum kızıma araba tahsis edip özel şoför tutacak halde. ama yıllardır verdim kentkartı otobüsle gidip geliyor. bazen annesi bırakıyor nadiren de taksi kullanıyor. 18 yaşında ve sokağa çıkmaktan korkuyordu bir zamanlar. bu eğitimi ona benim vermem gerekiyor. pamuklara sararak kimseden koruyamazsın. yarın bir gün evlendiği adam onu her türlü kullanır. böyle olmaması için güçlü bir birey olması için bu şekilde yetiştiriyorum.

  • ground  (25.04.19 13:20:16 ~ 13:24:09) 
Durum açıkça takıntı, hiçbir takıntı iyi değildir. Çoğu takıntının kötü sonuçları olur.

Sizin senaryonuzda bu özellikle çocuğunuzun kendi hayatı üzerinde yetkin bir birey olarak yetişmesine bir engel. Dahası çocuğunuz bu yaptığınızı kanıksarsa onun için daha çok endişelenmeniz gerekmeli. Hala size karşı çıkabilmesine sevinin. Birgün karşı çıkmaktan vazgeçerse bundan korkmanız gerektiğini anlamaya çalışın, gerçekten kötü bir durum çünkü.
  • mentuhotep  (25.04.19 13:37:01 ~ 13:40:04) 
bir arkadaşımdan örnek vereyim arkadaşın durumu iyi okul hayatını servisle okula gidip gelmekle geçirmiş üniversite dahil. bir yere gitmek isterse babası kapıdan alıp kapıya bırakmış şimdi kız tek başına asla toplu taşımaya binemiyor. binse ne yapacağını şaşırıyor. akbile dıtdıt diyordu en son. yapma bence bırak hayatı öğrensin.


  • ferrarimizolaydisatardik  (25.04.19 16:41:41) 
Endiselenmekte haklisin ama bu onlara kötülükten baska birsey getirmiyor.

Birak toplu tasima kullansinlar, milyonlar kullaniyor. Insanlar doktora otobüsle gidiyor, ne var bunda.
  • chitosan  (25.04.19 17:00:11) 
el bebek gül bebek etmek bu değil ayrıca.
neden otobüsle gidiyorlar? uberle, vip taksiyle falan gitsinler?
takıntın obsesifliği geçmiş; yalnız takıntın ailenin konforu üzerine değil, senin onlara fazla müdahil olman üzerine.
  • jimjim  (25.04.19 17:07:27) 
takıntı kötüdür takıntı. kaynananı dinle.

ayrıca çok sıkıcı bir durum, eşiniz haklı.
  • kirmizipilotkalem  (25.04.19 17:12:40) 
Haksızsınız. Kayınvalideniz sonuna kadar haklı. Zaten neyi engelleyebilirsiniz ki siz götürünce? Kendinizi de fazla abartmayın. Otobüste, toplu taşımada olabilecek her şeyin başka türlüsü sizinle arabada da olabilir. Eşiniz de kocaman insan ayrıca. Sizin öngörebileceğiniz her şeyi o da öngörebilir ve duruma göre hareket edebilir.


  • windowsguvenlikduvari  (25.04.19 17:20:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.