[]

Balkonda sebze

3 kök çilek fidesi aldım . Ektim toprağa . Cansu’yu nu verdim . Arada sulandım falan .
Ama çileklerde hareket yok , meyve veriyor ama kızarması baya zaman aldı .

Kullandığım toprak , torf yani çiçek toprağından.

1-Diğer değişkenler sabitken acaba toprakta mı hata yaptık . Kaç çeşit kullanılan toprak var , karışım Mı yapmam gerekiyordu . ?
2- çimlendirme yaparken hangi toprağı kullanmamız gerekiyor ?
2-neden bazı saksıların altında delik yok bazılarında delik var ? Temel prensip altından hava alması değil mi ?

 
ben şöyle örnek vereyim

10 sene önce balkonda cherry domates yetiştirmiştim sadece tarladan aldığım toprak ve içine perlit koymuştum. 5 sulamada bir de kimyasal sıvı bir gübre kullanmıştım şimdi ismini çeşidini hatırlamıyorum. çok güzel verim almıştım.

sebze meyve yetiştiriciliğinde genelde 3 ölçü toprak 1 ölçü torf 1 ölçü perlit + gübre şeklinde bir karışım öneriyolar.

sadece torf ile üretim yaparım dersen topraksız tarıma girer, toprak içindeki tüm besinleri dışardan vermen gerekir. soğan serasında bir elemanın videosunu izledim geçen gün, topraksız tarımla soğan üretiyordu, önünde mübalasız 20 çeşit kimyasal, ölçüp biçip su tankına karıştırıp damla sulamayla falan veriyordu, çok zor bir iş, en ufak hata yakar kavurur ve pahalı olduğunun düşünüyorum o kimyasalların.

sadece torf içinde çimlendirme yapmak mümkün, çoğu insan böyle yapıyor, tabi elek ile eleyip üstüne örtü toprağını çok ince atıyolar. çimlendirme için ben torf, toprak, cocopeat ,perlit, solucan gübresi karşımı kullanıyorum. ama çok farkeden bişey olmaz dehşet yani. ilk başta cocopeat perlit içinde çimlendiriyordum fakat çimlendikten sonra cocopeat'in besin içermemesinden dolayı şaşırtılacak zamana gelmesi çok vakit alıyordu, sonra coco peat, torf, toprak, perlit ve granül solucan gübresi karışımı yaptım bayağı fark etti.

zaten tohumdan ekmediysen çimlendirme olayına ihtiyacın olmaz.

bazı saksılarda delik yok, onlara kendin istediğin gibi delik aç diye

mesela ortalama 4 delik olan saksıya 10 tane daha ben deliyorum. kullandığım toprak karışımı çeşidine ve su tutma özelliğine göre değişir bu.

hava alması değil suyu tahliye etmesi

hava alması için perlit kullanılıyor genelde aynı zamanda su da tutar perlit. başka ismini hatırlayamadığım bişey kullanmıştım geçmişte misket boyutunda gözenekli taşlar vardı yuvarlak,onlar çok iyiydi ama ismini bulamadım bi türlü. daha bir sürü malzeme var böyle ağaçlar nette yazıyor da hatırlayamadım şu an.

toprak için kullanılan malzemeler, bahçe toprağı, kompost, torf, dere kumu, perlit, vermükülit, lav taşı, ponza taşı, leonardit, odun kömürü tozu, solucan gübresi, hayvan gübresi gibi granül gübreler, aynı şekilde sıvı gübreler, npk tarzı kimyasal kompoze gübreler, aynı şekilde sıvı npk, daha bi dünya malzeme var, zeolit, bentonit , ohoo kimbilir daha nereye kadar gider bu liste de.

her tür için toprak ihtiyacı farklı ,muhtemelen, biraz bahçe toprağı , perlit ve gübreden başka hiç bişeye ihtiyacın olmayacak.

bildiğim kadarıyla çilek kumlu toprağı seviyordu ve güneşi çok seviyordu.

ağaçlar.net forumundaki toprak karışımlarına bak, her sebze meyve ve bitki için karışımlar mevcut bir de binlerce öğrenebileceğin şey, detay var.
  • killerbee  (23.04.19 21:17:12 ~ 21:40:43) 
Kızarma sıcaklıkla alakalı aslında, alt delikler drenaj sağlar havalandirmadan ziyade


  • jenasinans  (23.04.19 22:37:40) 
güneşle kızarıyor.


  • sutlu nescafe  (23.04.19 22:47:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.