[]

Neden sevdiğiniz insanın başkasıyla yaşayacağı bir cinselliği kıskanırsınız

Neden sevdiğiniz insanın / sevgilinizin / eşinizin başkasıyla yaşayacağı bir cinselliği kıskanırsınız?

Düşününce olayın özünde "onun mutluluğu ile mutlu olmak" yer alıyorsa / almalıysa bu da o kategoriye girmez mi? Sevgiliniz / sevdiğiniz, bir başkası ile cinsellik yaşayıp mutlu olacak. Onun mutluluğuna neden razı gelememektesiniz?

Yoksa "bencillikten arındırabilmiş" bir mutluluk aslında yalan mıdır? "O mutlu olsun ama o mutlu olurken BEN DE mutlu olmalıyım" kıstası mı yer almaktadır işin içinde? ( ki evet zaten bencillik ile ilişkilendirilemeyen bir şey yoktur hayatın içinde, o tamam. bu durum onun en alt düzeyi kabul edilsin düşünürken.)

Ve şunu da ekleyeyim. Bu örnekte "başkasını size tercih etmiyor." Yani sizle yaşayamadığı, keyif alamadığı için başkasıyla yaşamıyor. Siz her türlü yaşıyorsunuz. Ama o başkasıyla da yaşıyor diyelim.

 
Bugün her birimizin, hatta tüm canlılığın nasıl burada olabildiğini bilseydin bu soruyu sormazdın. Doğamız bu bizim.


  • ruhen hastayim ben  (16.04.19 00:51:30) 
birisini sevmenin özünde kendini sevmek olduğunu ne zaman anlayacağız acaba :) hatta nietzsche'nin bir söz vardı, "sevdiğiniz birine olan sevginizi düşünün, düşündükten bir süre sonra fark edeceksiniz ki aslında onu değil, onun sizde yaşattığı hisleri seviyorsunuz" diye.


  • tabirimekruh  (16.04.19 00:57:32) 
İnsanız. Hayvan değil. Bizi hayvanlardan ayıran bazı şeyler vardır. Sokaktaki bir köpek gibi önümüzde kim varsa tutup .. sevişmiyoruz mesela. Şimdi tek tek anlatmaya gerek yok hayvanlar ve insanların farklarını. Swinger, cuckold fantezisi olanlar sizin dediklerinize daha uygun kişiler. Bu da kime göre normal tartışılır.


  • panda yuva yapmis sogut dalina  (16.04.19 01:29:27 ~ 01:31:17) 
İlişki iki insanın birbirine bağlanmasıyla kurulur. Bu bağ güven, haz, paylaşım vb. şeylerle sağlanır. Bunları başkasında bulan sevdicek o başkası ile de bağ kurabilir gayet. O zaman seninle arasındaki bağ zayıflar anlamsızlaşır. İnsan aynı anda iki kişiye de gönülden bağlı, aşık olabilir mi? Olur diyen hiç aşık olmamıştır kanımca. Bunların da ötesinde insanın geçirdiği evrimsel süreç bile bu şekilde işliyor. Kadın, erkeğinin tüm kaynaklarını kendisine ve yeni doğacak yavruya harcamasını ister. Erkek, kadının kendi çocuğunu doğurduğuna emin olmak ister. Her şey insanlara kıskançlığı emrediyor gayet.

Tüm bunlar olmasa bile söylediğin şey kulağa çok iğrenç gelmiyor mu? Hayat/ilişkiler yalnızca cinsel hazdan mı ibaret? Cinsel haz duygulardan bağımsız mı, o kadar ilkel mi? Her şey tamam da bir bu "mutluluk" mu eksik?
  • Mossy  (16.04.19 01:40:59) 
Bu tamamen evrimsel psikoloji ile alakalı şu an zamanım yok uzun uzun yazamayacagim ama adı seksli meksli İngilizce bir kitap vardı Ege üniversitesi psikoloji bölümünde bir hocamın önerdiği. O kitapta detaylı şekilde anlatıyordu.


  • westblack  (16.04.19 09:23:22) 
cunku gercekten sevmiyoruz, sahipleniyoruz. tipki bir arabayi sahiplendigimiz gibi. insanlar buna sevgi/ask diyor ama bu kesinlikle ask/sevgi degil. egoik bir yaris.

gercek ask hicbir sey istemez ve hicbir seyden korkmaz.
  • Leonardo~Da~Vinci  (16.04.19 09:47:29) 
Cinsel ilişki dedigin - kerhanedeki haric - salt fiziksel etkilesimden ibaret değil. Birkac saat once tanistigin biriyle bile olsa iliskiye girerken en azindan bir süreligine duygusal etkilesim olur. Birinin baska biriyle cinsel ilişki yasamasi demek bir sure icin bir baskasiyle fiziksel ve duygusal olarak butunlesmesi demek. Geriye bir sey kalmiyor zaten.

Iki insani birbirine en cok yaklaştıran sey cinsel iliski. Biriyle daha cok butunlestigin baska bir olay yok. Dolayisiyla sevdigin insan baska biriyle sevisirken "o hala benim" diyemezsin. O iliskinin sozum ons "tutkulu" cinsel iliski olmadigindan emin olabileceğin bir sey yok.
Insan dogasi faktörünü hesaba katmadan sorgulama yaptığımızda bu sorular gerçekten sorulabilecek mantikli sorular gibi geliyor kulaga.

"bencillikten arindirilmis mutluluk" diye bir sey yoktur zaten. Mutlulugun ozunde bencillik vardir. Mutluluk ozneldir, sende olup biten bir şeydir. Ac bir adamin karnini doyurdugunda kendini mutlu etmek icin yaparsın bunu. Vicdanıni rahatlatir ac adami doyurmak, fedakarlik yapmanin altindaki motivasyon gunun sonunda senin kendi mutlulugundur. Yarali sokak hayvanını alip tedavi ettirdiginde, cocuguna bisiklet aldiginda, karina araba almak icin kredi cektiginde, hepsinde ayni sey gecerli.
Karsidakinin mutlak mutlugu derdinde olmak edebiyattab ote degil, gercek hayatta karsiligi yok romanlarda var. Karim mutlu olsun diye uzun penisli yuksek performansi bir zenciyle sevismesine musade etmek aklı basinda bireyler icin mumkun degil. Bencillikten arindirilmis mutluluk soz konusu degil.

Bunun adina gercek ask, yapmacik ask, tutku, egoistlik, sahiplenme ne sifat takarsab tak. Var olani degistirmez.
Sahiplenme ile asik olmak birbirinden bağımsız seyler degil.
Kafanizdaki gercek ask ideali evrimsel psikolojiyi ve mevcut insan dogasini baglamaz. Doga aski edebiyatçılardan felsefecilerden ogrenmez.
  • stavro  (16.04.19 09:56:48 ~ 09:58:41) 
cinselliğin bir çok olgudan farkı var benim için.
bahsettiğimiz cinsellik konusu duygusal ilişki yaşadığım, sevdiğim bir insanla ilgili ise bunun özel olduğunu, kişinin bu gibi konulardaki "biz" olduğumuz özel durumlarımızdan biri olduğunu düşünüyorum.

senin yaptığın tanım benim için gülmek, sohbet etmek, eğlenmek, mutlu olmak gibi "biz"e indirgenmemesi gereken şeyler için geçerli olabilir. fakat özelimiz dediğim durumlarda üçüncü bir şahısın bunu benim sevgilimle yaşaması veya sevgilimin bir başkasıyla yaşaması söz konusu olamaz.

o zaman benim özelim olmaktan çıkar ki?
  • baharat  (16.04.19 15:59:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.