[]

Emeklilik hakkında kafamda sorular - Yurtdışına gidiş

Bir terslik çıkmazsa temmuzdan itibaren Londra'da çalışmaya başlayacağım.

Çoğunlukla sigortasız çalıştığım için gün sayım düşük. Herhalde 1500 falandır, yaş 35. Sigortaya girişim 2002 olduğu için de emeklilik yaşım 58 ya da 60 yaş olmalı. Şu an emin olamadım.

Şimdi ben yurtdışında çalışmaya başlayınca ne olacak? Oradan emekli olmak için sıfırdan mı başlayacağım? Orada çalıştıklarımı dönüp burada saydırıp buradan emekli olabilecek miyim? Hem oradan hem buradan emekli olanlar bunu nasıl yapıyor?

Açıkçası bu konu hakkında hiçbir bilgim yok. İngiltere özelinde farklılık da gösterebilir gerçi ama sanmıyorum.

 
her ulkenin emeklilik sistemi farkli olur ama avrupa ulkelerinde genelde benzerdir. her ay maasindan emeklilik fonuna belli bir miktar kesinti olacak. istersen bu fonun ustune sen de ekstradan katki yapabilirsin. bu yaptigin katkilar genelde yillik verginden dusulur,insanlar o yuzden "vergi olarak parayi devlete verecegime fona atayim" kafasinda olur. o ulkedeki emeklilik yasin gelince (ingilterede su an icin 65) fonundaki parayi ister nakit olarak alirsin(bu durumda belli bir miktar vergi keserler), yada emekli maasi olarak alirsin.

turkiye'den emekli olmaya gelince; yurtdisinda calistigin gunleri sgk'ya saydirabiliyorsun. toplamda gerekli olan gun sayisina ulasip, emeklilik yasina da gelince sgk'ya basvuruyorsun, emeklilik icin gerekli minimum prim tutarini henuz karsilamadiysan o tutari odeyip emekli olabiliyorsun.
  • crucio  (14.04.19 10:28:58) 
Yurtdışında çalıştığınız günler ile Türkiye'de emekli olabilmek için Türkiye'ye dönünce orada çalıştığınız günleri belgelemek ve TL karşılığı bedeli ödemek (borçlanmak) zorundasınız.

Erkeklerden farklı olarak bayanlar, ikamet belgesi ibraz etmek şartıyla yurtdışında ikamet ettikleri süreleri de borçlanabilir.

İngiltere'de 1.000 gün çalıştığınızı varsayarsak, 1.000 x 27,29 = 2.729 TL ödeyerek bu günleri Türkiye'deki günlerinize ekletebilirsiniz. (27,29 tl 2019 yılı için ödeyebileceğiniz asgari günlük tutardır. Döndüğünüzde muhtemelen bu artmış olacaktır.)

Eğer vatandaşlıktan çıkarsanız yalnızca TR vatandaşı olarak geçen süreleri borçlanabilirsiniz. Çifte vatandaşlık olursa problem olmaz.

Oradaki günleri direkt olarak Türkiye’de çalışmış gibi saydırma imkânı yok malesef. Bu imkân sadece İsviçre için mevcut.
  • nihayet  (14.04.19 11:10:43) 
ingiltere'de bes sistemi var. adına pension deniyor. her ay maaşından katkı yapıyorsun. bu parayı belli bir yaştan önce çekemiyorsun. her kurumun pension ı ayrı olabiliyor. ama 65 ya da 68 yaştan önce çekersen para kaybediyorsun genelde.
ayrıca ingilterede emeklilik yaşı kaldırılmış. kendin istediğin kadar çalışıyorsun. 90 yaşında bile çalışabilirsin bir kısıt yok.
uk ile tr arasında bedavaya saydırabildiğin bir sistem bulamadım ama arkadaşların bahsettiği gibi gün ödemesi yapılabiliyor. ben burada sisteme çok ciddi katkı yapıyorum ama bu katkının bana ya da tr ye bir faydası olmuyor diye düşün. tr de asgari ödersen de ortalama sistemi aktif olduğu için alacağın maaş en fazla asgari ücret olacaktır.
dolayısıyla u de kalıcı olacaksan bir şekilde pension sistemini düşünmen ve birikimlerini yapman gerekebilir. pension da firmalar sen 5 koyarsan ben de 5 koyarım falan gibi şekil yapabiliyorlar. bu durumda birikimlerin 2 katına çıkmış oluyor. uzun vadede güzel.
  • ozdek  (14.04.19 13:00:44) 
Hocam bence Turkiyedeki emeklilik isi hic kafana takilmasin.Yurt disindaki yukumlulugunu saglayip Ingiltere'den de emekli olmaya calis. Bu sayede cifte emekli olursun


  • turkuaz  (14.04.19 13:45:08) 
Aylar sonra gelen düzeltme:

27,29 x 1000 tabi ki 27.290 TL ediyor :)
  • nihayet  (03.06.19 15:14:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.