[]

Olasılık sorusu

Gorseldeki soruyu anlatarak çözebilir misiniz?
Tesekkur ederim.

Sanirim görseli ekleyemedim. Soru şu
İki torbadan birincisinde 5 mavi 5 beyaz, ikincisinde 10 mavi 10 beyaz top vardır. Birinci torbadan bir top çekilip ikinciye atılıyor. İkinciden çekilen topun beyaz olduğu bilindiğine göre birinci torbadan çekilen topun beyaz olma olasılığı kaçtır.

 
olasılıkta (istenen durum / tüm durumlar) kuralı uygulanır .
istenen durum (birinciden beyaz çekmek ve 2. torbadan beyaz çekmek/ tüm durumlar 2. torbadan beyaz çekmek)[burada tüm durum 2. torbadan beyaz çekildiği durumlar çünkü 2. torbadan beyaz çekildiği biliniyor.
sonuç : [(5/10)x(11/21)]/[(5/10)x(11/21)+(5/10)x(10/21)] tüm durumları bulurken 1. torbadan beyaz 2. torbadan beyaz çekildiği(5/10x11/21) ve 1. torbadan mavi ikinci torbadan beyaz çekildiği(5/10x10/21) durumları topladık. birinciden beyaz ikinciden beyaz çekildiği durumlar zaten (5/10x11/21).

ÖNEMLİ NOT: BU YAZDIKLARIMIN HEPSİ YANLIŞ OLABİLİR LİSEDEN AKLIMDA KALANLARLA YARDIMCI OLMAYA ÇALIŞTIM, CEVAP DOĞRUYSA BU YAZDIKLARIM DOĞRU DEMEKTİR.
Son edit : muhtemelen cevap %50 , bu iki durum birbirinden bağımsız. 2. torbadan çekilen top farketmiyor. Her türlü ilk torbadan beyaz çekme ihtimali %50.
  • eksimeksi  (12.04.19 00:38:30 ~ 13.04.19 00:03:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.