[]

köy yumurtasıyla market yumurtası arasında besin değeri

olarak çok fazla fark var mı? köy yumurtası yiyen ne fayda sağlıyor, market yumurtası yiyen ne kaybediyor? (pi'yi 3 kabul eder gibi köy yumurtasını da en doğalından varsayıyoruz)




 
eğer fark varsa, bence köy yumurtasının besin değeri daha düşüktür çünkü bildiğin bok yiyorlar.


  • diffarentiationation  (05.04.19 22:56:51) 
besin değerini bilmiyorum ama bizim köyde normal toprak üstünde gezen, solucan börtü böcek filan yiyen tavuklarımız var. yazın sürekli gider yumurta yerim. bariz daha lezzetli.


  • spirit crusher  (05.04.19 23:00:11) 
Markette satılanlar içinde numarası 0la başlayan "organik" lerden almıyorsanız bol bol gdo, antibiyotik vs yükleniyorsunuz. Aynı şey tavuk için de geçerli.Hiç tüketmemek daha iyi.

Köy yumurtası, bu tip antibiyotik vs kimyasal atık içermediği gibi pek tabiiki kalsiyum, sodyum, potasyum protein ve vitamin açısından bin kat evladır.
  • jimjim  (05.04.19 23:21:52) 
Konuya ilişkin bilimsel bir çalışma: dergipark.gov.tr

Yumurtaları ticari, köy ve serbest olarak gruplandırıp yaptıkları incelemede tazelik, iç kalite ve dış kalite açısından pek de fark olmadığını görmüşler.

Ben ticari yumurtalarla köy-organik yumurtalar arasında pek fark olmadığını, insanların ticari yumurtalardaki “yabancı maddeleri” abarttığını düşünüyorum.

Düşüncemi yanlışlayan bilimsel çalışma görmediğim sürece de böyle düşünmeye devam edeceğim.
  • (s)AINT  (05.04.19 23:56:00) 
Şimdi 30 tane köy yumurtası aldım. Farkı ne dersen valla en ufak fikrim yok. Sadece köye daha çok para verdim. Ama köy yediğim için daha sağlıklı hissediyorum. Ploesebo.. mu yazamıyorum bile ondan da olabilir. Köy yumurtası yediğimde güne daha güzel başlıyorum. Reklam gibi oldu.


  • for day to break  (06.04.19 10:54:51) 
Yumurtalarda üretim şeklini belirten numaralar var.

Seri numarası 0TR ile başlayanlar organik, 1 ile başlayanlar serbest gezen, 2 ile başlayanlar kümes, 3 ile başlayanlar kafes tavuklarıdır.

(Not: Organik ile serbest gezen tavuk arasında tavukların yemlerinin de organik olması, bulundukları arazinin daha az ilaçlanmış olması gibi farklar mevcut)

0 veya 1 numaralı yumurtalar kabaca bu şekilde hayat süren tavuklardan geliyor:

eksiup.com

2 numaralı yumurtalar bu şekilde hayat süren tavuklardan geliyor. Yapay ışıkta büyüyen bu hayvanların hareket alanı çok kısıtlı. kümesler hayvanlar topluca kesime gittikçe temizleniyor:

eksiup.com

3 numaralı yumurtalar bu tavuklardan geliyor, kafes dışına sadece kesim için çıkıyorlar:

eksiup.com

buna göre vicdanınız el verdiğince karar verebilirsiniz hangisini tüketmek istediğinize.

ben şahsen özellikle 3 nuamralı yumurtaları satın almayı büyük vicdansızlık olarak görüyorum,gerekirse hiç yumurta yemem ama şu zulme ortak olmam. daha az yumurta tüketirim ama 0 veya 1 olanını tüketirim, en azından tavuğu görece iyi bir hayat yaşamış olduğunu düşünürüm.
  • taurina  (06.04.19 12:21:01) 
Ben de tat bakımından değil de hayvanın yaşam şartlarını düşünerek serbest gezen alıyorum.


  • inawen  (06.04.19 21:22:54) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.