[]

topsoplazma ve kedi ilişkisi

Benim bi kedim var topsoplazma olursun cocuğun olmaz dediler. Ne yapmalı? Var mıdır doğruluk payı?




 
toksoplazma diye araştırabilirsiniz.
kedinin kumuyla uğraşmadığınız, kediniz sağlıklı olduğu sürece sorun olmaz diye düşünüyorum.
en son benimkine baktılar, bağışıklığım yokmuş. kedilere alerjim de var. nasıl bir ebeyim ben bilmiyorum. :) çiğ et ve yumurtadan da bulaşabilir dedi doktor, dikkat et didi bana, elini yıka didi.
gebelerde yavru düşürmeye yol açıyor.
  • kediebesi  (30.03.10 00:06:43 ~ 00:12:42) 
evde kediniz varsa toksoplazma bağışıklığınız büyük ihtimalle vardır. toksoplazma bağışıklığının olmaması durumunda, enfeksiyonu gebelik esnasında geçirirseniz gebelik tehlikeye girer. kısırlığa sebep olmaz yani.

gebeliğe karar verirseniz toksoplazma testinizi yaptırın. daha önce enfeksiyon geçirmişseniz bir sorun olmaz, geçirmediyseniz risk almamak için kediyi uzaklaştırmanız gerekir.
  • xyoney  (30.03.10 00:07:09) 
yazacaklarımı 10 gün sonra doğuma girecek bir hamile olarak yazıyorum, peşinen belirteyim.

2 kedim var. hayatım boyunca kedilerle köpeklerle iç içe oldum. barınaklara gittim. ama sokak hayvanlarıyla da bu kadar iç içe yaşamış olmama rağmen, tuhaf biçimde toksoplazmaya bağışıklığım çıkmadı yapılan testlerde..(her hayvanda olan, insana cart diye bulaşan, öyle çok yaygın bir şey de değil gördüğünüz üzere)

zaten "evde kedi beslediğinizde bu hastalığı geçirmiş olursunuz" sanrısı da yanlış, çünkü ev kedisinde toksoplazma olma ihtimali , karşı komşunuzda olma ihtimalinden daha düşük.

çiğ etle beslenmeyen, aşıları düzenli yapılan, sokağa çıkartılmayan, temiz bakılan bir kedide toksoplazma olmaz. milyarda bir ihtimal falan.
ama insanlar toksoplazmayı öyle bi dillerine dolamışlar ki, hamile kalmaya niyetlenen kedisini sokağa salıyor, atıyor. bu nasıl bir vicdansızlık, ne mantıksızlık, araştırmadan, doğrusunu öğrenmeden insan nasıl böyle hareket edebilir aklım almıyor..

size de "kedin var, toksoplazma olursun, çocuğun olmaz" diyen, ya 10 yaş altı biridir, ya da bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmaya bayılan çok bilmişlerden biridir.
dinlemeyin, umursamayın.

hamilelikte toksoplazmaya dikkat etmek gerekir evet, çünkü özellikle ilk aylarda düşüğe sebep olabilir. ama kedi, dikkate alınacak son konu.
evinizden başka yerde yeşillik yememeli, et kesilmiş bıçakla meyve sebze doğramamalı, çok çok iyi pişmemiş etlerden uzak durmalısınız. çünkü toksoplazma asıl bunlardan geçer.

bir makalede okumuştum, dünyada toksoplazmanın en yaygın göründüğü ülke fransa'ymış.
niye sizce? sürekli kedilerle mi iç içeler? kedi boku yemekten falan mı haz alıyorlar?
hayır. fransızlar kanlı et yemeyi seviyorlar, öyle bir mutfak kültürleri var ve bu yüzden toksoplazma orada çok yaygın.

dediğim gibi evde, düzgün beslenen ve çiğ et verilmeyen bir kediden bu hastalığı kapmanız imkansız.
"sen tedbir olsun diye yine de gönder" diyenler olursa da, milyar tane ihtimalden hangi birine dikkat edeceksiniz onu sorun lütfen.
sokağa çıkarsanız size araba çarpma ihtimali var, banyoya girerseniz ayağınızın kayıp düşme ihtimali var, uçağa binerseniz uçak düşebilir ölebilirsiniz, ee hepsini aradan çıkartmak için gebelik boyunca bir köşede oturun bari. hiç kımıldamayın.

hamile kalmadan önce sayısız veteriner ve birkaç çocuk doktoru ile görüştüm. hepsi de kedilerimin bebeğime zararı olmadığını söylediler. onlarca makale okudum, araştırdım.
çevremde salak salak konuşan, kedilerime laf edip duran insanlara da verecek bir sürü doğru bilgim oldu böylece.

çevremde halen "kedi tüyü kist yapar, ciğerine yapışır, bilmemne olur" diyen cahiller var, ben dinlemiyorum. kendi kendilerine konuşuyorlar.

kızım 2 kediyle büyüyecek, yaşıtlarından çok daha sağlam bir bünyesi ve daha sosyal bir hayatı olacak.
lütfen siz de cahil cühelanın lafına kanıp kedinizi evden uzaklaştırmayın.

++ kısırlık açısından sorabiliyor olacağınızı şimdi düşündüm, o da ayrı bir saçmalık.
toksoplazma bir mikroptur ve mikrobu kapanı, grip benzeri bir şekilde hasta eder.
hastalığı atlatan kişi de bağışıklık kazanmış olur, hayatı boyunca bir daha risk altında olmaz. budur yani olayı. grip ya da başka bir hastalık geçirdikten sonra nasıl ki kısır olmuyorsanız, toksoplazmanın da bununla bir alakası yok..
  • hickiran karasinek ve uyuyan karinca  (30.03.10 08:48:49 ~ 09:04:30) 
yararlı bilgileriniz için hepinize teşekkürler.

merak edip toksoplazma diye aratan olursa da onlar için güzel bi kaynak olmuş oldu :)
  • leon  (30.03.10 13:55:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.