[]

Köpeği yeni yerine alıştırmak

Merhabalar,

2012'den beri bizimle olan şu an 8.5 yaşında (dış görünüşü, sağlığı, canlılığı, hareketi halen 2-3 yaşında gibi maşallah, yaşlılık emaresi hiç yok), dişi, kısır, Husky cins köpeğimizi, yeni bir yere taşıyoruz.

İlk günden beri bizimle yarı bahçe, yarı depo (içi boş) olan, 100 m.karelik alanda tek köpek olarak yaşıyordu. Şimdi ailem, kız kardeşimin eşinin çiftliğine yerleştiler. Çiftlikte at, büyükbaş hayvan, biri erkek büyük cins sokak köpeği ve ikisi de dişi küçük cins sokak köpeği, tavuklar vb. hayvanlar var.

Kızımızı yeni yerine nasıl alıştırabiliriz? Çünkü günlük rutin gezmelerimizde gökyüzünde uçan kuş topluluğuna bile havlayan, koyun sürüsü ve at görünce nefesi kesilecek kadar coşan bir kız bu. Sahipli köpeklerle çok iyi anlaşıp, sokak köpeklerine tahammül bile edemeyen ve her gördüğü köpeğe üstünlük kurmaya çalışan, dominant bir karakteri var.

Yani daha önce gördüğü koyun sürüsü ve atlara olan o saldırgan tutumunun saldırmakla sonuçlanmayacağını biliyorum. Çünkü kedilere veya başka canlılara da öyle tepki göstermesine rağmen yanına gittiğinde aslında saldırmıyor, hatta bazen korkuyor.

Biliyorum ki yeni yerinde serbest bıraktığımızda büyük bir coşkuyla üzerlerine gidecek ama arada ufak bir mesafe bırakıp, sadece havlayacak. Zaten günlük hayatında aşırı ötesi uysal bir hayvan. İnsanlara daha sıcakkanlı. Alıştırdığımız köpeklerle de mükemmel oyuncu.

Yeni yerde birçok faktör aynı anda bir araya gelmiş olacak ama. Hem oradaki büyükbaşların kokusu, hem tavuklar, hem de oraya sahip çıkan diğer köpeklerle bir anda karşılaşmış olacak.

Bugün akşam saatlerinde götürmüş olacağım. Nasıl yapsam= Ne yapsam? Aslında bir saat içinde yerini kabullenip adapte olacağını biliyorum. Sonraki süreçte belki sadece tavukları hedef seçebilir. Çünkü doğası itibariyle avcı da bir hayvan. Zaten mevcut yerinde ara sıra kuş, fare vs. öldürdüğüne şahit de olduk.

Özetle, tavsiyeleriniz nedir? Mesela diğer köpekler tasmasız olacak mecburen, bizimkini tasmayla mı yaklaştıralım? Ya da arabadan bahçeye indirip gidip kendi kendilerine tanışmaları için direkt tasmasını çözeyim mi?

Aslında hayvanlar konusunda çok tecrübeli olmama rağmen kızımın tepkileri cinsinden dolayı tutarsız. Kestiremiyorum.

 
ilk gün heyecandan kafayı yicektir. muhtemelen yavruyken aldınız nerde ne yapacağını öğretecek büyük bir köpek olmamış etrafında.
sonraki günlerde kendiliğinden alışır.
önemli olan ordaki sokak köpeğiyle iyi geçinebilmesi. muhtemelen ordaki sokak köpeği koyunlara atlara çoktan alışmış ve sakin kafadadır. onunla iyi geçinirlerse muhtemelen sizinki de durulacak zamanla.
  • kitik  (03.04.19 14:32:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.