[]

seçime katılım oranı %10 olsa

hadi yereli de geçiyorum genel seçim olarak düşünelim. tamam farklı bi algı olur seçilen hükümete ama sonuç olarak birebir aynı oy oranlarının %90 katılım oranıyla dağılması ve %10 katılım oranıyla dağılmasının algıdan daha somut bi farkı olur mu? dünyada varsa böyle çok az katılımlı seçim örnekleri (%10 uçuk ama %50'den az da olur) nolmuş sonrasında merak ettim. tarihte örneği yoksa da ne olabileceğini düşünüp boykot çağrısı yapıyor insanlar?




 
Teknik olarak %10 ile %90 arasında çok fark yok evet. Katılımın az olması siyasi sonuçlar doğurur. Seçimin meşruiyeti tartışılır. Rusya'da da %45 civarında.


  • amortisman  (31.03.19 00:34:03) 
@amortisman meşruiyetinin tartışılması ne gibi sonuçlar doğurabilir onu soruyorum ben de. erken seçim geliyor bi tek aklıma bi de yeni 1-2 siyasi oluşum doğabilir ama bunlar çok da önemli şeyler değil bence.


  • semaforo de medianoche  (31.03.19 00:39:47) 
Turkiyede erken secim gelmez, secim kararini meclis alir, meclisin de hali ortada. Yurtdisinda mesruiyeti tartisilir, demokrasi kulturunun benimsendigi ulkeler iki cik cik eder ama fazla bir sey olmaz, bkz rusya. Bence en onemli etkisi CB seciminde olurdu ama olamadi maalesef, cok cok cok az bir katilimla isterse oylrin 100% tek bir kisiye gitseydi egosu cok cok fazla darbe alirdi bence, zira bu kavgadan beslenmek cok farkli bir tatmin sagliyor, onun eksik kalmasinin ciddi bir psikolojik etkisi olurdu, ama bunun icin muhalefet ve secmenlerin birlikte calismasi gerekirdi


  • kassiopeia  (31.03.19 01:20:16) 
turkiye secime katilim oraninda en yukarilarda olan bir ulke. google'da yapilan ufak bir arastirma ile son 4 secimde amerikada secime katilim oranlarinin %50-55 seviyelerinde oldugu gorulebiliniyor. bulabildigim en dusuk katilim orani, ilginc bir sekilde, demokrasinin tavan yaptiginin soylendigi isvicre. 2015 yilinda yapilan federal secimlerde %48 katilim gerceklesmis. 2017de yapilan referandumlarda %40-45 arasi katilim orani mevcut hatta 2018 referandumlarinda %33lere kadar dusmus katilim orani.

kanunlarda yada yonetmeliklerde belli bir katilim oraninin olmasi gerektigine dair birsey yazmiyor bildigim kadariyla. yani %10 katilim da olsa %99 katilim da olsa ayni gecerlilige sahip. siyasi acidan hukumetin mesruiyetinin sorgulanmasi ayri konu ama bence bu da katilim orani ile alakasiz. isvicrede yada amerikada kimse secilenlerin mesruiyetini sorgulamazken %90'lara varan katilim orani olmasina ragmen turkiyede hemen hergun hukumetin mesruiyeti sorgulaniyor.

edit: kaynaklar
en.wikipedia.org
en.wikipedia.org
www.electionguide.org
en.wikipedia.org
en.wikipedia.org
  • crucio  (31.03.19 09:53:16 ~ 09:57:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.