[]

temel israil bilgisi

1-bunlar israil'e yerleşmeden önce nerede yaşıyorlardı? israil'den önce bir vatanları, toprakları yok muydu? filistinliler ile bir alakaları var mı? amerika'ya, avrupa'ya da gelmeden önce, anavatanları nereydi? neden terkettiler?
2-fiziksel özellikleri nasıl? ortadoğulu mu yoksa sarışın falan mı?
3-amerika'dan falan gelip yerleşenler şimdi mutlu mu? çölün içine yerleştiler. diplerinde roket atmaya çalışıyorlar, bir gerginlik var sürekli. tamamen din motivasyonuyla mı bunlara katlanıyorlar? zorunlu mu göç ettirdiler? kimler, nasıl seçildi? gitmek istiyorum diyen herkes göç etti mi? yahudilik şartı var mıydı, varsa nasıl ispat ettiler?
4-israil sıfırdan mı kuruldu? kurumlar, yöneticiler, parlamento falan nasıl seçildi? filistinlilerin binalarına mı yerleştiler, sıfırdan mı yaptılar?

şuan aklıma gelmeyen önemli sorular olabilir. kısaca açıklarsanız süper olur. teşekkürler.

 
Sorularda israil'de yaşayan halktan bahsediyorum bu arada. İsrailliler, israiloğulları hangisiyse.


  • diffarentiationation  (28.03.19 05:44:08) 
1- israile yerleşmeden önce dünyanın çeşitli yerlernde yaşıyorlardı. afrika veya g.amerika gibi bir yerde devlet kurma fikirleri vardı en son asıl sahip oldukları yerde( tanrı tarafından vaadedilen) devvlet kurabileceklerini fark ettiler ve ikinci dünya savaşı sonrası kuruldu. türkiyeden de gidip vatandaş olan insanlar oldu. yahudilik anneden geçer. muhteelen yahudi olduklarının kayıtları dini merkezce tutulmuştur. ama 1940lı yıllarda kim neden yahudiyim desin ki? türkiye'de sanılanın aksine yahudiler tüm dünyada her zaman kendilerini gizleme ihtiyacı hissetmişlerdir.
en son edindiğim bilgilere göre yahudi gençleri pek oralalarda takılmak istemiyo abd ye falan kaçıyormuş ama terörden çok devletin baskıcı yobaz tutumu etkili oluyormuş.
israille alakalı bilgilerim bunlar.
  • un  (28.03.19 06:04:53) 
ibraniler diye aratırsanız dhaa çok bilgiye ulaşırsınız. doğu akdeniz uygarlığı olarak kabul ediliyor. mezopotamya, mısır coğrafyalarında takılıyorlar. bundan 4000 yıl kadar önce bugünkü filistine sızıyorlar. yani vatanları bu coğrafyalar kabul edilir.


  • adivar  (28.03.19 09:00:49) 
1. israile dünyanın çeşitli ülkelerinden gittiler. onlar için vadedilmiş kutsal toprakların kalbi olduğu için yüzbinlerce yahudi çağrıya uyarak koşa koşa gittiler. dünyanın çeşitli ülkelerine ise çoook daha önceden israil topraklarından gittiler. ondan önce de israil topraklarına mısırdan gittiler.
2. günümüz yahudilerinin çoğu ortadoğu-beyaz ırk kırması. onun dışında sarışın olanı da var siyahi olanı da. annesi yahudi alna herkesi yahudi olarak görüyorlar.
3. dışardan göründüğü gibi değil. genel olarak mutlular. senden benden çok da bir farkları yok. dünyanın belki en gelişmiş hava savunma sistemine sahipler. onun için genel olarak kendilereini güvende hissediyorlar. onlarda yahudilik anne kanından geçtiği için soy ağaçlarını büyük bir ciddiyetle tutuyorlar. genelde de bunu sinagoglar vasıtasıyla tutuyorlar. sinagogtan alınan belge ile yahudiliklerini kanıtlayabildiklerine inanıyorlar. özellikle yetişmiş eğitimli yahudileri davet ediyorlar. arkadaşıı davet etmişlerdi, gel sana iş de verecez burda demişlerdi, tek şartları israile gidince orda bir süre zorunlu askerlik yapmasıydı. adam ben bu ülkenin ekmeğini yemişim gidip israilde mi askerlik yapacam dedi. burda kaldı. etrafınıza bakın kaç müslüman türk (!) bunu yapabilir?

ayrıca belirli bir din veya millet temelli kurulan bir ülkenin, kendi etnik-dini yapısını şekillendirmek için kendinden olanları ülkesine çağırması görülmedik bir şey değil. mesela malezya kurulduğunda ülke yöneticiler ülkede malaylardan çok çinliler var. çıkın ülkenize gelin, ülkemizi birlikte ilerletelim, malezya malayların olsun vs. diyerek çağrı yapmıştı. arkadaşın kayınbabası başka ülkede profesörken işinden istifa edip malezyaya gitmiş, kariyerini kenara bırakmış uzun süre geçimini sağlamak için amelelik yapmış.
  • yemrem  (28.03.19 09:12:57) 
yahudiler birbirlerini ticari bağlantı olarak kullandığı için çok uzun zamandır dünyanın en büyük ticaret örgütü. bu yüzden kayıtları vb. çok iyi tutulmuş durumda. taa kanuni zamanında gemiyle getirilen yahudilerin dahi kayıtları var, soy kütüğü tutmakta çok başarılılar. önce bunu bilmen lazım.

şimdi, yahudiler geleneksel olarak dağınık yaşarlar, neredeyse her yerde hala yahudiler vardır ve genellikle etkili insanlardır. birçok şehirde yakın zamana kadar yahudi mahalleleri vardı, yahudiler bunları biraz biraz dağıttılar. toplum içine karıştılar çünkü çok tepki görmekten korkuyorlar.

1- yahudiler dünyanın her yerinde varlardı, bir kısmı israil'e göç etti. gidenler doğudan vatandaş oldu, hatta gitmeyenlere dahi vatandaşlık verdikleri oldu.
2- fiziksel özellikleri aslında standart değil. genel olarak Ortadoğulu tipi var, ama binlerce yıl içinde toplumlarla kaynaşa kaynaşa karıştılar. sarışın yahudi de var, esmer de.
3- benim gördüklerim hep mutlu. Israil inanılmaz bir teknoloji üssü, sürekli dışarıdan göç alıyor. hemen hemen her konuda gayet iyi, para desteği büyük, kafası çalışan bir sürü insan var. roket sorununu teknoloji ile çözdüler, 10 yılı aşkın zamandır şehirlerine bir tek roket düşmedi, Demir kubbe gibi teknolojilerle hallettiler o işi. ilk başlarda şart falan yoktu, sonradan sonradan şartlar koydular. şimdi kolay kolay vatandaşlık vermiyorlar yahudi değilsen. sinagog kayıtları ile ispat ettiler gayet. bir kısmı da yahudi cemaati ile ispat etti, birbirlerine şahit oldular.
4- sıfırdan kuruldu. önce barışçıl yöntemlerle arsa satın alıp bina diktiler, sonra devlet ilan edip filistin'i tanımadılar. en sonunda da sürekli işgal, sürekli savaş.

6 gün savaşları ile o kadar geniş etki gösterdiler ki, kimse gıkını çıkaramadı israil'e.
  • babilbaligi  (28.03.19 12:58:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.