[]

Dövizle sözleşme yasağı sonrası sözleşmeler nasıl yapılıyor

Arkadaşlar merhaba,

biliyorsunuz, iş dünyasına dövizle sözleşme yapma yasağı geldi.
www.resmigazete.gov.tr

şimdi bu dövizle sözleşme yapma yasağından sonra sözleşmelerinizi nasıl yapıyorsunuz?
Mesela ben bugün bir müşterimle sözleşme yapacağım diyelim. Fiyatı da atıyorum 100.000 lira olsun.
Sözleşmeyi yaptığım tarih bugün, yani 24 mart 2019 olsun.
Ama sözleşmede yazan ödeme tarihi, yani vadesi 5 ay sonra 24 ağustos 2019 olsun...

tamam da mart ayındaki 100.000 lira ile ağustos ayındaki 100.000 lira aynı 100.000 lira değil ki!
siz kendinizi bu durumdan korumak için sözleşmelerinizi artık nasıl yapıyorsunuz. Aklıma ilk gelen iki yöntem sözleşmeye "merkez bankasının belirlediği oranda faiz işletilir" maddesi eklemek veya "Ödemenin yapılacağı gün Yİ-ÜFE (veya TÜFE) farkı fiyatın üzerine eklenerek ödeme yapılır" gibi bir madde eklemek... Ama bu maddeleri eklersem müşteri kaçabilir...
O yüzden emin olamadım..

Eskiden ne güzel euro veya dolar ile sözleşmeyi yapıyorduk, kafamız rahattı... Bu dövizle sözleşme yasağından sonra yurtiçi şirketler arası piyasa nasıl dönüyor?

 
ödemenin yapılacağı tarih zaten bellidir ödemeyi yapacak olan kişi ödemeyi geciktirmediği taktirde siz buna faiz vs koyamazsınız koyarsanız müşteri 'kimle çalışıyoruz lan biz' diyecektir.

bu durumda fiyatı sunan kişi finansal olarak kar/zarar dengesini hesaplayıp ona göre fiyat koymak durumundadır. yani kısaca fiyatı kim belirliyorsa dolar maliyetini düşünüp üzerine koyacak. uzun vadeli yatırımlarda da 10-20yıl zaten bir dolar/tl parametresi belirleyip ona göre fizibilite yapıyorsun ona göre fiyat çıkarıyorsun.

zor mu? evet zor. tl'den fiyat koyacaksın sen malları dolarla alacaksın zarar etme şansın yüksek mi? evet yüksek.
türkiye'de durum bu.

edit: sözleşmeye döviz/tl kuruna bağlayıcı çeşitli maddeler koyabilirsin. eğer müşterin bu maddelere uyarsa sorun yok ama müşterinin yasal gücü varsa iş bittikten sonra avukatı ile sözleşmeye itiraz edip bunların iadesini isteyebilir yada sözleşmeyi iptal ettirebilir döviz ile satış olduğu için. bunları yapadabilir yapmayadabilir. müşterinin tutumuna bağlı.
  • dedim dedim de kime dedim  (24.03.19 16:18:41 ~ 16:23:37) 
o günkü merkez bankası kuru üzerinden hesaplama yaptırabilirsiniz yasa imkan veriyorsa, çalıştığım kuruma gelen bazı ödemeler bu şekilde yapılıyor.


  • murtiii  (24.03.19 18:57:35) 
Bankalardan forward kur talep ediyorlar. Bankaya gidip diyorsun ki 24 Ağustos tarihine göre fw kur kaç olur. O da diyor ki dolar şu an 5.5 ama ben 11 olarak görürüm Ağustos'ta. 11'e göre hesabını yapıp kur riskini sıfırlıyorsun.


  • roket adam  (24.03.19 22:37:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.