[]

Asliye Ceza davaları ile ilgili bir soru

merhaba arkadaşlar.

kısaca sorayim.
şimdi birisi bir başka kişiyi "x, y, z, t" suçlarından savcılığa şikayet etse, ama savcı soruşturma aşamasında x, y, z suçlarından delil olmadığı gerekçesiyle takipsizlik verse, sadece t suçundan dava açılmasını istese... ancak kovuşturma aşamasında, yani mahkeme görülürken davacı taraf x, y, z suçlarının da delilini çıkartıp hakime sunsa, hakim bu x, y, z suçlarından da ceza verebilir mi?
yoksa savcı sadece t suçundan mahkemeye sevk ettiği için hakim sadece t suçundan mı ceza verebilir?

örnekle açıklayayım;
"hakaret, alıkoyma, tehdit, darp" suçlarından savcılığa şikayet edilse, savcı da hakaret, alıkoyma ve tehdit suçlarından takipsizlik verip, darp raporu olduğu için sadece darp suçundan dava açılmasını istese, ama müşteki/katılan taraf, mahkeme süreci devam ederken hakaret, alıkoyma ve tehdit suçlarının da ispatını mahkemeye sunsa, hakim bu suçlara da ceza verebilir mi, yoksa sadece savcının kendisine gönderdiği suçtan, yani darptan mı ceza kesebilir?

herkese teşekkürler

 
Veremez, ancak o suçlara ilişkin yeni delilleri gereğinin taktir ve ifası için savcılığa gönderebilir. Savcılık da bunun üzerine takipsizlik kararını kaldırabilir.


  • red toy  (21.03.19 16:29:38) 
veremez, ama savcılığa suç duyurusunda bulunur. savcı değerlendirip yeterli delil ve şüpheye ulaşırsa yine bir iddianame ile dava açar. fiili ve hukuki irtibat nedeniyle aynı mahkemeye açabilir. mahkemede dosyalar birleştirilir ya da ayrı ayrı kovuşturma yapılabilir.

edit: uzlaşmaya tabi suçlarsa savcı önce uzlaşma işlemleri için ilgili büroya gönderir. uzlaşma sağlanamazsa dava açılır.

büdüt: CMK 225/1 maddesi
  • Improbable  (21.03.19 16:33:03 ~ 16:43:07) 
@red toy ve @Improbable

çok teşekkürler cevaplarınız için.

ben burada müşteki olan tarafım, (şimdi katılan yaptılar taraf sıfatımı)

örnekte de dediğim gibi darp raporu olduğu için savcı sadece yaralama suçundan kovuşturma açılmasını istedi... açıldı da, ilk duruşması yapıldı, ikinci duruşması nisan ayında olacak.

ama benim elimde hakaret, alıkoyma, tehdit gibi suçların da delili var.
savcının soruşturma evresinde, delillerin toplanma evresinde beni (şikayetçiyi) bir kez bile çağırıp dinlememesi durumunu direkt geçiyorum zaten...

şimdi benim asliye ceza mahkemesi hakimliğine hitaben bir dilekçe yazmam mı gerekiyor??
"sunmuş olduğum şu şu şu deliller sebebiyle tekrar savcılık incelemesine göndermenizi, bu suçlardan da yargılanıp cezaya çarptırılmaları istiyorum" şeklinde bir dilekçe mi yazmam gerekiyor?
  • appdata  (21.03.19 16:43:40) 
Dilerseniz yeni delillerinizle birlikte direkt savcılığa başvurarak takipsizlik kararının kaldırılmasını isteyebilirsiniz. Ya da mahkemede yeni delilleri sunup suç duyurusunda bulunulmasını da talep edebilirsiniz. Ancak uygulamada mahkemeler ciddi bir vaka yoksa müştekileri "kendiniz savcılığa başvurun" şeklinde yönlendirebiliyor.


  • red toy  (21.03.19 17:02:25) 
Konunun mahkeme ile ilgisi kalmamış. Takipsizliğe itiraz edilir yada suç duyurusunda bulunulur yeni deliller ile. Tüm bunlar savcılık ile olur.


  • infernalcadre  (21.03.19 21:16:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.