[]

Ekonomiden hiç anlamayan bir insan olarak

Herkesin ''döviz al'', ''altın al'' öğütlerinin üstüne maaş hesabımın bulunduğu Ziraat Bankası'nda an itibariyle dolar hesabı açıp bir miktar dolar aldım. Aynı bankada 1 senedir falan euro hesabım da var ama euro daha çok Avrupa'ya gidip geldikçe kullanabildiğim bir para olduğundan yatırım hesabı gibi düşünmüyorum onu pek. Ara ara birkaç bin tl karşılığında euro alıyorum aklıma estikçe. Dolar hesabında yatırım amaçlı para atmak daha mantıklı geliyor ama dediğim gibi aslında hiç anladığım bir konu değil. Ordan burdan duyup okuduklarımla iş yaptım yani biraz.

Şimdi sizce mantıklı mı bu zamanda dolar hesabı açmak? Ya da aynı bankada farklı döviz hesaplarının olmasının iyi ya da kötü bir tarafı var mıdır? Siz nasıl takip ediyorsunuz bu işleri? Sözlüğe bir giriyorum herkes euro, dolar ile falan oynuyor her gün. Benimse hiçbir şey anladığım yok bu yatırım işlerinden. Sizler nerelerden bilgi sahibi olup neler yapıyorsunuz anlatsanıza biraz.


 
Şimdi sizce mantıklı mı bu zamanda dolar hesabı açmak? - Mantıklı. Uzun vadeli yatırım düşünüyorsan dolar kazandırır.

Ya da aynı bankada farklı döviz hesaplarının olmasının iyi ya da kötü bir tarafı var mıdır? - İyi tarafı, döviz birimleri kendi arasında dalgalanırsa siz olumsuz tarafından daha az etkilenirsiniz. Örneğin dolar çakılıp euro çakılmazsa, yani euro dolar karşısında değer kazarısa zararınızı azaltmış olursunuz. Kötü tarafı da tam tersi dolar uçarsa euro kalırsa kazancınız daha az olur.

Siz nasıl takip ediyorsunuz bu işleri? İşbankası hesabım var. Al-sat işlerini cep şubesinden yapıyorum. Bir excel yaptım kendime. Hesabımdaki parayı anlık olarak işbankasının satış döviz kuruyla çarpıp kâr zarar hesabı yapabiliyorum.

Önemli: döviz alış satışını her zaman hafta içi saat 9:00 - 17:00 arasında yap. Bankaların makas diye bilinen döviz alım/satım farkı vardır. Genelde bu fark 2-3 kuruş civarında olur. Ama belirttiğim zaman dilimi dışında bu fark 10-20 kuruş arasına çıkar. Mesela doları 5.45'ten alırsınız. Hafta sonu çok acil ihtiyacınız olursa 5.35'ten satmak zorunda kalırsınız. Bu ihtimali her zaman göz önünde bulundurun.
  • himmet dayi  (21.03.19 14:30:27) 
mantıklı tabii. kötü tarafı ne olacak. en fazla ilerde hükümet tarafından vatan hayini ilan edilirsin =) ben şu an vadeli hesapta tl olarak tutuyorum parayı. ama bu aralar dolara girmem lazım diye de düşünüyorum.

eskiden al sat yaparak hafta sonu bira parasını çıkartıyoduk ama şu an makas aralığı yüksek olduğu için bunu yapamıyoruz tabi.
  • spirit crusher  (21.03.19 14:47:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.