[]

sözlük teması / css insanları sorum size!

öncelikle iki resim arasındaki farkı bulalım.

cevap: scrollbar!

istediğim hem top frame de hemde ana frame de arkaplan yaptığım resimlerin sayfanın sağ üst köşesinde birleşmesi. fakat sayfa uzunluğunun artması sonucu ortaya çıkan scrollbar ana frame deki arkaplanı biraz sola kaydiriyor. bundan kurtulmak için arkaplanları sağa dayamak yerine soldan mesafe bırakıyorum ama o zamanda ekran çözünürlüğüne göre resim pencerenin dışında kalabiliyor. scrollbar ı kitlemekte görüntü kirliliğine sebep :/ ne yapmalı canlar? sevgi ile kalın.

 
<frame scrolling="no">

scrolling parametresi kaydırma çubuğuyla alakalıdır. "No" dersen ömrübillah çıkmaz
  • gozyakansakiz  (29.03.10 00:33:49) 
css den frame i kontrol edebilir miyiz gozyakansakiz ? malum sadece css hazırlayabiliyoruz sözlük için. gerçi scrollbar olmadan olurmu be.


  • chak 666  (29.03.10 00:36:22 ~ 00:39:34) 
css'ten bahsediliyor gozyakansakiz, html degil.

css'te scrollbar kontrolunu overflow ile yapabilirsin.
overflow: x ve y eksenindeki tasmalari kontrol eder.
overflow-x: sadece x ekseni.
overflow-y: sadece y ekseni.

body { overflow-y: hidden; }
seklindeki bir tanimlama y ekseninde tasma olsa da scrollbar'i gizler. ama bunun yerine tasma yaratan elementi ve tanimlamalari oncelikli olarak kontrol etmeni tavsiye ederim.

diger attribute'lar surada: www.w3schools.com
  • sourlemonade  (29.03.10 00:39:46 ~ 00:40:15) 
evet overflow ile kontrol edilebilir.

edit: bkz. üst mesaj
  • gozyakansakiz  (29.03.10 00:41:11 ~ 00:41:27) 
istediğim scrollbar ı ortadan kaldırmak değil. o olmazsa ne yaparız a dostlar. istediğim scrollbarın varlığından dolayı değişen ana frame genişliğinden etkilenmeyen bir arkaplan.


  • chak 666  (29.03.10 00:53:16 ~ 00:54:22) 
o zaman saga dayali degil de sola dayali bir arkaplan sistemine gecmelisin. (ki genislik arttikca image'lar saga cekmesin)
ust frame'e koydugun ile main frame'e koydugun image'lar cakisacak sekilde genislikleri ayarlaman lazim.

background-position da, top frame icin bottom left, main frame icin top left olmali.

benim yaptigim eksi oykuler temasi vardi. onun css'ine bir bak istersen, fikir verir. (duzenlemeye usendigim icin cok daginik tanimlamalar, idare ediver :))
static.sourtimes.org
  • sourlemonade  (29.03.10 00:56:01 ~ 01:00:17) 
kendime göre soldan mesafe koyarak ekranın sağına yerleştirebiliyorum. fakat çözünürlük değiştiğinde sayfanın ortalarına geliyor yada dışına çıkıyor. yüzde olarak mesafe koyuyorum ama resim boyutu sabit. yine olmuyor lenet bok.


  • chak 666  (29.03.10 01:02:51) 
main frame arkaplanina transparent desek de genel bir arkaplan kullansak var mı böyle bi olay? html {} içine yazsınca hepsine atıyor. yok mu bunun başka yolu ?

mesela en başta <frameset id="f"> diyor. buradan ekmek çıkmaz mı bize?


--------------
<frameset id="f" rows="50,*" border="0">
<frame name="sozbar" src="top.html" frameborder="0" scrolling="no" noresize="noresize" />

<frameset cols="250,*">
<frame name="sozindex" src="sol.html" frameborder="0" noresize="noresize" />
<frame name="sozmain" src="alt.html" frameborder="0" noresize="noresize" />
</frameset>
</frameset>
------------------
  • chak 666  (29.03.10 01:13:42 ~ 01:14:15) 
body { } icine yazdiklarin, main frame'i etkiliyor.
top frame ve left frame'in body'lerine ait class'lar var. .bgleft ve .bgtop
onlarin tanimlamalarini da o sekilde yapman gerekiyor.
  • sourlemonade  (29.03.10 01:16:31) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.