[]

yurtdışı gastronomi kültürü

vice denilen youtube kanalının bir alt janrı var munchies diye. birkaç aydır müptelası oldum. her memleketten değişik tatları amatör bir şekilde yayınlıyorlar. üzüldüğüm ve kızdığım nokta ise abi bizim memleket bu gidişle kendi yemeklerini unutacak fakirlikten. gastro kültür zaten yok. tavuk döner çevresinde gelişen 5 senelik bir atmosfer hakim ülkede. biz neden dışarıya çıktığımız zaman kendi yemeklerimizi yiyemiyoruz. her vidyoyu izlediğimde küfürler savuruyorum lanet ediyorum. şarap tadımı vidyoları var heriflerin harika tatlar ortaya çıkıyor kendilerini yenilemek için yırtınıyorlar. biz de tavuk dönerci lokmacı açalım her köşe başına bizim yemek kültürümüzle ne ilgisi varsa. bizim ülkemizde bir yerde yemekle birlikte yenilebilecek şarap içmek istesen tek başına masadan 70-80 tl nin altına inemiyorsun. türk mutfağı harika derler bir de. bir istatistik yapılsa 10 haneden hangisine 3 ay içinde baklava girdi diye ortalama 2 yi geçmez. bir de ahkam keseriz baklava bizim yedirmeyiz diye. biz bu yoklukla kendimize ait lezzetleri bırakın değerleri kaybediyoruz. gastronomiyle ilgilenenlerden yorum bekliyorum.




 
Saçma. 70-80 liraya Avrupa'da şarabı bırak öğlen yemeği restoranı olarak geçen düşük kalite mekanlarda bile bir porsiyon yemeği zor yersin.

Ekonomik koşullarla gastronominin doğrudan bir alakası yok. En zengin ülkelerde bile fakir fukara öğrenciler noodle yiyerek hayatta kalıyor.

Gurme seviyesi restoranlarla karın doyurmalık mekanları veya sokak satıcılarını kıyaslarsan yanlış yaparsın.

Türk mutfağı iyidir. Dünyanın en iyisi değildir ama iyidir. En büyük sorunu da tavuk dönerci açılması değil bileşenlerin kalitesinin düşmesidir.

Bir patlıcan dolma yiyeceksin mesela, bunu hiçbir yerde bulamazsın. Türkiye'de de iyi yapan mekan sayılıdır. Ev yemeğidir. Ama iyi patlıcan kalmadıysa istediğin kadar iyi hazırla bir şeye benzemez.

Bir restoranın kalitesini şeften ve menüden önce malzemelerini nerden ne şekilde temin ettiği belirler. Yemeklik en ucuz domatesten yapılan sosun tadıyla organik çeri domatesten yapılan sosun tadı bir olmaz.

Türkiye'de yerel tarımın kalitesinin düşmesi sonucu mutfağımız geriliyor. Tavuk döner veya lokmacılar yüzünden değil.
  • bos gezenin bos ustasi  (18.03.19 02:25:15) 
bence de malzeme kalitesizligi onemli bu konuda. ama ekonominin de buna katkisi yadsinamaz. yani tavuk doner veya lokmacilar en ucuza en cok kari getirdigi icin tercih ediliyor. bu da ekonomik olarak zor olan halk icin de tercih edilebilir oluyor.

yani ben 3-5 lira daha az harcamak icin damak tadimdan vazgeciyorum. vazgecmesem bile bana o tatlari sunacak mekanlar kaliteli urun bulamiyorlar. onun nedeni yanlis tarim politikalari, ciftcinin ekonomik sorunlar icinde bogusurken kaliteli urun tarimi yerine karli urun tarimina yonelmesi ya da tarimi komple birakmasi.

yani her ne kadar farkli olsa da, hepsi bir sekilde birbiriyle baglantili.
  • tanaka  (18.03.19 07:32:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.