[]

din, hukuk ve ahlak olmasaydı sınırlarımızı ne belirlerdi?

demin youtube da ilginç hayvanlara bakarken aklıma takıldı. cehennem, hapis, elalem ne der jorkusu olmasaydı nasıl bir halde olurduk acaba? acaba hayvanları kendimize kıstas olarak kabul eder miydik? nasıl olsa doğada var diyerekten?




 
Kimi hayvanlar kimi ahlakli gecinen insanlardan daha ahlakli yasiyor. En azindan kendi cocuguna taciz etmiyor. Ihtiyacindan fazlasini ele gecirmeye calismiyor. Ve gunun sonunda baskalasina ahlak dersi vermeye calismiyor.


  • Traveler  (17.03.19 10:39:48) 
cehennem, hapis yahut elalem ne der korkum yok. davranislarimi etik degerler belirliyor, etik degerlerime uyabilmek icin hayatimda yaptigim degisiklerin sonu yok. Bu degisikliklerin cogu turkiye gibi bir ulkede hayati zorlastirsa da. zaten sadece yukarida yazan sinirlamalardan oturu faydali bir birey olsaydim kendimi asagilanmis hissederdim.


  • hewit  (17.03.19 10:41:41) 
bunların muadili bir kavram oluşur, o belirlerdi.


  • Etanglement  (17.03.19 10:42:52 ~ 10:43:23) 
Doğal seleksiyon belirlerdi. Güçlü olan hayatta kalır zayıf olan elenirdi. Şahsen benim etik değerlerim yok ama hapis korkum var. Suça olan eğilimimi baskılayan şey de hukuk kuralları.


  • Elduinnnn  (17.03.19 10:43:47) 
İnsandan, evrimiyle beraber adım adım ortaya çıkan kavramları bir anda sıyırıp atmak ve neler olacağını kestirmek çok zor.

Ahlakımız sosyal yaşayan atalarımızla beraber şekillendi örneğin. Olmayan, doğa üstü güçlerin varlığına, cennet cehennem kavramlarına inanmaya eğilimli olmak da bizim ilkel atalarımızdan beri genlerimize kadar işlenen özelliklerden.

Ama bütün bunları düşünmeden yüzeysel bir fikir yürütmek istiyorsan ateistlere bak derdim. Zaten günümüzde bu dediğine çok yakın bir örnek bulunmakta.
  • ruhen hastayim ben  (17.03.19 10:44:23) 
bu tarz şeylere prim vermek istemem aslında ama merak eden olur diye yazayım: evrim sürecinde ahlakın olmama ihtimali yoktu, diğerlerinden emin değilim. din ve hukuk olmadan çok da fena durumda olmayacağımızı düşünüyorum. diğer hayvanları zaten kendinize kıstas olarak kabul ediyoruz, özellikle de dindarlar öyle kabul ediyor.


  • görünmezkaza  (17.03.19 10:49:15) 
İnsanı hayvandan ayıran şey kurallardır


  • çekmediğim dert çile kalmadı  (17.03.19 10:58:50) 
Şu an belirleyen şey vicdanım.


  • bartholomew87  (17.03.19 14:59:33) 
Gucluler belirlerdi. Ki zaten oyleydi. Hala da öyle.


  • deveyi diken adamin ta kendisi  (17.03.19 15:29:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.