[]

Numaralı gözlük kullanımı hakkında

birkaç hafta önce göz doktoruna muayene olup 0.5-0.75 dereceli miyop gözlüğü kullanmaya başladım(ilk defa gözlük kullanıyorum). gözlüğü derslerde tahtayı daha net görebilmek adına aldım nitekim görüntü kalitesi hd oldu cidden. fakat gözlüğü çıkarttığım zaman artık o kadar kötü görüyorum ki normalde biraz sıkıntılı olsa da okuyabildiğim yazıları gözlüğü kullanıp çıkardıktan sonra okumam imkansızlaşıyor.

göz doktoruna göre bu yaştan sonra(25) göz numaram asla büyümezmiş. optikte bu işle ilgilenen arkadaş büyümemesi için gözlüğü daimi kullanmam gerektiğini söyledi ama ben resmen bu gözlüğe devam edersem göz kusurumun artacağını hissediyorum. bu yüzden gözlük kullananlardan bilgi almak istiyorum. bu yaşadığım normal mi? yoksa ileride daha büyük göz numarasına sahip olmamak için gözümü uzaktaki nesneleri gözlüksüz görmeye zorlamam mı lazım?

teşekkürler.

 
göz numarasının büyümeyeceği nasıl bir yalanmış öyle?
hd kalitesinde görüyorsan yine sıkıntı. bu gözü kolaylığa alıştırır.
normalde doktorlar ihtiyacının bir tık altında derece verirler ki göz çaba göstersin.
yazdıklarım tıbben doğru mudur bilemem, hepsi geçmiş tecrübelere dayanıyor.
  • orijinal nick bulamadim  (15.03.19 10:13:23 ~ 10:14:00) 
25 yaşımdan sonra gözlük takmaya başlayıp gözümün 3 senede 0.5'lerden 2'lere ilerlemesine şahit olmuş biri olarak hadi ordan diyorum doktorunuza :) numara sürekli büyüyor, durduramıyoruz henüz.

gözlüğü ihityacınız oldukça kullanın, tahtaya bakmak, altyazı okumak, araç kullanmak gibi. bunun dışında hayat kaliteniz çok kötü etkilenmediği sürece günlük hayatta kullanmasanız da olur ama tabi gözünüz daa da bozulur mu bilemem. şahsi tecrübemde gözü çalıştırmanın daha iyi olduğunu hissettim, mesela yakın mesafeler için, örn. bilgisayarın başındayken gözlük kullanmam. evde kullanmayınca ortalığn kirlendiğini fark etmiyorum,

facebook'ta endmyopia diye bir grup var, bilimm göz egzersizleri ile ileri derecede miyopileri bile insanlar 1-2 senede geri çeviriyor ama nasıl yapıyorlar anlamış değilim, bir bakın isterseniz.
  • taurina  (15.03.19 10:33:11) 
lise de başlayıp 15 sene gözlük kullanmış ve en son 4,5 numaralar civarında laser ameliyatı olmuş biri olarak:

1. gözlüğü kullandıktan sonra çıkarında yaşadıkların normal. çünkü göz merceği yerine sabit bir mercek kullanıyorsun. doğal olarak göz merceğin yeni koşullara adapte olurken (gözlük çıkarmaya) zorlanıyor. normalde numaran ilerlemezse bu gecici bir durumdur. mesela iyi uyuduğun bir gün sabah normalde okuyabileceğini düşündüğün yazıları okursun. ama gözlüğü devamlı kullanacağın için gün içinde bunu yapamazsın.

2. numara ilermesi olayı göze bağlı bir durum. bu zaman içerisinde anlaşılan varılan bir sonuç. detaylı muayene gerektirir. yani numara olayını zamanla öğrenebilirsin. gözlüğü kullanman veya kullanmaman numara olayını etkilemez. gözlük kullanmak sadece hayat kalitenin etkiler.

3. gözlükle bir sorunun yoksa uzak için görmeye kendi zorlamak makul değil. o yüzden gözlükle devam. ama estetik kaygın varsa lens kullanmayı deneyebilirsin. bir de göz numarasının birden fazla yerde ölçtür. bazen o cihazların kalibrasyonu sorunlu oluyor ve yanlış sonuçlar verebiliyor.

geçmiş olsun.
  • helenart  (15.03.19 10:44:34) 
Ben de kendi doktorumun söylediğini söyleyeyim. Göz numarası genetik kodlarımızda yazılı imiş. Orada ne yazarsa o olacakmış. Çok kitap okumak, gözlük takıp takmamak bir fark yaratmazmış.

Ancak işte gözlük takınca gözünüz tembelleşiyor biraz. Benim yıllardır numaram aynı (2 derece miyop) ama hiç gözlük takmamış bir 2 derece miyoptan daha kötü görüyorum zira gözlüğe alıştı gözler.

Bence yersiz bir endişe içerisindesiniz. Büyüyeceği varsa büyüyecek, yoksa büyümeyecek. O yüzden gözlüğünüzü takıp devam edin derim ben.
  • inawen  (15.03.19 10:52:35) 
Söylediklerinin olması, ya da olmaması için 0,5 numara çok küçük kalıyor.
Plasebo etkisi olmasın?

  • Mirket  (15.03.19 10:59:24) 
15 yıl önce ilk gözlüğümü almıştım. toplamda miyopim 5 derece kadar arttı.
Keşke derste tahtaya bakmak gibi durumların dışında kullanmasaydım sürekli takmamış olsaydım diyorum şimdi kendi kendime...

  • dene  (15.03.19 11:02:29) 
Goz doktoru seni yemis, gayet de buyuyor ya da azaliyor.

O kadar kucuk numarayi kullanirsan gozun ona alisir sonra gozluksuz duramazsin.
  • acemi  (15.03.19 11:04:19) 
Gözlük taktığınız zaman daha net görmeye alışınca göz, haliyle kendini zorlamak yerine artık bir merceğe bağımlı hale geliyor. Gözlüksüz yaşamaya başlatınca tekrar eski haline döner.

Abim 30 yaşını geçti hala göz numaraları ilerliyor. Bu genetik bir durum asla ilerlemez demek tıp dünyasına aykırı.

Yine gözlük kullanmazsan gözlerin ilerler lafı şehir efsanesi. Yine abim uyurken bile takacak neredeyse gözlüğünü çıkartmaz ama o halde ilerliyor. Gözlüğü protez bir kol gibi düşünün. Başka bir işe yaramaz.
  • filipis  (15.03.19 11:32:00) 
Açılın, ben 5 yaşından beri gözlük takıyorum.

Göz bozukluğunuz genetik olarak doğduğunuz andan itibaren zaten mevcut. Ancak göz kaslarınız genç ve kuvvetli olduğu için bozuk olsa dahi fokuslayarak bunu tolere edebiliyor. Ancak yaşınız ilerledikçe göz kaslarınızın da fokuslama gücü giderek azalıyor ve göz bozukluğunuz yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlıyor. Dolayısıyla göz bozukluğu belirli bir yaştan sonra duran değil, tam tersine yaşlanmayla birlikte artan bir durum.

Gözlük kullanmak göz kusurunuzu arttırmaz. Kendinizi gözlüksüz görmeye zorlamanız beyhude. Hiç kasmayın ve gözlüğün konforunu yaşayın.
  • sarap dumani  (15.03.19 11:45:26) 
herkese teşekkürler. asıl olaylar bildiğimden çok farklıymış öğrenmiş oldum. zaten dersler harici takmıyordum. 0.75 sanılan gibi değil diyen arkadaşlar inanın öyle değil. karşıdan gelen insanın yüzünü seçemediğim zamanlar oluyor. ama bu gözlükten sonra kesinlikle arttı demek ki gözüm tembelleşmeye başladı. gözlüğü daha nadir kullanmaya çalışacağım.


  • rreze  (16.03.19 13:13:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.