[]

Otomobil Fren Diski (sürtünme alanı)

şimdi bu fren disklerini, biz dışardan gördüğümüzde hep parıl parıl, temas etmeyen yüzey yok. Ama bugün gördüm ki, iç ksımlar öyle değil. Şöyle anlatayım, dış kısımın bütün yüzeyi balatalara sürtünüyorken, iç kısımdaki yüzeyin yalnızca üçte biri sürtüyor (diğer disk de aynı durumda, hatta belki daha az.)

Hem aracın muayeneye girmesi lazım, hem de bu durum bana tehlikeli gibi geldi.

Sorum şu, bu araç muayeneden geçer mi? Geçse bile, bu durum ne kadar tehlikeli?

Araç 13 yaşında, fren balatalarının ve disklerin yaşını bilmiyorum.

Bonus soru: bahsettiğim olay uzun süredir var sanırım araçta, fren diskleri de pek iyi değil gibi geldi bana, çok anlamasam da. Bu yüzden fren balatalarının yanında, fren disklerini de değiştirmek gerekir mi?

 
Diskler belki torna görse bile yeterli olacak bilemeyiz. Bakmak ve denemek lazım.


  • bos gezenin bos ustasi  (14.03.19 16:42:48) 
disklerin uzerinde parmagini gezdir (arac sogukken ki parmagini yakma) eger diskin kenarina yaklastiginda ciddi bir cikinti hissediyorsan diskler/balatalar buyuk oranda yenmistir.

eger kalinligi hala kurtariyor ise torna yeni balata takmadan once tornaya sokuyorlar. ama acikcasi ben torna isini sevmiyorum, balatalarla birlikte diskleride degistiriyorum. incelmis diskler cabuk yamuluyor, sonra direksiyonda titreme yapiyor falan.
  • cooperr  (14.03.19 18:17:48) 
iyi de diskin arka yüzeyine tam basmıyorsa fren kaliperlerinde sorun olması gerekmez mi?

4 kaliperde de aynı sorun olması fren merkezinini yeterli hidrolik basıncı vermediğini düşündürttü bana, fren yağını ne zaman değiştirdin en son.

azcık daha düşünsem motor rektefiyesine kadar gidecek sanırım. çok kurcalamamak lazım, eski araba deyip geçilmesi lazım.

çin malı mermer tozu fren balatası alacaksan hiç değiştirme. aynı şekilde çin malı disk alacaksan onları da hiç elleme.

3 kere basarsın tutar dördüncüye hiç tutmaz.

aynı şekilde kaliteli diske adi frek balatası takarsan iki üç frende kanal açar diskin anasını ağlatır.

aracın modelini yaz 'bosch' marca olanın fiyatına bak. belki pahalı gelir.
  • killerbee  (14.03.19 18:24:39 ~ 18:28:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.