[]

Boeing, Airbus ya da Cessna ölçeğinde uçak üretemememizin sebebi ne?

Jumbo Jet üretecek tekni bilgiden yoksunluk mu? Yoksa vizyon, ufuk ya da özkaynak eksikliği mi?




 
Kişisel görüşüm; üretiriz fakat kimse satın almaz üretici firmanın elinde kalır.


  • kanlakarisikyagmur  (13.03.19 15:28:10) 
Hocam mobildeyim yazamıyorum uzun uzun ama o kadar cok engel var ki.
Teknik bilgi yok ya da kaynak yok gibi tek bir sebebi yok, isin icinde bir suru degisken var, cok boyutlu bir mevzu bu.
Bir de soyle soyleyeyim, bir uretimin gerceklestirilmesi icin isin ucunda kar olmalı, birileri bundan kar etmeli ve risk minimunda olmali.

Bugun yeni bir yolcu jeti uretip piyasaya surmek Boeing gibi bir firma icin bile cok cok buyuk olay.
  • stavro  (13.03.19 15:29:09 ~ 15:30:18) 
Örnek olarak Boeing 787 projesi artıya geçmesi için 1100 uçak satması gerekiyor. Sen böyle bir ortamda sıfırdan bir uçak üretip onu kabul ettirmen, satman ve kara geçmen için geçecek sürede ülkeyi batırırsın. Avrupa’da bile kendi başına uçak üreten ülke yokken sen hayırdır derler.

Onun dışında ihtiyaca yönelik milli savunma alanında çok güzel üretimlerimiz var havacılık alanında. Bilgiden yoksunluk gibi bir durum söz konusu değil.
  • catch the arrow  (13.03.19 15:34:09) 
Bir de Boeing gibi bir sirket 747yi gelistirirken iflasin esiginden dondu. 787 nin uretiminde bir ton sikinti yasayip bir dunya zarara girdiler. Arkalarinda Amerikan birlesik devletleri var. Boeing dedigin dunya devi bile devlet destegiyle yapabiliyor bunlari. Ustune bir takim lobicilik faaliyetleri falan.

Piyasaya yeni surdugu 737max'ler patir patir yere indiriliyor su an her tarafta. En son Almanya indirme karari aldi sanirim. Bir de isin bu boyutu var. Argesi yapilmis, test sureci tamamlanmks, sertifikasyonu nesi yapilmis siparisleri alinmis piyasaya surulmeye baslanmis lap diye boyle bir sorun cikiyor. Bunlar cok cok ciddi problemler.

Boeing'in arkasinda Amerikan ekonimisi, airbus'in arkasinda Avrupa var.
Cessna dedigin Textron gibi dev bir sirketler grubunun alt sirketi. Ekmegini dunyanin en buyuk bütçesine sahip ordu olan amerikan ordusundan yiyorlar.
  • stavro  (13.03.19 15:44:53 ~ 15:48:32) 
Satamazsın. Türkiye’ye gelene kadar koca rusya, çin bile ürettiği uçakları doğru dürüst pazarlayamıyor. Abd 1960’tan kalma 737’yi tüm dünyaya çatır çatır satıyor. 2 sene uçurdum, bok gibi bir uçak. Rus yapımı olsa 1 tane dış ülkeye satamaz. Ama abd’nin lobisi o uçağı sattırıyor.


  • bugunku antremanda goz dolduran futbolcu  (13.03.19 17:47:44) 
boeing ve airbus coktan bu pazari kapatti. birinin arkasinda abd, digerinin avrupa var. belli standartlari yerine getirmen lazim bir ucaga ucus izni cikartmak icin ki bu standartlar da bu ulkelerin elinde. 737 max olayinda gorduk, istedikleri gibi kapattilar havasahasini; ayni seyi senin yapacagin ucaga da yaparlar cok rahat.


  • ubi dubium ibi libertas  (13.03.19 17:53:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.