[]

soya sutunun ne farki var?

spor egitmenim sakin sut icme, icersen soya sutu ic dedi. laktozsuz sut aliyordum, soya sutunun ne farki var?




 
soya sütü soya adlı bitkiden, inek sütü inek adlı hayvandan elde edilir. farkı bu.


  • diffarentiationation  (13.03.19 14:16:56 ~ 14:17:06) 
sormak istedigimi soramamisim, duzelteyim: vucut icin soya sutunun normal sute kiyasla bir faydasi var mi? normal sut laktozsuz da olsa sindirime zararli mi? hepsi bos isler mi?


  • lilyb  (13.03.19 14:29:54) 
vucut icin soya sutunun normal sute kiyasla bir faydasi var mi? bunu bilmiyorum ancak inek sutunun de faydali olup olmadigi (sonucta inek yavrusu icin uretilen bir sey, insan yavrusu degil), ne kadar zararli oldugu, icindeki antibiyotikler vs. hep tartismali. yani neden sut icme ihtiyaciniz var onu dusunun bence, mesela kefir daha faydali kesinlikle. belki bunun icin demistir egitmeniniz.


  • kassiopeia  (13.03.19 14:33:31) 
laktozsuz sut dediginin icinde glikoz var. soya sutunde yok.


  • alperz  (13.03.19 14:49:14) 
Soya sütü östrojen hormonunu yükseltir.


  • xxfastboy  (13.03.19 14:54:16) 
erkeksen soya sütü önerilmiyor kadınlık hormonlarını yükselttiği için. ayrıca genetiğini değiştirdikleri için pek önermiyorlar soyayı.
laktozsuz süt ise normal sütün yağını azaltıyorlar ayrıca içindeki laktozu parçalasın diye laktaz enzimi atıyorlar. bu sebeple tadı daha tatlı yani normal sütün içine şeker atılmıyor.
maddi durumun iyise badem sütü filan satılıyor. bende laktozsuz süt kullanıyorum.

bazı görüşler diyor ki süt dediğimiz şey çocukluk besini ineklerde kendi çocuklarına vermek için üretiyor biz endüstrileştirdik bu işi diye ondan içmeyin diyorlar.
ayrıca inek ne yiyor ne içiyor hormon veriyorlar mı diye sorguluyorlar.
bir görüşte faydasını tam alamıyoruz onun yerine sütten mayalanıp yapılmış şeyleri tüketin diyorlar; peynir,yoğurt,kefir..
  • kararsızataletfilozofu  (13.03.19 15:12:34) 
Bircok alanda cok farki var. Sütün üretilmesindeki kaynak kullanimindan diger faktorlere kadar: www.bbc.com

Siz besin degerlerini karsilastirmak istiyorsunuz sanirim. Su artikel yardimci olur: edition.cnn.com

Ayrica basit tabelalarla da sayisiz karsilastirma var pinterest gibi mecraalarda.

Laktozsuz sutte de, eser miktarda laktoz var; tipki glutensiz urunlerde eser miktarda gluten oldugu gibi.

Soya sütünde, en azindan benim aldiklarimda ortalama 6 gr protein var; cogunda 2-3 gr yag var; kalsiyum (eger eklenmemis ise, tipki b12 gibi) yok denecek kadar az. Protein orani süte benzer; yag orani aldiginiz ceside gore degisir ama cok yagli bir soya sütü ile karsilasmadim. Kolestrolsüz.

Inek sütüne besin oranlariyla en cok benzeyen soya sütü saniyorum, bu nedenle mi onerdi acaba egitmeniniz?

Kullanim alani: Ben asit orani nedeniyle inek sütüne alternatif olarak kullaniyorum tariflerde, ozellikle de kek-kurabiye vs. icin. Kahve de iyi sonuc veriyor.

Tadi: Tadi karsilastirilamaz bence, ama cok herbal olandan daha yumusak icimliye kadar yuzlerce soya sütü var. Inek sutunun kokusunu, tadini cok seviyorsaniz buna alismaniz zaman alir.

Burada onemli olan organik olani tercih etmek. Alpro Almanya´daki son Ökolojik testte sinifta kaldi, sinirin ustunde nikel tespit edildi. Alpro gibi tek bir urunu disinda BIO sertifikasi olmayan ve seker kullanan urunleri mutfaga cok sokmayin. Istanbul´da cam sisede taze bitkisel sut bulabilirsiniz. Haftada bir-iki kez kendiniz de yapabilirsiniz.

Yukaridaki cevaplar uzerine ek: Ostrojen oranini bir erkegi tehlikeye sokacak-yukseltecek miktarda soya tuketemezsiniz. Soya sütünün icinde kac gr soya var baktiniz mi? 3-4 gr soya var. Hayvan eti tuketiyorsaniz, bol bol soya ile, genetigi oynanmis ucuz soya ile beslenmis hayvanlari yiyorsunuz. Sonra 3 gr soyadan korkuyorsunuz?

Zaten korkulacak bir tarafi yok o ostrojenin: "If soy has estrogenic effects, it might be good for the bones, the heart, even the brain — and in men as well as women." Harvard Health diyor.

Kaynak:www.health.harvard.edu
  • buf-e kür  (13.03.19 15:22:02 ~ 15:39:43) 
Ostrojen yazan kisi yari cahil. Ozelden gelsin savimi kanitlayayim.

Soyada ostrojen yok benzeri bir molekul var onun da asiri alim haline gelmesi icin gunde 40 litre soya sutu icmeniz gerek.
  • bos gezenin bos ustasi  (13.03.19 17:36:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.