[]

kahve naziliği

geçende bir yerde bir konu konuşalım kahve içelim diye rastgele bir kafeye oturduk. adamlar kahve nazisi çıktı. menüde adı sanı duyulmamış kahveler var. hangi çiçeklerin, meyvelerin aromalarını taşıdıkları yazıyor. kafenin sahibi geldi, kendini tanıttı, beş dakika kahveleri nereden aldıklarını, kahveyi nasıl demlediklerini anlattı. kırmamak için o enteresan olan özel kahvelerden birer tane söyledik.

tam konuyu konuşucaz bu sefer de "kahveyi masanızda hazırlayalım görün istedik" diyerek filtre kahve makinesi getirdiler. 5 dakikalık sunum gibi anlattılar. yok kaç derecede ne kadar su koyuluyor, kaç gram kahveye kaç litre su, yarısını dinlemedim valla hı hı yaptım. neyse kahveleri fincanlara döktüler, artık rahatız herhalde diye düşünüp konuşmaya başlamıştık ki masalarda şeker olmadığını fark ettim. çayı kahveyi az da olsa şekerli içiyorum. garsondan şeker istedim, işte asıl nazilik de o zaman başladı.

"bu kahveyi şekerle ziyan etmeyin lütfen" diye tersledi önce beni, köylü muamelesi gösterdi. kahvenin benim için çok da önemli olmadığını söyledim, bu sefer de yüzü asıldı. "masalara şeker koymamamızın bir sebebi var, biz bu kahveleri çok özel yollarla getiriyoruz" falan filan yine bir şeyler anlatıyor. "biraz süt koyun o zaman yumuşasın" dedim, onu da vermedi. netice itibarıyla canımın hiç istemediği bir şeyi zorla içirdiler gibi oldu. zaten kahve konusunda öyle rafine zevkleri olan bir adam da değilim, aromaları falan da almadım. düz filtre kahvenin bir ekşisi gibiydi tadı.

herhangi bir şeye gereğinden fazla bağlı olan insanların uyguladığı bu tür dayatmalara siz de uyuz olmuyor musunuz? ulan bırak ister şeker koyayım, ister karabiber dökeyim. alt tarafı kahve içip yarım saat oturup siktir olup gidicem. adamlar kahveyi namus meselesi yapmış.

not: "şekeri bırak bla bla" diyip sağlıktan girmeyin. tatlı yemeyen bir insanım. normalde şeker tüketmiyorum. tuz neredeyse hiç kullanmam. niyeyse şeker için gösterilen naziliği tuzda kimse göstermiyor, o da ayrı bir tartışma konusu.

 
kahve içmeniz için size para mı verdiler? anlamadım olayı. isteyen şekerle içer, isteyen tuzlayıp içer kime ne. ne saçam bi yermiş. neresiyse adını verin bizde gitmeyelim. bende şekersiz, sütsüz içerim kahveyi ama kimseye de böyle içmelisin diye zorlamam.


  • scudman1  (12.03.19 13:04:39) 
Bilmem kaçıncı kahve dalgasının sebeplerinden biri bu..


  • fıytfıyt  (12.03.19 13:06:17) 
bir kültür oluşturmaya çalışmayı anlıyorum da öncesinde mesela size kahve ile ilgili tadım sunum yapmak istediklerini bununla ilgilenip ilgilenmediğinizi sorabilirlerdi

herkes her şeyin kültürünü öğrenmek merak etmek zorunda değil, hem dinleyen için iyi olurdu hem de anlatan boşa nefes tüketmemiş olurdu, bunu ilgili birilerine yapması daha mantıklı
  • freebird5406_2  (12.03.19 13:09:55) 
ben de gurme pizzacılarda ketçap mayonez olmadığını fark ettiğimde beynimden vurulmuşa dönmüştüm :))
evet, ilk etapta şeker koymayabilirler masaya, ama siz istediğinizde vermek zorundalar. yani adam bozulup "bu kahveyi ziyan etmeyin lütfen" dediyse, sen de gülüp önüne döndüysen bence sıkıntı yok. ama ısrarla istediysen, ortamı sertleştirmek pahasına da olsa şeker kesinlile vermeyeceklerini söyledilerse, iş kötü. ki, ilk okumada öyle olmuş gibi bir izlenim uyandırıyor insanda, ancak bana öyle olmamıştır gibi geldi. yani şeker vermek istememişlerdir, ama illaki tamam demişsindir. ama ben olsam bir dakika deyip, dışarı çıkıp marketten bir poşet şeker alıp gelir, açmak için bıçak isterdim bu sefer ve videoya alırdım. deli gibi korkarlar videolardan :) belki tanınmış youtubersın :)

aslında ilk hatanız bence sadece kırmamak için özel kahve söylemek ve muhabbet etmek için girdiğiniz yerde kahve sunumuna laf etmemek olmuş. "sunum istemiyoruz" demeniz gerekirdi. evet insan böyle durumlarda karşıdakini bozmak istemiyor, ama olabildiğince kibarca arkadaşınızla acil bir konuyu konuşmanız gerektiğini ya da kahvelerle ilgilenmediğinizi söylemeniz gerekirdi. ben kahveye bayılırım ama ben de uzun sunum yapılınca kendimi aptal yerine konmuş gibi hissediyorum.
  • lovemyself  (12.03.19 13:11:56) 
Bazıları abartıyor gercekten.

Bir adet nazi moderatör de, neresiymiş merak ettim, sorumu silmiş :)
  • prizmatik  (12.03.19 14:09:00) 
  • superb  (13.03.19 10:18:25) 
Aklıma Seinfeld'in Soup Nazi bölümü geldi, güldüm, var demek ki böyle mekanlar.
Nereden getirtirsen getirt kahveni, herkesin ayrı bir zevki var, ben filtre kahveyi severim ama Türk kahvesini sevmem mesela. Size Ferrari'ye tüp taktıran Türk muamelesi yapmış.

  • Tutkun  (13.03.19 10:35:42) 
Evet abartıldığı zaman uyuz olurum.
Topluma acik yerlerde soylemiyorum ben granul kahve ictigimi korkudan.

  • stavro  (13.03.19 11:07:06) 
İnsan çok sevdiği bir şey için önyargılar geliştirebilir, gayet normal. İçinden size "köylü bu" dese kimse adama karışamaz. Ama ben de uyuz olurdum. Haklısınız.


  • SiyamkedisiZorro  (13.03.19 11:53:08) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.