[]

parent company'ler hakkında

opel'in parent company'si fransız psa, volvo'nunki çinli geely.

şimdi opel ne kadar alman, volvo ne kadar isveçli?

opel'in fransız aracı, volvo'nun da çin aracı olduğunu söyleyebilir miyiz?

ek: bak aklıma geldi. range rover da hintli mi?

 
Simdi cikip Volvo Isvecli, Opel Alman falan diyecekler olacak ancak ben boyle dusunmuyorum. Tasarimcisi farkli ulkeden, muhendisler desen hepsi farkli ulkeden, sahibi firma baska ulkeden. Mesela Volvo'nun S90'i Cin yapimi. Bu markalar gecmiste ait oldugu ulkenin sartlarini, tasarimini ve muhendislik cozumlerini yansitiyordu ancak bugun yansitmiyor. Binin bir 90'lardan sosseconteiner Volvo'ya sonra da V60'a, 3 gun once surdum V60, hic begenmedim Volvo ile alakasi yok. V50 S40 falan keza bu araclar da zaten Ford Focus platformu kullaniyor, dizel motorlar PSA motoru. Mazda 3, Citroen falan ayni motoru kullaniyor.

Olsa olsa global bir firma diyebiliriz bu sekildeki markalara. Ayrica Opel GM markasi degil mi yau? Bunlara Dodge, Fiat falan da dahil.

Otomotiv dunyasinda begendigim cok az firma var acikcasi son yillarda. Biri Toyota 7 Lexus mesela. Bir digeri de Tesla zaten. Diger firmalar son derece tirt geliyor bana. Standardizasyon yok, bir suru sorun ve bu sorunlarin markasina gore bir suru farkli cozumu var, guvenligi bozuk araclar urettiler yillarca ustelik, cevreye duyarli araclar yapmaktan imtina ettiler.

2 yil arayla bir arabanin tum navigasyon ve isletim sistemi degismemeli, degisiyor. Hicbir parca uyumlu degil vs. Rezalet hepsi. Son kullanicilar ovecek simdi sana bir suru marka ama hepsi rezalet aslinda. Servis maliyeti cikartmak icin sana dokunmanin imkansiz oldugu arabalar uretiyorlar sonra da onu 10 sene sonunda cope atmani saglayacak sekilde baski uyguluyorlar.
  • bos gezenin bos ustasi  (11.03.19 21:06:32) 
Günümüzde şirketleri ülkelere göre ayırmak bundan 20 sene öncesine göre çok zor.

Yine de Opel ne kadar zorlasa da, Almanya'da pek Alman arabası gözüyle bakılmaz. Sanki daha çok Alman olmaya çalışan bir marka gibidir.

Bunun yanında Ford aslen Amerikalı, ama Almanlar Kölner (Kölnlü) diye bahsedeler ve Alman gibi davranırlar.
Gel çık işin içinden.
  • burfak  (11.03.19 21:23:20) 
O iş o kadar karışık ki, Fransız olan Reno'nun Türkiye'de ürettiği araba ile Fransa'da ürettiği araba arasında dağlar kadar fark var. Türkiye'de ürettiği arabayla Hindistan'da ürettiği araba arasında bir o kadar daha fark var.

Artık markalar bir ülkenin markası olmaktan çok uzak, bir kısmı bir yerde diğer kısmı diğer yerde yapılan işler artık bunlar...
  • babilbaligi  (12.03.19 10:14:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.