[]

Kanserin yayıldığı hastadan saklanır mı?

merhaba. babama geçtiğimiz gün kanser teşhisi kondu. ve doktor bunu daha biz hiçbir şey bilmiyorken hiçbir yumuşatma gözetmeden görür görmez babamın suratına sen kansersin dedi. 4 gündür kendine gelemiyor moral olarak çok çöktü. şimdi yarın muhtemelen pet çekilecek ve ben olası yayılmadan şüpheleniyorum allah'ıma dua ediyorum ki inşallah böyle bir şey yoktur. şayet başka yerlere de yayıldıysa bunu hastaya söylememek ne kadar doğru olur? ben yarın muayeneden önce doktorla görüşüp sonuç kötüyse ona söylemeyin sonrasında bize söyleyin demeli miyim? sonrasında o hayata ümitle bakarken ben bununla nasıl yaşarım nasıl saklarım içimde? aynı şekilde annem de öyle. ne yapacağımı bilmiyorum inanın. onun için ne yapabilirim hiçbir şey gelmiyor elimden çıldırmak üzereyim




 
Bu kisiden kisiye degisir ama bana gizlemek cok sacma geliyor.

Yani dusunuyorum dusunuyorum sonucu degirmeyecekken ici bos moral vererek kurbani kandirmada bir mantik goremiyorum.
Ben boyle avutulmak istemezdim.
Bu benim düşüncem.
  • stavro  (10.03.19 21:52:14) 
bu sorunun doğru bir cevabı yok, belki söyledikten sonra keşke söylemeseydiniz diyecek ya da tam tersi sakladığınız için bir şekilde öğrenirse size öfkelenecek. aynı şey benim başıma gelirse kesinlikle söylerim/bana söylenmesini isterim. "bence" yıkıcı bile olsa herkesin kendi başına ne geleceği hakkında mümkün olduğu kadar net bilgi sahibi olma hakkı var.


  • doxanikee  (10.03.19 21:55:37 ~ 21:55:47) 
Size bu konuda dün yazdığım gibi bence pet çekmeden ameliyat yapacağım diyen o doktorun alternatiflerine de bakın.

Allah korusun metastaz durumunda tekrar mı ameliyat yapacak.

Ben koskoca Hacettepe Onkoloji baş hekimi ile babama evre vs belli etmemek için onlarca kez mesajlaştım. Adam kendisi mesajlaştı benimle. Bir şeyler gördüğünü ama bunun ilk evreler olduğunu çözülebileceğini. Anlattı hastaya.

Kanser olduğunu söylemek yanlış demiyorum tabii ki ama sizin doktor biraz fazla gibi geldi.
  • ihanet kac kisilik  (10.03.19 22:04:36) 
Umarım Pet-CT'de hiç bir yayılım çıkmaz da, siz de böyle bir ikilemde kalmak zorunda olmazsınız. Benim büyük halam akciğer kanseri olmuştu. Ailece kendisine söylememiştik. Ağır bir solunum yolu enfeksiyonu geçirdiğini, bu sebeple, radikal bir tedavinin yapıldığını söyleyerek, kemoterapi yaptırmıştık. Kendisi, görmüş geçirmiş bir kadındı, eminim durumun farkına varmıştır ama sesini çıkarmadı, çünkü o da, anladığını belli ederse, ailenin üzüntüsünü ona göstereceğini ve moralinin bozulacaklarının bilincindeydi.

Babanız zaten kanser olduğunu biliyor, durumun daha ciddi olduğunu ona belirtmek, moral olarak daha kötü olmasını sağlayacaktır. Umarım böyle bir karar vermek zorunda kalmazsınız ama ben anlattıklarınız doğrultusunda, söylememenizden yanayım.
  • PhoenixRising  (10.03.19 22:10:48) 
@phoennixRising +1000


  • stejerners  (10.03.19 22:13:50) 
Ben de babama kanser olduğunu söyledim ama sıçrama olduğunu zamana yayarak ve olduğundan çok daha indirgeyerek söyledim.

Maalesef internet çağında baba da google “sıçramış kanser” yazdığında, çok iyi sonuçlar çıkmıyor -ki gerçek de değil-, bu yüzden söylemedim ben.
  • giovanne  (10.03.19 22:14:47) 
İki yıl evvel babamı kanser yüzünden kaybettim. Size şunu söyleyebilirim ki saklayabildiğiniz kadar saklayın. Hastanın umudunu maksimum düzeyde tutacak ne varsa yapın. Gerekirse yalan söyleyin. Hastanın iyi hissetmesinin ne demek olduğunu çok iyi biliyorum artık. Acil şifalar dilerim.


  • heidi'nin dedesi  (10.03.19 22:24:33) 
Çok üzgünüm.

Biz babamdan metastazı hep sakladık. Hep “ufak bir yayılma, kemo ile toparlanıyor.” Diye bildi. Bu arada propolis gibi bitkisel şeylerle destekleyip bunlar da sana kan oldu can oldu hee falan dedik. Biz ve doktor gazı verdikçe kendini çok iyi hissetti. Boşvermemesi için moral lazım. Kanser tedavisinde hastanın gayreti her şeyden önce geliyor.

Eğer kötüye giderse zaten kendisi anlar.

Pet çekilmemiş daha. Ümitsiz olmayın. İçinizi ferah tutmak çok zor olsa da iyi düşünmeye çalışın. Beş yıl kanser ile savaşıp yenilmiş bir evlat olarak her türlü destek için yanınızda olmaya hazırım.
  • suicides underground  (10.03.19 22:40:27) 
Ben de söylememek gerektiğinden yanayım. Evet kanser olduğunu bilmeli çünkü ciddi bir hastalık geçirdiğini bu yüzden yediğine içtiğine moraline hijyenine çok dikkat etmesi gerektiğini bilmeli. Ama hastalığın yayıldığını öğrenip hayattan vazgeçmemeli. Bu hem siz yakınlarını çok daha fazla üzecek hem kendisi hastalığa teslim olacak gibi geliyor. Hayat ne yazık ki sevdiklerimizin acı çektiğini gördüğümüzde çok ama çok zor oluyor. Benzer şeyleri yaşamış biri olarak ne yazık ki sizi çok zor zamanların beklediğini biliyorum. Sadece şu sözü iliştirme geliyor elimden; ‘hepimiz aynı çukurda yaşıyoruz ancak bazılarımız gökyüzüne bakıyor.’ Her zaman umudunuzu koruyabilmeniz dileğiyle.


  • turuncu tonlarda  (10.03.19 22:41:43) 
öncelikle çok geçmiş olsun, umarım PET sonucu temiz çıkar da mevcut tedaviye odaklanabilirsiniz bir an önce. bunları dert etmenize de gerek kalmaz.

içinde bulunduğunuz bu durum bence tamamen ilgililerin bu gerçekleri kaldırabilecek olup olmaması ile alakalı. hasta var, kanser olur, yener, nükseder, tekrar yener, metastaz olur, tekrar yener ve bu süreçte suratını asmaz, çevresine gülücükler saçar, ölürsem de yapacak bişey yok der, kabullenir ve canı istediği sürece tüm yan etkilere rağmen savaşmaya devam eder. hasta var, depresyona girer, kendini odaya/eve kapatır, hastaneye periyodik kontrollere gitmek istemez, ilacını almaz, tedaviyi reddeder, zaten zor olan durumu kendisi için de çevresi/ailesi için de daha da zorlaştırır.

ben bu tip hastalıkların tedavisinde önce hastanın sonra ailenin/çevrenin moralinin yüksek olmasını çok önemli buluyorum. bu nedenle babaniz hali hazırdaki durumu kabullenemediyse eğer, olası yayılmayı söylememeniz gerektiğini, hatta PET sonucunda mevcut kanserinin çok da kötü olmadığını fln söylemeniz gerektiğini düşünüyorum. bu sayede biraz olsun morali düzelebilir. siz de olgun bir insan gibi bunu söylemeden hayatınıza devam edebilirsiniz, yeter ki babanınızı tedavi sürecinde yalnız bırakmayın, rahat etmesini sağlayın ve bunu gerekirse neşeliymiş taklidi yaparak yapın. güçlü olun, babanız sizi güçlü görünce kendisini de daha iyi hissedecektir.
  • taurina  (10.03.19 23:18:07) 
Doktor tam olarak nasil anladi kanser oldugunu? Cunku bildigim kadariyla rontgende kitle goruldukten sonra pet ct ile bakilip malignite ile uyumlu olup olmadigina ve vucutta nerelerde olduguna bakiliyor sonra da biyopsi/bronkoskopi yapiliyor. Cozemedim acikcasi.
Diger sorum da sizin neden yayilimindan suphe ettiginiz. Hangi isaretler sebebiyle yani.
Bir ay once gectigim yerdesiniz su an şok, kaygi, korku, caresizlik gibi pek cok duyguyu birarada yasiyorsunuz ama ne kadar zor olsa da kotusunu dusunmemek icin elinizden geleni yapin. Babaniz da sizin rahatliginizi gordukce rahatlayacaktir. Yayilsa bile bilmesi gerekmiyor olabildigince kuculterek anlatin her seyi. Zaten hastaligini biliyor ama erken yakalandigini, tedavi ile cok yol alabileceginizi soyleyin. Tam olarak yalan da sayilmaz, bas etme gucu oldukca iyilesmesi de kolaylasacaktir.
Bir de doktoru degistirin derim nacizane.
  • denne  (11.03.19 06:57:41) 
babam akciğer kanseriydi. kanser olduğunu biliyordu çünkü kemo alıyordu. ama biz yayıldığını sakladık. 4. evreydi çare yoktu, biz hep iyileşeceğini sadece akciğerde olduğuu söyledik.

benim fikrim yayıldığını söylemeyin, pet raporunu okumak isterse bilemem tabi
  • oscar  (11.03.19 08:00:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.