[]

Bir antibiyotik nasil bunca soruna yol acabiliyo?

Konu şu: www.jwatch.org

Fda, cipro ve muadili ilaclarin aortta yirtilmaya yol acabilecegini yayinlamis gecen ay. Cipro'yla ilgili sakin kullanmayin falan diyen meshur entryyi de gormussunuzdur eksi'deki. Zaten lazim oldukca kullanmayin demisti. Ama hem amerika'da hem turkiye'de peynir ekmek gibi gidiyor bu ilac. Grip olana sinuzit olana veriyorlar.
1. Doktorlar bu zararlarindan bihaber mi yoksa ilac sirketlerinden aldiklari parayi onemseyip mi yazip duruyorlar? Kiz arkadasim bi ameliyat sonrasi cipro'ya alerjisi oldugunu belirten bilekligi olmasina ragmen zorla cipro yazmaya calismislardi.
2. Alti ustu antibiyotik olan bi kutu hap nasil vucutta bu kadar tahribata yol acabiliyor? Madem bu kadar tehlikeli nicin bundan sadece saglik cevreleri haberdar, kamu bihaber bundan?

 
Yazıyı doğru çevirmemişsiniz. Aortta yırtılmaya yol açma ile aortta yırtılma riskinin artması istatistiksel olarak bambaşka şeyler. Yazıda aortta anevrizma riski olan hastalara bu ilacı yazmayın tavsiyesi verilmiş. Buradan ilaç normal insanların aortunu yırtar, kullanılmasın gibi bir anlam çıkmaz. Buna benzer uyarılar zaten birçok ilaçta var.


  • mikro patlama  (09.03.19 19:08:41) 
cipro temel antibiyotiklerden biri çünkü. Her antibiyotik her bakteriye etki edemiyor, farklı etki mekanizmaları var ve bu kategorilerden biri florokinolonlar diye geçiyor ve cipro bu grubun temel ilacı. Tıpta da oldukça önemli bir antibiyotik. Her ilaç gibi gerektiği zaman, gerektiği kadar kullanılmalı ve yine her ilaç gibi belli bir miktar yan etkisi de var ama sonuç olarak kullanılması gerektiğinde gayet işini iyi yapan bir ilaç. Ayrıca hemen her ilaçta envai çeşit yan etki yapar ama çoğunun görülme olasılığı oldukça düşüktür.


  • nundu  (09.03.19 19:14:29) 
ilaç şirketlerinin doktorlara ilaç yazması için para ödemesi vb. bunlar şehir efsanesi. zaten herhangi bir ilaç şirketi ilaç yazma için dümen çevirecek olsa bunu kutusu 14 lira, tableti de 1 lira eden beş para etmez bir ilaç için yapmaz. kutusu yüzlerce binlerce lira olan ilaçlar var. okuyan-yazan insanlar olduğunuz için söylüyorum, 80 yaşındaki hayriye teyzeden bir farkınız olsun.


  • doxanikee  (09.03.19 19:15:42) 
Yanlis cevirmedim.

www.bmj.com

Suradaki calismada kalbinde ve aortunda sorun olmayan ve bu ilactan 60 gun sonra bu sorunu yasayan hastalardan oransal olarak bahsediyor.
  • lenin benim amcam olur  (09.03.19 19:27:35) 
Para aliyorlardir haci.
Bi ara da bi agri kesici vardi mide kanatiyordu inadina onu yaziyorlardi. Sanki dunyada agri kesici kalmamisti.

Hatta diyalog suydu.

- miden nasil?
+ fena degildir yaani normal iste.

Gece kusarak uyaniyordun soruyu o zaman anliyordun.
  • acemi  (09.03.19 20:09:17) 
@doxanikee arkadasin sorusuyla ilgisi yok ama tibbi mumessil yakini olarak sunu soyleyeyim doktorlarin faturalarina, cocuklarinin kres paralarina kadar odeniyor.


  • bulutumsu  (09.03.19 20:20:52 ~ 20:22:30) 
doktorlara misler gibi para ödeniyor tabi ki şaka mısınız?
ha x mahallesi aile hekimine ödenmiyor o para da itibarı olan, etkili hocalara filan ödeniyor. profilleme için istihbarat örgütü gibi doktor fişliyor firmalar. ama ödeniyor mu ödeniyor. önce orayı bi geçelim.

@lenin
hocam tıbbi ve istatistiki dilde o hazar ratio hesaplamasyla, ahanda x ilaç anevrizma yapıyormuş denmiyor işte...ben sizii anlıyorum ama @mikro haklı. bilim bu.

öte yandan bu araştırma isveç, (okumadım hepini yalan yok) şurası kesin ki: biz hem daha çok ab reçete diyoruz hem daha kötü kayıt tutuyoruz/öykü alıyoruz. yani böyle yüzlerce yırtılma vakası oluyordur kesin bizde de ama sorsan rakam yok. kız arkadaşınız bilinçliymiş bileklikle filan..sanırım siz de başındaymışsınız. böyle bilincin olmadığı çoook vaka oluyor :/ kamu bihaber değil ki: kamu bilmek isterse, obezitenin de, ab risklerinin de güzel farkında. ab için kamu spotu döndüren bir ülke burası yani başka yerlerde ortalama halk cipro mu biliyor sizce?...ama bizde kafalar başka, takdir-i ilahi diyor.
  • niye ama  (09.03.19 20:37:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.