[]

Türkiye'de yakalanan düzensiz göçmenlerin akıbeti

Daha evvelden göç idaresi ve sınır dışı başlığıyla sormuştum ama hem güncel bilgi hem de başlık açısından daha anlaşılır olması sebebiyle tekrar soruyorum: ne oluyor bu yakalananların akıbeti?




 
Öncelikle düzensiz göçmenin ülkeye girişi, ülkede kalışı veya çalışması yasal olmayan yabancıdır. Örneğin ülkeye yasa dışı giren yabancı girişinden itibaren düzensiz göçmen iken, ülkeye yasal girip daha sonra vize/ikamet ihlaline düşen veya kaçak çalışan yabancı girişi esnasında düzenli, söz konusu ihlallerinden sonra ise düzensiz durumdadır.

Düzensiz göçmenden kastın ülkeye yasa dışı giren göçmense 6458 sayılı yabancılar ve uluslararası koruma kanunu 54.1.(h) uyarınca sınır dışına tabidir. Bu yüzden il göç idaresi müdürlüklerince haklarında sınır dışı kararı alınıp, yine aynı kanun 57.2'ye istinaden haklarında idari gözetim uygulanacağından Geri Gönderme Merkezlerine sevk edilirler. Ülkelerine veya 3. bir ülkeye sınır dışı edilene kadar da geri gönderme merkezinde tutulurlar(İdari gözetim altında tutulmaları için zaruret varsa ve devam ediyorsa), burada kaldıkları süre de 6+6 ay olmak üzere 1 yılı geçemez.
  • Tequciqalpa13  (06.03.19 20:33:54) 
Biz bir salaklık yaptık birinde ekip olarak otogarda afgan bir gruba kimlik kontrol yaptık, pasaport falan. Neyse adamlar ülkeye yasadışı yollarla girmişler kaydı kuydu yok. Olay 3 sene önce yaşandı onu da belirteyim aşti'de.

Neyse aga aldık adamları götürdük yabancı şubeye, almadılar aq, yer yok dediler, biz ilgilenmiyoruz dediler, göç idaresi dediler falan filan. O sırada tabi girişini yaptığımız için nezarete kayda girdi salamıyoruz da.

Neyse abi götürdük nüfus almadı, göç idaresi almadı, valiliğe söyledik müdürünüzle görüşün dedi. Müdüre söyledik lan olm mal mısınız niye kaçak göçmene kimlik soruyorsunuz dedi, bu da size ders olsun sizin sorumluluğunuzda adamlar dedi. Velhasıl kelam 4 gece nezarette yatırdık adamları. Nezaret dediysek zaten içerde dolanıyorlar, kantinde yatıyorlar falan sadece salmıyoruz adamlar da gitmiyor zaten gidecek yerleri yok. Bizim kumanyadan tırtıklıyorlar garipler.

En sonunda aramızda para topladık bunların cebine 100'er lira koyduk, dedik (türkçe de bilmiyorlar ingilizceleri yarım yamalak) alın şu parayı kaçın aq. Ama yakalanmayın sakın. Adamlar yok böyle iyi dediler bide. Dedik tersten kelepçeler nezarete sokarız kaçmazsanız sittirin gidin. Böyle kovduk adamları.

Yani kardeş göçmenler yakalanmıyor. Uzun elbise giy Pakistanlı gibi kafana da kep geçir çevirmeye girmezsin. O adamı alan polisin mesaisi bitmez çünkü.
  • bos gezenin bos ustasi  (06.03.19 20:34:44) 
@bos gezenin bos ustasi

ulke bildigin dingonun ahirina donmus diyorsun yani, super.
  • cooperr  (06.03.19 20:55:49) 
Anlatıyım. Öncelikle belirtiyim ki yukarıdaki olay 3 yıl önce olduğu için durum şimdi çok farklı.
Düzensiz göçmenler kolluk kuvvetleri tarafından yakalandıktan sonra öncelikle emniyette veya karakolda isim soyisim yaş ve uyruk tespitleri yapılarak, sağlık kontrolünden sonra göç idaresine bağlı geri gönderme merkezlerine getirilirler. Geri gönderme merkezindeki nöbetçi göç uzmanı/uzman yardımcısı kolluktan yabancıları teslim alır. İlk girişte prosedürler uygylanır, psikolog ve sosyal çalışmacılar tarafından hassas bir durum olup olmadığı kontrol edilir ve daha sonra içeriye alınırlar. Ggm dediğimiz yerlerde işleyiş bildiğimiz hapishaneler gibidir. Daha sonra göçmenlerin dosyaları o ggm'de görevli göç uzman ve uzman yardımcılarına dağıtılır. Bu personel göçmenler için göçnet sistemi üzerinden sınırdışı ve idari gözetim kararı alır. Yani teorik olarak hepsinin sınırdışı edilmesi gerekir. Fakat düzensiz göçmene ne olacağı vatandaşı olduğu ülkeye bağlıdır. İlgili personel ile yapılan mülakatın ardından hakkında karar verilir. İdari gözetimi kaldırılarak imza yükümlülüğü ile birlikte belirli bir şehre gönderilebilirler. Bu durumda göçmenin çalışma izni yoktur ve izin almadan o şehirden çıkması yasaktır. Ya da sınırdışı kararı devam eder ve prosedürler tamamlanana kadar göçmenler ggm'de kalırlar. Ardından ülkelerine gönderilirler.

Teorikte durum böyle. Pratikte ise kimse kimseyle çoğu zaman mülakat falan yapmaz. Uyruğa göre genel müdürlükten talimat gelir ve değerlendirme ona göre yapılır. Bu talimat her hafta değişebilir. Mesela denir ki Pakistan salıyoruz o hafta Pakistanlılar serbest bırakılır mülakat falan olmadan. Ya da Afganistan deport ediyoruz deport işlemleri yapılır mülakat falan olmadan pasapottu olanlar gönderilir. Pasaport yoksa deport yapılamaz. Konsolosluk aranır ve ilgili yabancılar için seyahat belgesi talep edilir vs.

Süreç kaba taslak böyle işliyor.
  • but that was just a dream  (07.03.19 01:02:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.