[]

Amerikan staffordshire terrier

Daha önce hiç sahipleriyle muhatap olmadım. Sözlükte yazılanlar genelde dost canlısı sevgi pıtırcığı tarzı şeyler. Köpek gurusu olan varsa pitbulldan farkı ne ve ne kadar uysal anlatabilir mi?




 
öncelikle köpek gurusu değilim, dolayısıyla sevdiğim ve takip ettiğim kadarıyla cevaplayacağım. pitbull bir cins değil, bir kategori ve pitbull olarak sınıflandırılan birkaç köpek cinsi var, bahsettiğiniz amstaff de onlardan biri. çevremdeki amstaff köpeklerin hepsi çok akıllı, sevgi dolu, hareketli ve kediden dayak yiyecek kadar da uysal köpekler. ama hayvanı çukura atar boyuna dövüştürürsen manyağın teki olabilir, o güce sahip. daha iyi bilen detaylı cevaplasın :)


  • evde liyakat kalmamis  (06.03.19 10:36:02 ~ 10:48:45) 
Pitbull bir kategori değil cinstir. Tam adı da American Pitbull Terrier'dir.

AST ile APT soyları 1930'larda kesin olarak ayrılmıştır. AST'ler daha çok şov ve gösteri amaçlı kullanılmıştır. Genel olarak farkları AST'ler APT'lere nazaran biraz daha iridir. Burunları daha basık, gözleri daha yuvarlaktır. Tabi Türkiye'de safkan APT veya AST oldukça azdır, sokakta gördüklerinin çoğu AST/APT/Dogo kırması.

İki cins arasında karakter farkı yok denecek kadar azdır. Fakat; köpeğin cinsi yanında köpeğin soyu da oldukça önemlidir. Dövüşlerde kullanılmak üzere çiftleştirilen köpeklerde agresif yapıda olmayanlar gen havuzundan elenir. Refakat veya şov köpeği olarak kullanılmak isteyenlerde agresif olanlar gen havuzundan elenir. O yüzden herhangi bir APT'nin herhangi bir AST'den saldırgan olma ihtimali daha yüksek. (Burada parantez açıp saldırganlığın türüne değinmek gerek, dövüş köpeğinin dövüştürenlere göre ideali hayvana saldırgan olup insana olmayandır, çünkü sahibine, hakeme veya seyircilere saldıran bir köpek dövüşe çıkarılmaz, insan saldırganlığı ayrı bir mevzu değineceğim)

Tabi bu demek değildir ki hepsi saldırgan. Soyu dövüşlerde kullanılmamış ve agresif tutumu olumlanmamış bir APT de AST de insana saldırgan bir tavır göstermez. Terrier familyasına dahil olduklarından küçük hayvanlara saldırganlık gösterebilirler, yavruluktan alışırlarsa sıkıntı yaşamazlar. İnsan agresyonu doğal yapısında ikisinin de yoktur. Çünkü ne bekçi köpeğidirler ne de koruma.

Özet olarak alacağın köpeğin soyunu iyi bilmek (bu konuda ırk federasyonlarına kayıtlı üreticiler en güvenilir olur, köpeğin 200-300 yıllık scr'sini görebilirsin), soyunu iyi bilmesen bile en azından anne babasını görmek iyi olur. Yavruyu veren kişinin de dövüş, saldırganlık gibi işlerde uğraşı yoksa herhangi bir APT veya AST herhangi bir Labrador veya Golden'dan daha yüksek doğal saldırganlığa sahip olmaz.

Yine de iki ırkta acemi köpek sahibi için ideal değildir. Sonuçta güçlü ve baskın hayvanlar, köpeğin kendisini senin alfan olarak görmeye başlarsa hırçınlaşabilir. O yüzden sahibin de köpekten daha baskın karakterde olması gerekir.

eksisozluk.com

eksisozluk.com
  • once  (08.03.19 00:08:06 ~ 00:14:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.