[]

Karadenizlilere bir soru

Dille ilgili bir çalışma yapıyorum da, uşak sözcüğü Karadeniz'de daha yaygın kullanılıyor diye sorum size. Uşak diğer Türk dillerinde, lehçelerde daha çok çocuk anlamında. Karadeniz'de durum nasıl? Büyük birine "kardeşim" anlamında "uşağım" denir mi?




 
büyük birine denmez. kendinden küçük olması lazım.


  • nıç  (04.03.19 14:27:54) 
aynı anlamda kullanılıyor.
kendinden büyük birine "ahmet amca, mehmet amcanın uşağıdır" gibi söyleyebilirsiniz.

  • kisa  (04.03.19 14:38:10) 
Büyük dediğim kendinizden büyük değil, yetişkin anlamında.


  • samterk  (04.03.19 16:39:59) 
eğer yetişkin kişiden yaşça büyükseniz denebilir bence


  • nıç  (04.03.19 17:08:36) 
Yaşlı biri kendinden birkaç yaş küçük birine diyebiliyor genelde. Ama aynı şekilde yaşlı biri kendinden küçük birine çocuk da diyor.

Benin lisedeki matematik hocam aykut kocaman için "severim kendisini, iyi çocuktur" diyodu. Yıl da 2012 falan yani çok eski de değil.
  • nundu  (04.03.19 17:51:53) 
babam trabzonlu. akrabaların falan erkeklere "hau uşak" dediklerine şahit olmuştum. bir de dediğiniz gibi çocuklara da deniyor.

bir de mesela ünlem ve sesleniş olarak mesela "uşaklar haydi yemeğe" gibi ama yaşça büyüklere değil de hani akranın, ahbabın ya da senden küçüklere bir sesleniş gibi.
  • ruh i tibbiye  (04.03.19 18:42:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.