[]

zeugma müzesi, çingene kızı mozaiği

neden bu kadar önemli?

bu mozaiği diğerlerinden ayıran ne?

açıkçası bana biraz "onların mina lisa'sı varsa bizim de çingene kızımız var." demek için gereksiz pompalanıyor gibi geldi. sessiz, simsiyah, labirent girişli odalara falan koymalar...

çok değerli bir mozaik ve tarihi eser, onda hemfikiriz. ama diğer mozaikler de çok değerli ve tarihi. neden bu mozaik çok daha özelmiş gibi davranılıyor?

teşekkürler.

 
Evet, o bölgede çıkan daha iyi ve büyük mozaikler var belki ama insan yüzü olması tanıtım faaliyetlerinde kullanılmasını sağladı. Diğer mozaikler o kadar akılda kalmazdı. Ben daha büyük sanıyordum, mesela görünce şaşırmıştım.
Ama aynı şey Apollon tapınağındaki medusa başı için de geçerli değil mi? O da bir dönem tüm turizm tanıtım afişlerinde vs yer alırdı. Çocukken çok merak ediyordum medusayı, ama didime gidip gezince ihtişamlı tapınağa göre küçük bir parça olduğunu görmüştüm, bu muymuş demiştim. Demekki, insan yüzü akılda kalıcı bir simge olduğundan tanıtımlarda vs kullanılıyor. Geniş düşündüğümüzde reklam yüzü kavramı diye bir şey olması bile tanıtımda yüzün nesnelere göre akılda kalıcılığının yüksek olduğunu gösteriyor bize.

  • curukturpkokusu  (04.03.19 09:44:44) 
çünkü o dönemde portre yapılması büyük bir gelişme. özellikle bir kadın yüzünün resmedilmiş olması sanat tarihi açısından önemli. mozaik sanatındaki ustalığı en belirgin gösteren eselerden biri çingene kızı. bu birincisi.

yani öyle bakarsan Mona Lisa da bir kadın portresi. niye o kadar önemli ki...
  • babilbaligi  (04.03.19 09:50:53) 
İlk görmeye gittiğimde ben de sizin gibi şok olmuştum. Diğerleri çok büyükken çingene kızı minicikti. Neden bu çok önemli de diğerleri değil diye sormuştum birine. Küçük olması daha değerli yapıyor gibi bir şeyler söylemişti.


  • valarmurgulis  (04.03.19 11:24:50) 
babilbaligi +1
Mona lisa'da iscilik de daha az o acidan bakarsan hatta.

Bu arada o mozagin bir kiz mi erkek mi oldugu hala tartisma konusu.

Oradayken rehber bize anlatmisti bu mozaiki boyle onemli kilan noktanin ne oldugunu direkt ama hatirlamiyorum.

Mona lisa'yi da gordum yerinde. Bakinca "off aman allahim" falan olmuyorsun. Ama yasanmisligi var.
  • stavro  (04.03.19 11:32:10) 
1. si çingene kızı aslında kocaman bir mozaiğin küçük bir parçası. onu bu kadar özel yapan, mozaiğin tamamı tarihi eser kaçakçıları tarafından kaçırılırken, çingene kızı toprağın altında kalıp kaçırılmaktan kurtarılıyor. yani şans eseri kalıyor bizde.
2. si ne tarafa gidersen git, kızın gözleri sana bakıyor hissi yaratıyor. bunun bi tekniği varmış, o teknik monalisa'da da uygulanmış. o yüzden öyle diyorlar.

  • trajikomix  (04.03.19 12:45:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.