[]

ev alırken kullanılan terimler?

ev alırken kat mülkiyeti, kat irtifakı, iskan, yapı kullanım belgesi gibi bi sürü bilmediğim terim kullanılıyor. bunlar ne demek? hangilerini sormam ve dikkat etmem lazım?


konuyu da kısaca özetleyeyim, yardımcı olacak varsa çok makbule geçer;
1)ev bakıyoruz istanbul'da, bi tane beğendiğimiz ev oldu. 2/5'lik kısmı için kredi çekeceğiz gibi duruyor. ev inşaat firmasından, tapu vb. masraflar yok diyor bize. bu adamlara neler sormam gerekiyor? hangi konulara dikkat etmem lazım?

2)beğendiğimz ev daha önce 5 bloklu siteymiş. bi kısmını başka firma yapmış, bi blokunu bizim baktığımız firma yapmış. parselsorgu.tkgm.gov.tr şu adresten evin ada, parsel no'sunu buldum. üzerine tıkladığımda nitelik arsa olarak görülüyor. bağlı detaylar kısmına tıkladığımda yapı şeklinde 5 tane kayıt görünüyor ve her birinin metrekarelerini de yazmışlar. ama bunlar ne ifade ediyor bilemiyorum.

yardımcı olacaklara şimdiden teşekkürler.

 
gayrimenkul değerleme uzmanıyla görüşün 200-300 lira verin adam akıllı danışmanlık alın 120 milyar cash sıkıyorsunuz bu işleri bedava halletmek istiyorsunuz garip bir durum.

soruya cevap: bankalardaki veya serbest çalışan gayrimenkul değerleme uzmanına danışın
  • manivela  (25.02.19 16:55:21 ~ 16:55:37) 
Uzmana gerek yok.
Tapu mudurlugune gidin ve ada parsel numarasini danismaya soyleyip tapu kaydi sorgulamasi yapin.

Biz bu evi alacagiz uzerinde haciz ipotek var mi diye sorun.

En onemli belge iskan ( yapi kullanim belgesi )

Iskan: belediye tarafindan butun kontrolleri yapilmis, projeye uygun insa edilmis ve butun ucretleri yatirilmis yapilara verilir.

Gunumuzde bir cok bina iskan alinmadan satisa cikarilmistir. Iskan olup olmadigini anlamanin bir yolu elektrik ve sudur.

Iskan almayan binalar santiye icin acilmis olan su ve elektrigi kullanir. Eger binanin suyu ve elektrigi ortaksa almayin.

Bina icindeki asansorun etiketini kontrol edinb yesil etiketli olmasi gerekli.

Saticidan size satacagi tapuyu isteyin. Bana ozel mesaj olarak gonderebilirsiniz ne oldugunu aciklarim.

Kat irtifaki tapusu ya da kat mulkiyeti tapusu olabilir

Kat mulkiyeti iskani alinmis ve kadastro paftasina islenmis binalar icin olusturulur. Kat irtaki da arsa payi hisse oranlarini belirtir daire ve kat numarasi olur.

Ikisi arasinda cok fazla kayda deger bir fark yok simdilik ama ilerleyen yillarda hukumet yaptirimda bulunabilir.

Kat mulkiyeti olmasi cok daha onemli ancak guvenilir bir muteahhit kat irtifakli tapu satip sonradan islemleri devam ettirebilir kat mulkiyeti alabilir.
  • disardayim  (25.02.19 17:52:24) 
Bilgisayar basina gectigimde detayli bir sekilde aciklama ekleyecegim. Bu tarz konular cok merak ediliyor ve insanlar da ayni sekilde cok fazla dolandiriliyorlar. Cok dikkatli olunmasi gereken bir konu. Daha sonra sorun ciktiginda satamayabilirsiniz. Muteahhitler tamamini sattigi anda evrak islemlerini tamamlamadan yokolma egilimi icerisindeler. Ofisime gelen telefonlarin azimsanmayacak kismi da magdur ev sahipleri tarafindan oluyor.


  • disardayim  (25.02.19 18:01:07) 
Iskansiz evi alabilirsin, cogu ilcenin nerdeyse tamami iskansiz.
Fiyat kirmak icin guzel bir koz.

  • acemi  (25.02.19 19:52:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.