[]

insanlar listeleri neden seviyorlar?

onedio ve listelist ortaya çıkmadan önce konvansiyonel medyada da bu vardı. demin sözlük'te bir başlık görünce aklıma geldi. insanlar liste yapmayı veya okumayı seviyorlar neden seviyorlar acaba? istanbul'da yapılacak yüz şey, gidilecek 10 lokanta, herkesin hayatında olması gereken 5 hobi, dinlenmesi gereken 100 eser, bilmeniz gereken 50 heykel, kaliteli yaşam için yapılması gerekenler vs vs. en eski tempo dergilerinde filan bile vardı.




 
Okunması gereken kitaplar mesela. Kişi bunu kendi öğrenmek istiyorsa ciddi efor sarf etmek zorunda. Ama listelerle is değişiyor. Ekşi'deki en iyi roman vs başlıkları bile buna dahil. Biri sizin için araştırmasını yapmış, genelgeçer bir liste oluşturmuş. Siz sadece linki acip en çok olsun beş dakikanızı ayirip hem işinize yarayacak şeyler öğreniyorsunuz, hem ücret odemiyorsunuz. Harcamadiginiz efor ve zaman yanınızda kar. Bunlar tabi ki hit getireceği için bahsettiğiniz siteler de o anlayışla kurulmuş zaten. Arz talep, fiyat performans gibi düşünün.

En cok gulunen on Tweet gibi şeyler fayda getirir mi, hayir. Onlar da vakit öldürmeye, can sıkıntısı gidermeye yarıyor işte. Hangi Aşkı Memnu karakterisin gibi testler de öyle.
  • black holes in the sky  (23.02.19 23:07:48) 
bence listelemenin işi kolaylaştırdığı düşüncesi ve önem sırasını belirlediği için olabilir


  • krasich  (23.02.19 23:13:13) 
İnsanlar listelerden çok iddialı başlıkları ve basit, kafa yormayan, bir şeyler okutmaktan çok bir şeyler gösteren içerikleri seviyorlar. Clickbaitin, galeri haber kavramının falan da bu kadar iş yapmasının sebebi de bu.


  • salihdt  (23.02.19 23:14:08) 
Başarımın izlenebilmesi, takip edilebilmesinden duyulan haz ilgilerini çekiyor bence.


  • new day new life  (23.02.19 23:15:50) 
En çok okunan yazarlarda da benzer bir durum var. (Yılmaz Özdil, Ahmet Hakan vs.) Basitlik, kısa ve öz anlatım, kolay anlaşılırlık. İnsanlar bilgiyi artık hap yutar gibi bir anda ve kısa sürede almak istiyor. Öncelikli sebep bu.


  • jepa  (24.02.19 02:03:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.