[]

MacBook Pro Virus

Arkadaşlar, kız arkadaşımın windows 7 laptobuna decrypt fidye virüsü bulaştığını fark ettik. Kendisi yüksek lisans tezi için kaynakça dosyası yazdığı word dosyasını bana yolladı. Bende belki açılır diyerek istemiştim bunu. Maile gelen dosya mkfopnppkp uzantılıydı ve önizlemesi yoktu indirdim. Kendisi telefonuna aktarıp laptobundan kabloyla samsung marka telefonuna aktarıp mail atmıştı bana bunu indirdiğim için bu fidye dosyasının benim macbook'a bulaşma ihtimali nedir ? Dosyayı indirdikten sonra uzantısını docx yaptım, fidye yazılımı olduğunu anladığımızda da sildim. Olayın üstünden bir saat geçti ama macbook'da herhangi olumsuz bir hareket yok. Şimdiden teşekkürler.




 
mac os x kullanıyorsan bulaşamaz. windows kuruluysa her şey mümkün.


  • 507  (20.02.19 23:26:23) 
macOS Mojave hocam. yine de korkuyor insan.


  • yamano  (20.02.19 23:32:12 ~ 23:35:34) 
raad ol. 360 total security'nin bununla ilgili bir çözümü varmış galiba. bir bak istersen.


  • alperz  (20.02.19 23:46:19) 
Mac ise bulasamaz diye birsey yok. Mac icinde virusler var. ama windows kullanan insan daha cok oldugu icin hackerlar genelde windowslar icin virus yaziyor. Eger dosyayi acmadiysan bir etkisi olmaz. sifir risk ile acmak istiyorsan sanal makina kurup onun icinde acabilirsin dosyayi bu sekilde mevcut sistemini herhnagi bir tehlikye karsi korumus olursun.


  • crucio  (20.02.19 23:47:40) 
@crucio hocam açtım world dosyasını yani. exe değildi uzantısı docx, doc vs. yaptım dediğim gibi fidye yazılımıyla şifrelendiğini anladığımda sildim.


  • yamano  (21.02.19 00:26:57) 
@alperz hocam bununla ilgili demişsiniz sitesinde spesifik olarak böyle bir mesele göremedim indireyim mi sitesinden ?


  • yamano  (21.02.19 00:29:00) 
o dosyadan birsey olmaz zaten sadece sifrelenmistir. birsey olmaz merak etme. olcak olsa simdiye olmustu zaten


  • crucio  (21.02.19 01:16:51) 
  • alperz  (21.02.19 08:31:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.