[]

Türkiye bu kadar sahipsiz mi?

Mckinsey olayında da kendimizi gerçekten abartıp abartmadığımız üzerine bir duyuruyla bir parça veryansın etmiştim ama şu tabloya da bir bakın:

1) Yeni TÜSİAD Başkanımız Simone Kaslowski olmuş. 1000 yıla yaklaşan yerleşik kültürde bir yüzyıl bile yaşamamış, "İtalyan kökenli Türk" değil, bizatihi İtalyan bir adam. "Türk Sanayicileri...." diye kendini tanımlayan, Türk iş dünyasının en kalburüstü sivil toplum kuruluşunun başına geçiyor. Türk vatandaşı adı altında ülkesine aidiyet hisseden ve bu topraklarda geçmişi olan bir Türk, Kürt, Arap, Çerkes, Hristiyan, Yahudi hatta Ahıska Türkü bile değil. Ülkeyle en ufak bir organik bağı yok en temelde.

2) 80 milyon insanın içinden sadece ve sadece 3 tane (yazıyla ÜÇ) gerçek anlamda lider vasfına sahip ve kitleleri peşinden sürükleyebilecek ve birbirine doğru muhalefet edip kalkınmış ve geleceği olan bir ülkeyi inşa eden siyasi kültüre sahip ve bu yetkinliklerle donanmış siyasi lider çıkamıyor.

3) Tarımda, ekonomide, teknolojide, yeraltı kaynaklarında, enerjide, hayvancılıkta ve aklınıza gelebilecek dünya kadar başlıkta feci şekilde dışa bağımlıyız. Siyaseten belli bir mesafeyi korumazsak ya da başımızı biraz çıkarmaya cüret edersek hemen birileri siyaseten ya da ekonomik olarak tepemize binebiliyor ve biz de üretmek yerine bu dayatmanın varlığını, mevcut tüm yoksunluklarımızın bahanesi edebiliyoruz. Ciddi ciddi de buna inanabiliyoruz.

4) Futbolda, basketbolda -genel olarak sporda- sinemada, edebiyatta, sanatta, mimaride doğru dürüst tek bir ikonumuz yok. Olanlar da tabiri caizse "Batı menşeli" ya da ülke dışı bir tedrisatı öncelemiş, Batı'ya ve Batı kültürüne fena halde öykünen insanlar. Bu toprakların hikayesini anlatıyoruz diye geçiniyorlar üç beş sanat budalası ve ortalama muhataplarına.

5) Giyimimiz, kültürel bakışımız ve zevklerimiz, yaşam tarzımız, mimari ve estetik anlayışımızın her tarafı özenti, yamalı ucuz bir elbise gibi. Batı desen değil -ağırlıkla ordan özeniyor- Doğu desen değil. Nişantaşı'nın, Levent'in beyaz yakalısı, eliti dediğin tamamen birer çakma Parizyen, çakma Frankofon, birer Anglosakson imitasyonu. İçtiği kahveden, giyiminden, gittiği mekanların dekorasyonuna bile sinmiş, İnstagram'ından bile ortaya saçılan bir çiğlik, özenmişlik.

Kahramanlara ihtiyacı olan bir toplum da değil hayalim ama bu kadar mı sahipsiziz, köksüzüz?

 
Tusiad bir onceki secimde de beyaz yaka(maasli eleman) birini secip koydu.
Kimse hedef olmak istemiyor, zaten bi ise de yaramiyor o kurum.

  • acemi  (20.02.19 20:24:17) 
En buyuk hata: Bir insan Turk oldugu icin otomatik olarak iyidir. Hayir, Italyan olsun ama uretimi desteklesin. Ihracati artirsin. Issizligi azaltmada yararli olsun. Boyle bir Italyani, elitist beyaz yaka zengin bir aileden gelen halki tanimayan bir vatandasa tercih etmen gerekli.


  • Traveller  (20.02.19 20:45:08) 
@Traveller

1. maddenin son pasajını tekrar okursanız ima yollu olarak bile böyle bir şeyi kastetmediğimi anlamanız gerekir. Ben etnik bir çıkarımdan ziyade coğrafi, tarihsel, kültürel bir aidiyete sahip 80 milyonluk bir insan kaynağından beslenememenin aczini ifade ediyorum.
  • levent bilgen  (20.02.19 20:53:03) 
adam türk değil demişsiniz de ailesi izmir levantenlerinden mi neymiş. kendisi italya'da doğmuş ama bu topraklardan ailesi yani. üstelik kendisi gayet ana dili gibi türkçe konuşmakta. ailesiyle birlikte yaptığı bir ton yatırımı da unutmamak gerek. aslında ben de bugün sözlükte ismini sol framede görünce öğrendim kim olduğunu. bugüne kadar ismini bile duymamıştım. ufak bir google araması bile kendisinin burayla ilgisi olduğunu önünüze sererdi 30 snde.


  • dalaylamaninkabri  (20.02.19 20:53:36) 
@dalaylamaninkabri

Aldo Kaslowski İzmirli değil İstanbul doğumlu. Kendi resmi sitesinden bu bilgiler. Ayrıca levantenler de Türk değil. Caroline Koç İzmirli bir levanten ama Türk değil. Mesele Türk olup olmamaları da değil, tüm bunlar sorduğum sorunun cevabı da bu değil.
  • levent bilgen  (20.02.19 21:02:40) 
5- bilmiyorum gece vakti çamlıca'daki büyük cami (ki konuyla ilgili mimarlar orantısızlığı ve siluete etkisiyle bayağı gömüyor kendisini) gözüne çarptı mı... 2 saniyede bir renk değiştiren ışıklandırmasıyla disko topuna çevirmişler. resmen rezalet, üzerine de tüy dikilmiş vaziyette. millete gelenekçilik taslayacağız diye sergilenen bu vasatlık yerine senin çakma diye nitelendirdiğin akımları tercih ederim açıkçası. kaldı ki bahsedilen bölgelerde bu akımlara rastlanması ta osmanlı'ya dayanır. sonradan görülen edilen şeyler değildir.

kısaca yamalı bohça tespitine katılsam da bunun sebebini yanlış yönde aradığını düşünüyorum. köksüz? bu da yanlış.
  • zgrydn  (20.02.19 21:12:00 ~ 21:15:00) 
Tembeliz. Evet biz tembeliz. İmkânı, parası pulu olanlar bizden de tembel. Ve bu tembellik bu ülkenin sonunu getirecek.

Hep basite kaçıyoruz. Hep rahata düşkünüz. Herkes en kolay yoldan cep doldurma derdinde. Siyasiler halkın birebir yansıması. Özeti.

Eee biz kendimize değer vermiyoruz. Ülkeye de vermemiş oluyoruz sonuc olarak.
  • westblack  (20.02.19 21:54:29) 
ben biraz daha esnek olmayi tavsiye ediyorum. google'i amerika yerlisi bir kizilderili degil, hindistali bir adam yonetiyor. microsoft'u da ayni sekilde. uber'e baktigimizda iranli bir adamin yonettigini goruyoruz. coca colayi da bir turk yonetiyor. bu ulkelerdeki insanlarin kalkip bu adamlar amerikali degil, neden sirketlerimiz yonetiyorlar diye sizlandiklarina rastlamadim. oradaki insanlar irk isini asmis cunku.

bizim de ayni sekilde bu seyleri asmamiz gerekiyor. irkcilik hos degil. esnek olmak, acik olmak, cesitliligi desteklemek en mantiklisi. yoksa bu mevcut kafayla bizden bir halt olmaz. isin sirri acik olmakta yatiyor zaten.

turkiye'den de cok onemli insanlar, cok orijinal insanlar cikmistir. vardir. cok guzel islere imza atmis insanimiz olmustur, keza baska ulkelerde oldugu gibi.

evet gercekten cok guclu ve yerlesmis kulturumuz ve zevklerimiz ve geleneklerimiz var. batida bunlara rastlayamazsiniz cunku oralar cigdir. ozellikle amerika kitasi. oralara ozenen insanimiz vardir. evet ama bu hepimizin ozendigi anlamina gelmiyor.

ote yandan ben bu ulke icin uzun vadede umutluyum.
  • Leonardo~Da~Vinci  (20.02.19 22:03:24) 
Sahip aramaya gerek yok sahibi biziz. Köksüz hiç değiliz.
1-) Atatürk aydın insan ithal ederek neyi hedeflemiştir, kimler gelmiştir, neler başarılmıştır araştırınız.
2-) O vasıflarda, yuksek yetenekli insanlarin önünü kesebiliyorlar. Siyasetin farklı dinamikleri var. Ülkenin simdiye kadar yok olmamasini saglayan zeki insanlar varlar, sadece göz önünde değiller.
3-) Sağ demek bu anlama geliyor. Maalesef Dünya'nin cogu ulkesini sağ yonetiyor.
4-) Bahsettiginiz alanlarda cok saglam insanlar yetiştirdik ama yeterli degil tabiki. hayatta kalma mucadelesinden nefes almaya firsat bulamayan halk, refahi saglanmadan nasil dunyaya mal olacak degerler yetistirebilir?
5-) Batı desen değil dogu desen degil cunku biz her ikisiyiz. Kalitesizlik ve yavanlik da egitim ile refah ile ilgili.

Çağının çok gerisinde kalarak hanedanlık alışkanlıklarından vazgeçememiş, ulus devlet anlayışını sindirememiş bir toplulukta bu yakındığınız durumların olması çok normal. Önemli olan umutsuzluğa kapılmamak. Yalnız değilsin, biz varız. Laik, refah içinde bir toplumda özgür ve eşit yaşam arzusunda olan milyonlar var.
  • hepbiarayisicinde  (20.02.19 23:05:25 ~ 23:07:08) 
  • lupelius  (20.02.19 23:13:22) 
eh dostum sen dememiş misin ki "Türk vatandaşı adı altında ülkesine aidiyet hisseden ve bu topraklarda geçmişi olan bir Türk, Kürt, Arap, Çerkes, Hristiyan, Yahudi hatta Ahıska Türkü bile değil.". Adam Türk vatandaşı adı altında bu topraklarda geçmişi olan bir Hristiyan işte. Kendi kendinle çelişmişsin.


  • dalaylamaninkabri  (20.02.19 23:28:46) 
Sana şimdi her türlü imkanı sağlasa ailen, çok başarılı olsan, Türkiye ve çarpık meseleleriyle uğraşır mısın?

Kahraman aramayı bırakın. Topyekün adam olmaya bakın. Kollektif düşünmeden bir arpa boyu yol alamaz Türkiye. Hadi bir tane Elon Musk çıkartalım demek yerine düzenli her sene 1000 tane donanımlı insan yetiştirelim demek gerekiyor.

Mevcut düzende donanımlı, zeki, dürüst, lider birinin muhalefet etmesi mümkün değil zaten. Rejim buna müsaade etmez. Çıkarsın ağzını açıp sadece özgürlükler dersin terörist olursun. Selam verdiğin kişilerden bile kolaj yaparlar vatan haini ilan ederler. Aklı olan uğraşır mı? Muhalefet de rejimin kontrolünde şu an.
  • bos gezenin bos ustasi  (21.02.19 00:41:48) 
1.soruda adamin turklugunu sorgulayip, sonra kendi kendinizle celisip sizi uyaran, kibarca duzelten adami bile kaldiramiyorsunuz. Sizin gibi en az 60milyon var bu ulkede. Dolayisiyla kitleleri surukleyecek lider aslinda var ulkede, bir sorun varsa liderde degil kitlede. Bu kitleden bu liderler cikiyor. Ulkeye 'fazla' gelen, iki gomlek buyuk o kadar adam var ki! bugun sozlukte fatih altayli'nin yedigi ayar basliginda iyi parti baskan yardimcisini okudum, siyasi gorusume cok ters ama ne kadar egitimli, kibar bir adammis. Simdi bu adam neden lider olamiyor sizin de temsil ettiginiz kitleye? Evet gayet sahipsiz kaldik, cahil, egosu tavan, ogrenmeye elestiriye yeni fikirlere gercegi sorgulamaya tamamen kapali bir guruh olduk.


  • kassiopeia  (21.02.19 05:18:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.