[]

kasa toplamak (hayal mi?)

Merhabalar, şöyle bir hayalim var ama donanımsal olarak mümkün mü bilmiyorum. Size de bir danışmak istedim. Elektronik ve bilgisayar bilgim yok, fakat ilgim var. Bir kasa toplamak istiyorum ama her şeyini kendim yapmak istiyorum, parça parça alacağım ve takacağım.

Bunun içinse şöyle bir yol haritası düşündüm. Orta-alt bir kasa setup’ı almak istiyorum 2500 tl falan düşük bir bütçeyle, ama ondan sonra her ay bir kaç parçayı upgrade etmek, almak ve kendim takmak istiyorum. Kafamı karıştıran şey şu; parçalar arasında darboğaz vs. olmaması için ve ilk etapta uyumsuzluk sorunu falan yaşamamak için nasıl bir kasa almalıyım ilk başta? Yani nasıl bir kasa upgrade edilmeye uygun olur ve sizce bu işleri başarabilir miyim?


 
Merhaba.
Valla kis boyunca bilgisayar topladim sattim aldim halen de devam ediyorum. Bence cok eglenceli bir hobi.

Ikinci eldeki gideri nedeniyle ben Intelciyim, AMD konusunda fazla bilgim yok o konuda baska arkadaslar yazar zaten.

2500tl ile sifir olarak alacaksan parcalari ileriye yonelik sistem yapacaksan CPU kisminda biraz kisintiya gitmen gerekecek. Cunku ileriye yonelik bir anakart icin butce arttirman lazim. Ilerde pisman olma diye mATX veya ITX ebatlarinda Z390 chipset anakart bak derim. Bu anakartlar son nesil Intel islemcileri overclock yapmanda isine yarayacak, bir suru de feature sunacak mesela Nvme SSD uyumlulugu gibi, PCIE 3.0 gibi, yuksek Mhz DDR4 ram uyumlulugu gibi.

Islemci olarak mecbur G5600 gibi bir Pentium G ile baslaman lazim. Yoksa butcen ucar.

Buna da bir OEM RX 460 bagladin mi tamamsin.

Kasa zevkine kalmis, PUS icin 550W 80 Bronze bir seyler bul.

Idareten bir 500GB HDD tak simdilik.

Rami de butcen kadar bir sey al satarsin almasi satmasi kolaydir rami. Uzun lafin kisasi 2500 TL butce ile ileriye yonelik sistem yapacaksan paranin buyugu anakarta gitmeli. Zamanla I5 8xxxk gibi bir islemci, GTX 1080 ve yukarisi bir anakart, DDR4 3000mhz ramler, 256GB NVME SSD falan alirsan sistemin guncel bir canavara donusmeye baslar. Monitor falan saymiyorum.

Darbogaz olayi da guncel islemcilerle cok zor zaten, darbogaz yaptiracak bir anakart icin 2500 tl yeterli degil. i7 4790k bile rtx2080'i besleyebiliyor dusun islemci cikali 5 sene falan olmus. Dusun 5000 tl lik ekran kartini besleyebiliyor bu islemci.
  • bos gezenin bos ustasi  (20.02.19 15:35:38) 
değerli bilgiler için teşekkür ediyorum. ilk alacağım orta-alt kasa (max. 2500 bütçe) ikinci el olacak.


  • a darkness coming  (20.02.19 15:38:51) 
Eskiden böyle şeyler çok zordu ama şuan kasa toplamak için çok bir elektronik bilgin olmasına gerek yok uyumluluk kısmına gelecek olursak en önemli şey mainbord a uygun ram ve ekran kartı slotu sonrasın da dilediğin gibi upgrade edebilirsin


  • Yaratıcı Nickli Helper  (20.02.19 16:05:54) 
kasa toplamakta bir olay yok lego yapar gibi yaparsin. madem git gide gelistirmek istiyorsun dikkat etmen gereken nokta ana parcalarin olabildigince esnek olmasi.

mesela mini-midi tower kasa alma. full-tower kasa al ki, ileride icine sivi sogutma, ekstra fan vs koymak istediginde yer sikintisi olmasin. mesela ben yeni aldigim sivi sogutma fani kasamin icine sigmadigi icin kasayi degistirmek zorunda kaldim. guzel ici genis bir kasa al. tekrar kasayi degistirme ihtiyaci duymazsin. ben Corsair Obsadian 750D aldim. ici yayla gibi masallah :)

ayni sekilde ilk alacagin anakart da onemli. ilk basta cok esnek olmayan bir anakart alirsan, islemci/ram degistirmek istediginde anakarti da degistirmek zorunda kalabilirsin. bu siralar pek piyasayi takip etmedigim icin oneri sunamayacagim.

bir de anakart secerken ve ilerisi icinde karar vermen en kritik soru Intel mi AMD mi? cunku bu karar bundan sonraki tum anakart ve islemci secimlerini belirleyecek. ben her zaman intel'den yana olmusumdur. eger intel alacaksan, anakartinin 9.nesil islemcileri desteklediginden emin ol ki bir iki yil sonra uyumsuzluk yasama.

bundan sonrasi butce ve zevk meselesi. bir de madem duzenli upgrade etmek istiyorsun, sifir alma parcalari. donanimhaberden senin gibi duzenli upgrade yapanlardan 2-3 aylik parcalari cok daha uygun fiyatlara alabilirsin.

bir de guc kaynagi konusu var. bu da cok upgrade edilecek bir parca degil o yuzden, ileride alacagin guclu islemci/ekran karti vs icin kaliteli ve guclu bir guc kaynagi alman onemli. dandik bir guc kaynagi anakartinin ve diger parcalarin yanmasina kisa devre yapmasina sebep olabilir. guc kaynaginda da ben Corsair'den yanayim. 750W-850W'lik modular bir guc kaynagi alirsan 5-6 yil kafana takmana gerek kalmaz. her turlu guc ihtiyacini karsilar.
  • crucio  (20.02.19 20:53:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.