[]

Bu duyuruda güncel tasarruf yöntemlerimizi paylaşalım

malum, devir tasarruf devri. hayatı zehir etmeden kendimce bir şeyler yapmaya çalışıyorum. herkes taktiklerini yazsa da, güzel bir liste biriktirebilsek ne güzel olur.

ben başlayayım:

- bir şey satın almadan önce "buna gerçekten ihtiyacım var mı?" sorusunu kendime soruyorum
- arkadaşlarla sürekli dışarıda buluşmak yerine, arada eve çağırıyoruz
- migros indirimlerini takip ediyorum - özellikle gördüğüne inan kampanyalarını (zeytinyağı oldukça uyguna geliyor)
- mesela tereyağı, kaşar peynir gibi ürünleri daha büyük gramajda alınca daha uyguna geldiği için, kiloluk alıp, parçalara bölüp buzluğa atıyorum
- haftalık yemek planı yapıyoruz. böylece ne yiyeceğimize karar veremeyip, çok acıkıp, dışarıdan söylediğimiz günler mazide kaldı

 
-starbucksları çok azalttım, kahve makinesi aldım, kahvemi kendim yapıyorum.
-arkadaşlarla yemekli buluşma haricinde mümkün olduğunca evde yiyip öyle çıkıyorum.

  • füt  (20.02.19 12:18:15 ~ 12:20:06) 
bir şey almak istediğimde nişanlıma atıyorum, al diyor, gerek yok çok para ihtiyacım da yok ama güzelmiş diyorum. sonra o alıyor.


  • kablelvuku  (20.02.19 12:26:21) 
nakitle gezmemek tek bilip yaptığım şey. duvarda silah asılıysa oyun sonunda mutlaka patlar misali o cepteki nakit illa ki olmayacak şeylere çarçur (abur cubur) ediliyor. kartla gezersen öf şimdi şifre gir, bekle derken aman kalsın diyosun. gereksiz şeyler rafta, para hesapta kalıyor.


  • onemoremile  (20.02.19 12:27:12) 
-Aç karnına alışverişe çıkmıyorum.
-Uzun süre kullanacağım ürünün kalitelisini, kısa süreli olanın ucuz olanını satın alıyorum.
-ben yapmıyorum ama, açıköğretime yazılıp öğrenci kart almak büyükşehirde ulaşımda avantajlı oluyor.
-Telefonunuzun gps ini kapatmak da enerji tasarrufu sağlıyor.
  • silver apple  (20.02.19 12:31:10) 
Direkt soyleyeyim, en iyi tasarruf yontemi "amac".
Bir hedefin oldugunda bunun icin tasarruf yaoabiliyorsun, tasarruf yaptıkça motive oluyorsun. Direkt tasarruf yapma amaciyla tasarruf yapmaya calisinca olmuyor.

  • stavro  (20.02.19 12:31:33) 
- haftaiçi 1-2 kez oruç tutuyorum. :) gereksiz yeme, içmeyi kesiyorum böylece dışarda. çünkü nerden baksan 50 liram gidiyor gün içinde.

- iş yerinde bazen yemek yapıyoruz. iki kişilik yemek parasına 6-7 kişi karnını doyuruyor.

- kıyafet alışverişlerini yılda bir veya iki kez yapıyorum. indirime girince de almıyorum artık. sebebi sizin birinci maddedeki soru.

- avm'lere gitmiyorum hiç. avm'ye girince ister istemez bir tüketim çılgınlığı geliyor zira.

- aldığım maaşın çoğunu bankaya atıyorum. 500 lira ile ne yap et ay sonunu getir diyorum kendime.

şimdi baktım da aşırı cimri hissettim lan kendimi. ama şu ekonomik şartlarda böyle takılmak lazım. bizim ülke bol keseden harcıyor zira. sahte zengin yaşamlar var her yerde.
  • efreet sultan  (20.02.19 12:31:56) 
Gelen paradan tasarruf yapacağın miktarı ayırıp bankaya atacaksın kalan miktar ile yaşayacaksın, kalan miktarı aşarsan da(bu max %20 olmalı ve her zaman değil) bunu kredi kartından aşacaksın nakit kullanmayacaksın... sonra gelen parada ödemelerini yapıp kalan paradan yine ayıracaksın bir bakmışsın para birikmiş. O bankaya attığın paraya dünya yıkılsa dokunmayacaksın. Ama bu istikrar irade ister, 1000 tl 500 tl küçümseme, zamanla büyüyececek.. tasarruf için ise insanoğlu eşek değil neyin gereksiz olduğunu en iyi sen biliyorsun, ona göre davran, kimini kıs kimini kes.


  • patos64  (20.02.19 12:36:58) 
Asgari ücretle geçinenlerin hayatı tasarruftan ibaret o ayrı bir konu..
-Banyoda sıcak su gelene kadar suyu kovaya doldurur, o suyu da klozette sifona basmak yerine kullanırız.
-Prizde kullanılmayan fiş bırakmayız.
-Enerji tasarruflu led ampül kullanırız.
-Bayat ekmekleri atmayız.
-Çöpleri cinsine göre atık kutularına atarız.
  • hepbiarayisicinde  (20.02.19 12:53:51) 
Hani eksicilerin hepsi zengindi lan dhdhdhd gelirler birazdan neyse.

- bana tam 5 senedir yoldaslik eden canim oglum ps4 u sattim. Metro exodus oynayip bu nesili sonlandirdim. Oyun fiyatlari ve plus artik enayi yerine koyuyor gibi hissediyordum.

- “icek lan” diye disari cikip icmekten vazgectim. Mekan sahiplerinin biralari 20-25 liraya sata sata moda sahilde 2 milyonluk ev almalarina destek olmuyorum. icilecekse evde iciyorum.

- nisan ayinda lviv’e gidecektim ama bilet fiyatlarinin yolmak icin belirlendigini gorunce vazgectim.

- sigaracimin numarasini sildim. O guzel sigaralar bile cekti gitti bu diyarlardan.

Tek sorun kiyafet, mesela bir kabana 600, bir esofman altina 259 lira vermekten vazgecemedim bir turlu aq

Bu ust bas alisveris sorununu cozersem bir komunist parti kurar ve oylarinizi beklerim artik.
  • eazy  (20.02.19 12:56:28) 
Aç geziyorum


  • proletarier aller lander vereinigt euch  (20.02.19 12:59:38) 
Markette meyve sebze tartarken poşeti çıkartıp tartarım. *


  • patos64  (20.02.19 13:00:12) 
küçük sefer kaplarım var gezmeye giderken içine mutlaka yiyecek bir şeyler koyarım. meyve, zeytin, peynir, kuruyemiş. dışarda yemek yerim ama çok acıkınca bunları atıştırmakta abur cubur almanı engelliyor.

sonra internetten bakarım ne alacaksam. evde az buçuk hedef belirler mağazaya öyle çıkarım.
  • for day to break  (20.02.19 13:24:16 ~ 13:25:11) 
- Dışarıda yemeği iyice azalttık
- Bir şey almadan önce "gerçekten ihtiyacım var mı" iyi bir başlangıç. İlaveten akıma evde olan onun ikamesi olabilecek şeyleri getiriyorum. "Onu neden kullanmıyorum, o varken buna neden ihtiyaç var ki" diye sorguluyorum.
- Bir önceki günün ana yemeği veya zeytinyağlısı ertesi günün çorbası oluyor
- Senelerdir yaptığım şey, arkadaşımın kızına küçük gelenler benim büyük kıza, oradan küçük kıza, küçük kızıma küçük gelenler başka bir arkadaşımın kızına
- İtinayla giysi tadilatı yapılır, beni aşıyorsa terziye verir yaptırırım.
- Moda kıyafet almıyorum, her şey klasik, 25 sene önce aldığım ceketimi bile giyerim.
- Pazardan alışveriş yapıyorum ya da babama filan rica ediyorum bizim için yapıyor. Hem daha taze hem de Migros'ın yarı fiyatına
- Yazın Balıkesir tarafından yazlıktan dönerken et alır derin dondurucuya koyarız. Bir sene olmasa da 3-4 ay idare ediyor. Oranın etleri hem daha lezzetli hem de daha ucuz.
- Hayatımda yaptığım en akıllıca yatırımlardan biri derin dondurucu. Yazın sebzesini vs. temizleyip porsiyonlandırıp derin dondurucuya atıyorum. Sonra yarım saatte 3 çeşit yemek yapabiliyorum. Aynı şekilde pazar alışverişi sebzelerini de hafta sonu yıkayıp porsiyonlandırıp donduruyorum.
  • SiyamkedisiZorro  (20.02.19 14:25:00) 
eskiden sorduğum "buna gerçekten ihtiyacım var mı?" sorusunun tam anlamıyla yaşıyorum ve o almadığım şeylerin hiç birine ihtiyacım yokmuş. :)

ha bir de şarj cihazımı fişte bırakmıyorum artık.
  • naksidil  (20.02.19 14:42:46) 
Yıllar önce -liseliler bilmez- compadrito reyizden aldığım altın değerinde bir tavsiye: Aç karnına markete girme.


  • fırt  (20.02.19 14:57:50) 
yaz sebze ve meyvelerini almiyorum. domates, marul, hiyar... vs. gibi. her sey mevsiminde hem uygun olur hem de tadinda olur.

disaridan yemek istemiyor ve yemiyorum. evde kahvalti ve aksam yemegi yiyiyorum.

bir esya lazimsa ikinci eline bakiyorum. temiz esya cikiyor bazen, aliyorum. ayni sekilde kitaplar icin de ozellikle ingilizce icin, 2. elleri daha uygun.

abur cubur almiyorum. ickim, sigaram yok. bir tek cayim var, ondan da vazgecmem.
  • Leonardo~Da~Vinci  (20.02.19 15:59:46 ~ 16:07:25) 
Hem para biriktirmek zorunda olduğum hem de genlerime işlemiş memur çocuğu zihniyetinden dolayı ben de "gerçekten ihtiyacım var mı?" sorusunu sık sık sormaya başladım ve çok faydasını gördüm.

Evde üç tane olan bi şey alacak oluyorum, sonra gerek var mı ya diyorum vazgeçiyorum. Mümkün olduğunca evde yemeye çalışıyoruz. Bazı ihtiyaçlarım için doğru zamanı bekliyorum, güzel indirimler oluyor eskisi kadar olmasa da epey karlı hale geliyor özellikle giyim alışverişleri.
  • chicha  (20.02.19 20:18:12) 
indirim uygulamalarını takip ediyorum. her şeyin fiyatını hep takip ediyorum. yani evde z.yağı bitince fiyat bakmaya başlarsan tokatlanırsın bunun çaresi yok. hep kullandığım şeylerin fiyatlarını hep bilirim ve eğer çok uyguna bulursam evde olsa bile(yağ gibi dayanıklı ürünlerse) alırım.

ben bunu evde yaparım zihniyeti ile yaşarım. 15 liraya alınan kıyma ile bol etli burgerler yapıp yenebiliyor allah gibi doyuyorsun en azından ekmek arası sos ve turşu yememiş oluyorsun.

bir şey satın almadan önce ihtiyacım var mı diye sormam, istiyor muyum diye sorarım. ihtiyaca sınırlarsak öyle bir limitli yaşanır ki aklımız şaşar. bir sürü şeyden tasarruf edip(çünkü bu beni mutsuz etmiyor), gidip sırf beni mutlu ettiği için pek çok kişinin gereksiz olarak göreceği şeylere para harcıyorum çünkü sizi mutlu eden şeylere para harcamazsanız delirirsiniz. fakirler o yüzden yiyecek ekmek bulamazken son model akıllı telefon kullanıyor, sigara-alkol tüketiyor vs.

ilk aklıma gelenler bunlar, halimiz kötü.
  • proletarier aller lander vereinigt euch  (20.02.19 20:35:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.