[]

Amerika, İran devrimi öncesi şaha niye destek vermedi?

Şah zaten senin adamın değil mi, bi anda olan bir şey de değil, kartopundan çığa dönüşen dalgayı görüyorsundur. İndirecekler işte, yerine yenisini de hazırlamamışsın. Zamanın CIA'yi, Pentagon'u yargılansın abi bu ne işbilmezlik?




 
verdi. ama abd her şeyde başarılı olacak diye bir şey yok. burada da olaylar beklediği gibi gelişmemiş ya da geç kalmış olabilir.


  • alors  (19.02.19 18:57:21) 
Sorun su. Sana gore sahi ABD destekledi baska teoriye gore sahin yerine gelenleri ABD destekledi. Neye gore sah zaten ABD'nin adami diyoruz ki? Baskasina gore de sahi ABD indirdi. Kanitin ne


  • Traveller  (19.02.19 18:57:52) 
abd şahı destekledi, şimdi kaynak arayamam ama herhangi bir tarihçiye sorarsan veya çalışmasına bakarsan bunu görürsün.

ama humeyni'den vs. korktuğu için değil. zaten o zamanlar radikal islam vs. abd'nin desteklediği şeylerdi(bakınız afganistan'da sovyetlere karşı destekledikleri mücahitler)

esas itibariyle o dönem iran'da sol çok güçlüydü ve abd'nin korktuğu da sovyet destekli tudeh vb.nin iktidarı ele geçirmesiydi.

bu arada bahsettiğim sol gruplar şahın devrilmesinde önemli rol oynamıştır. sonra gerek kendi iç anlaşmazlıkları gerek humeyni'nin "karizmatik lider" olarak öne çıkması ve kendilerinin de bunu safça desteklemeleri zamanla ezilmelerine yol açtı.
  • alors  (19.02.19 19:19:31) 
@traveller şahı zaten ABD getirdi, bu tüm dünyanın kabul ettiği bir gerçek bu, 50lerde Musaddık İran petrolünü millileştirme politikasına başlıyor, indiryorlar direk, şah getiriliyor başa. Sonrasında yıllar süren birliktelikleri oluyor şah ve Amerika'nın. silah satmadan tut, ortaklıklara başkan Carter İrana bile gelmiş, ortaklıklar anlaşmalar gırla gidiyor. Şahı ABD'nin düşürmesi falan çok fazla komplo teorisi gibi geliyor ki sonrasında ABD 30-40 sene boyunca milyar dolarlar harcadı, harcamaya devam ediyor İran'ın bölgesel hakimiyetini engelleyebilmek politika üretebilmek için. Kontrolleri altında, Kukla devlet olarak kalan bir İran olabilecekken yılanın başını küçükken ezmedikleri için hala kafalarını duvarlara vuruyorlardır bence


  • neverletyougodown  (19.02.19 20:22:39 ~ 20:32:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.