[]

Sitelerde mobil sürümler neden böyle?

Çoğu sitenin belirli özelliklerini kullanmak için pc sürümüne geçmek zorunda kalıyorum. Neden mobil sürümde bazı özellikleri çıkarıyorlar anlamıyorum.
Bazen de bir işlem yaptığımda mobilde hata oluyor ve pc'ye geçiyorum.

Tamam daha sade bir görüntü elde ediliyor ama işlevsellikten neden feragat ediliyor? Ve neden mobilde sıkıntı yaşarken pc gayet düzgün çalışıyor?

 
Web arayüz geliştirici olarak cevaplıyayım:

Desktop'da 30 yıllık bir tecrübe var. UX dediğimiz kullanıcı arayüzü deneyimi oturmuş durumda. Desktop web siteleri için neyi nasıl yapacağımızı iyi biliyoruz.

Mobile'da ise her şey yeni. Deneme, yanılma yoluyla çoğu şeyi çözüyoruz şu anda. Bir de sürekli yeni telefonlar çıkıyor, yeni ekran çözünürlükleri, yeni donanımlar vs. Herkesin kafası karışık. Geçici, günü kurtarmalık çözümler yapıyorlar.

Zamanla işler yoluna girecektir. Rüzgar mobile'dan yana. Bir ara geçiş dönemindeyiz.

Benim bir öngörüm var. Çok değil, belki 10 sene sonra. İnternet siteleri sadece mobile için hazırlanacaktır. Desktop bilgisayarlar ise eğlence makinelerine dönüşecektir. Ya da işi bizim gibi teknoloji geliştirme olan insanlar için iş bilgisayarı olacaktır.

1985 civarı hayatımızda giren PC (personal computer) kavramının yok olacağını düşünüyorum.

Saat geç oldu, yorgunum. Özensiz ve düzensiz yazdım. Kusuruma bakmayın.
  • amortisman  (19.02.19 01:19:03) 
@amortisman teşekkürler aradığım cevap buydu.


  • the coon  (19.02.19 01:25:40) 
amortisman'a cogu konuda katilmiyorum.

mobil dedigimiz platform 12 yillik gecmise sahip. yeni platform, deneme yanilma vs 7-8 yil oncesinde kaldi. mobil icin UI/UX best practice'leri oturmus durumda. neyin nasil yapilacagi cogu durum icin belli.

ha neden mobilde patliyor? cunku web gelistiriciler(ozellikle tr'dekiler) mobil platformlarin isleyis mekanizmasini bilmiyor ve ogrenmek istemiyor. eski bildikleri yontemleri mobile uygulamaya calisiyorlar. butun calisma prensipleri farkli oldugu icinde patliyor ve deneme/yanilma ile cozmeye calisiyorlar.
neden ozellik cikartiyorlar? muhtemelen ekstra butce ayirmamak icin.

9 yildir mobil platformlara uygulama yaziyorum. bunun 4 yili tr'de buyuk bankalara ve havayolu firmalarina uygulama yazarak gecti. sirket olarak bir proje aldigimizda android/ios/mobile web platformlarini komple alirdik ve butun platformlarda feature complete olarak cikardik uygulamalari. kaliteli bir ekibimiz vardi ve uc platformda da %95+ hatasiz calisan uygulamalar cikardik. yurtdisinda da is boyle.

amortisman'a katildigim tek nokta gunu kurtarmalik isler yapildigi. zaten bu yuzden eksik/hatali cozumler gelistiriliyor. "bu isi adam akilli nasil yapariz?" diye dusunup de buna vakit ve nakit ayiran sirket pek yok.
  • crucio  (19.02.19 02:35:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.