[]

işyerinde telefon - ne yapmalı?

Selamlar,

ekibimde bir hanım arkadaş var. kendisinin ailevi problemleri var. ancak bu problemler de hiç bitmeyen cinsten. biri bitiyor öteki başlıyor. ablamız yapı gereği agresif. birşey dersin hemen parlar, atara atar yaparsın gazı kaçar.

müdürlük=götlük kavramında hep liderlikle işleri yürütmeye çalışıyorum (vurmayın, biliyorum bu ülkede göt olmak lazım). kimseyi kırmadan dökmeden hadi işi beraber halledelim mantığıyla davranıyorum hep ancak bu abla işin suyunu çıkarıyor.

günde minimum 2 saat telefonda yiyor. ya kulaklıkla eşiyle dostuyla ya da sosyal medyada. daha önce bir kaç kez yönetim tarafından kibarca uyarıldı ve sorunu varsa izne çıkması gerektiği hatırlatıldı. çıktı da ancak alışkanlık olduysa demek ki telefon elinden düşmüyor.

şimdi bende şöyle boktan bir huy var: aşırı sabırlıyım. bu yüzden de sabrediyorum kendine gelmesini ancak sabrımın tükendiğini nöronlarımdaki titreşimlerden anlar oldum son günlerde.

ben bu ablayla konuşursam kendisini kovarım. gözünün yaşına da bakmam. daha önce evli çocuklu 2 arkadaşı şirkete tabiri caizese ibnelik yaptıkları için kovdurdum. gram pişman değilim. ama bu benim son raddem. yani o konuşmayı yaparsam açıklama da dinlemem borcum harcım var da dinlemem. bu da benim handikapım malesef.
iş bu raddeye gelmeden ablamızı bu huyundan nasıl vazgeçirebilirim diye size soracaktım. bi yol gösterseniz de milletin ekmeğiyle oynamasam onlar da benim sinirimle oynamasa.

 
kov gitsin. bi b.k olmaz böylesinden.


  • scudman1  (18.02.19 11:29:35) 
Sozlesmesini inceleyip ucret kesme uygulayabilirsin. Durumun ciddiyetini anlamis olur.


  • unabomber  (18.02.19 11:31:08) 
Vaktini telefonda gecirirken isini aksatiyor mu yoksa sadece telefonda olmasi mi sizi rahatsiz ediyor.

Benim eski calistigim yerde bir Arge elemani sürekli telefondaydi ama hazirlamasi gereken numuneleri de ayakta bir yandan telefonla konusurken hallediyordu. Isini cok güzel yaptigindan kimse birsey demedi, rahatsiz da olmadik. Söyle ki insanlar vakitlerinin büyük bir kismini is yerinde geciriyor. Yani esine hediye alacaksa, internetten arastirip siparisini veriyor bazen ev alisverisini isyerindeyken internetten hallediyor. Türkiye'deki calisma saatleri cok uzun ve yogun olunmadigi dönemlerde insanlarin bu gibi islerini halletmesi normal geliyor bana.
  • chitosan  (18.02.19 11:34:26) 
Bıraktırma konusunda sizin yapabileceğiniz bir şey yok.

Kibarca bir uyarın, devam ederse, çıkarılacağını vurgulayın. Halen devam ediyorsa, tutanak tutarsınız. Bu ciddi olduğunuzu gösterir. Hala da devam ediyorsa, çıkışını verirsiniz.


.
  • kartallar yuksek ucar  (18.02.19 11:37:34 ~ 11:38:10) 
@chitosan

şirket olarak bu konularda gerçekten çok rahatız. yani eşine niye hediye aldın mesai saatinde niye bunla uğraştın demez. bu konuda şirkete gerçekten bi laf getiremiyorum. ancak bu arkadaş hakkaten abartıyo. ya bi insan halasıyla her gün saatlerce ne konuşur? tamam sorundur da dersinki molada ariyim ya da işçıkışı ariyim.

coğrafya hocamın lafı hep aklımda "eşim kanser olsa derdimi kapıda bırakır sınıfta vazifemi yapar, çıkışta da derdimi yüklenir giderim" demişti. bu belki ağır bir örnek ancak hakkaten her gün de böyle dertlerle uğraşmıyor.

kendisi sekreterlikten alınıp bir yerlere getirilmiş bir arkadaş. maaşı da ortalamanın üstünde. hala diyoki e insanlar benden fazla alıyo o yüzden performansım düşük. yahu kıyasladığı kişi her ne kadar işbilmezliğini tescillesem de ingilterede master yapmış birisi. heralde fazla alacak?! yani iş artık biraz aymazlığa giriyor anlayacağınız.
  • KidLazer  (18.02.19 11:48:04) 
Yani aslında işini aksatmıyor. Sadece görevi gereği alabileceği rakamdan daha yüksek bir rakama ulaşabilmiş. Hak ettiğinden fazlasını aldığı için, sadece görevini aksatmaması yetmiyor.
Zaten kötü bir sistem içerisinde çalışıyoruz. Bence bu gibi gerçekleri konuşacak kadar yakınlaşarak konuyu çözmeye çalışabilirsin. Kimse görevini düzgün yapıyorken, herkesten daha rahat olduğu için kovulduğu bir durumda kalmamalı. Ayrıca bunu yapan kişi olarak hayatına devam etmeni de önermem. Bu gibi seçimler bizleri aslında olmadığımız karakterlere hapsedebilir. Yani hem kendin hem de çalışan "abla" için, bulunduğun pozisyonun mental yükünü biraz daha sırtlayarak fedakarlık yapmanı öneriyorum.

  • Kenboi  (18.02.19 12:15:02) 
o çalışanı kazanamazsınız, gönderin.


  • benaslinda  (18.02.19 12:16:01) 
@KidLazer Anladim. O abla telefonda konusmasa baska sekilde vaktini heba edecek sirkette. Belli ki cok da degerli bir calisan degil. Bence cikartmayi düsünmekte haklisiniz.


  • chitosan  (18.02.19 13:14:54) 
Isini aksatmiyorsa, konusurken birilerini rahatsiz etmiyorsa kovmanin bir anlami yok.
Calisandan bekledigin zaten isini yapmasi.

Konusmak yerine oturup trendyolda 5 saat vakit gecirse gozune bu kadar batmaz.

Ha ben de telefon olayina cok gicik olurum ama gicik oluyoruz diye adam kovmuyoruz.
Bizde 8-17 mesainin tamaminda assasin creed oynayan biri var..
Adam cok ciddi calisiyormus gibi gozukuyor uzaktan :) 5 kere falan bitirdi oyunu.
Hic laf yemiyor, manitasiyla gunde 10dk konusana herkes laf cakiyor.
  • acemi  (18.02.19 13:20:08) 
kov. çoluğunu çocuğunu düşünen dangalakça hareket etmez.


  • mikahakkinen  (18.02.19 13:44:47) 
Kovma hemen son kez ciddi bir sekilde uyar mesai saatleri icerisinde telefonla ugrasmamasi gerektigini. Yine devam ederse kovarsiniz, rahat rahat konusur evinde telefonla.


  • Boris  (18.02.19 15:01:22) 
ilk once yazili olarak ihtarname cekin. is resmiyete binerse belki kendisi toparlar. duzelmezse kov gitsin.


  • crucio  (18.02.19 15:06:08) 
Pek bir şey değişeceğe benzemiyor ama son bir kez yazılı, formal uyarı yapın. Yine de değişmezse kaçınılmaz son. Milyonlarca işsiz varken işinin kıymetini bilmeyenlere acımamak lazım.


  • iwasbornonamountainside  (18.02.19 15:10:24) 
kimse kimsenin nazını, agresifliğini, huyunu çekmek zorunda değil, iş yaşamı profesyonel bir ortam olmalı, maalesef halkımızda duygusallık olduğu için fedakarlık yapıp alttan al denmiş ama son bir kez ciddi bir şekilde uyarılırsa ve bunun son olduğu hatırlatılırsa, zaten isteği varsa düzelir, bir dahakine de uyarılmadan işten çıkarılır.


  • notinhere  (18.02.19 15:18:36) 
aslında sorun işi aksatması. yani kafayı bi gömüyo telefona dış dünyadan kopuyo. teklif mi ver demişiz şunu bunu hallet mi demişiz yok - iptal.

bir arkadaşın dediği gibi milyonlarca insan varken kendini bu kadar vazgeçilmez zanneden birine ben tahammül edemiyorum. şu an bölümün "götü" durumundayım. ben sçmazsam sistem çöker ancak en fazla 1 ay çöker sonra başka göt bulurlar. ben bile bu tribe girmiyorken bu arkadaşlara noluyor anlamış değilim.

işten çıkarılırsa tazminat alacağını sanıyor ancak bu kadar falsosu varken herşeyi yazılı ihtarla yaparsak haklı işten çıkarma olacak. bunun farkında değil. biz de bakıyoruz haberlere facebooka vs. ancak 5 dk açıp bakıp kapatıyosun. kimse hobilerimiz için para ödemiyor. gelip bişeyler üretip katıp evimize gidiyoruz. gidiyoruz da evi neden işe taşıyoruz çözemiyorum. belki de 3 yıl almanyada yaşadığım için nazi kafasına sahibim biraz ama çizgileri de pek bozamıyorum açıkçası
  • KidLazer  (18.02.19 15:48:49) 
sen aslında iyi bir lider olduğunu düşünüyorsun, belki de çok iyi niyetlisin özünde iyi bir insansın ama iyi bir lider değilsin. her ne konu olursa olsun, olumlu ya da olumsuz, geri bildirimini anında vermelisin. biriktirip biriktirip kovma konuşmasına getirmek, sabırlı olmak, iyi bir liderlik örneği değil. dünyanın en gereksiz çalışanı olabilir, bu konuda çok haklı olabilirsin, ama bu duruma getiren tek başına o insan değil. aynı gün dikkatini çeksen, ikinci defasında yine aynı tepkiyi göstersen, yine devam etse, aynı şekilde tepki göstersen böyle devam etmezdi. şimdi bir çok yatırım yapılmış, emek verilmiş, faydalı olabilecek insanı göndereceksin. sabırlı olmanın sana, ekibine, şirketine ve bu çalışana hiç bir faydası yok.


  • Jesus Christ  (18.02.19 15:49:04) 
işini aksatıyorsa maaş kesintisi, ihtarname gibi yolları düşünün.

işini aksatmıyorsa sırf pozisyonuna göre fazla maaş aldığını düşündüğünüz ve telefonla konuşuyor diye gıcık olduğunuz için kovmanız doğru değil. telefonla konuşmayıp günlük 2 saatlik mesaiyi çay/kahve/sigara/trendyol gibi yerlerde de yiyebilir, iş anlamında yine aynı performansı sergiler. telefonla konuşmaz, mesajlaşır. mesajlaşmayı da bilgisayar üzerinden yapabilir hatta. bu durumda yine çıkarmayı düşünür müsünüz?

ha ama diyorsanız ki performansı çok düşük, ona göre karşınıza alıp bak performansın düşük, ya toparlan ya da seni çıkarır başkasını alırız, uygun adaylar da var minvalinde bir konuşma yapabilirsiniz. ama bu konuşmanın içeriği bak telefonla konuşuyorsun gıcık oluyoruz ekseninde olmamalı.

plaza ortamlarnda çalışmış biri olarak ben yeri geldi günde 15 saatlere kadar yemek yemeğe dahi vakit bulamadan iş yaptım, yeri geldi sabah saat 10da bi çay içelim diye ara verip kendimi öğleden sonra içtiğimiz kahvede buldum. iş yoğunluğuna göre mesaiden beklentinin değişmesi gerekiyor. yapılacak iş yokken ofise gidip çalışmak hepberaber kendimizi kandırmak demek, hepimiz de bunu bal gibi biliyoruz ama yine de süs olsun diye işe gidip geliyoruz. bir diğer bildiğimiz gerçek de yoğun dönemler dışında kimsenin günlük efektif olarak 8 saat çalışmadığı, 8 saatlik mesai sürecinde yapılan işlerin aslında en çok 3-4 saatte bittiği. ama yine de gidip 8 saat duruyoruz çünkü servis var, mesai saati kavramı var. saat 14:00, yapılacak iş 30 dakikalık iş, e o zaman bi kahve içip öyle başlayayım madem. neden? çünkü zaten 18:00e kadar burdayım, bari vakit geçsin. her sektörde/şirkette/ortamda böyle olmayabilir ama benim çalıştığım ortamlar hep böyle denk geldi. bu nedenle yapılması egreken işler aksamıyorsa/kalitede belirgin bir düşüş olmuyorsa mesaiyi başka şekilde dolduruyor diye insanların işten çıkartılmasını doğru bulmuyorum.
  • taurina  (18.02.19 15:51:51) 
Arkadasin performansi dusuk. Islerini aksatiyor. Bu arkadasa daha once bolum muduru iki kez uyarida bulundu. Ben de ikramiyesini verirken bak isverenler bundan rahatsiz diye tatli tatli da soyledim. eskiden 7ye 8e kadar kalirdi isi bitmeyince simdi 6yi 1 gec arazi. Sorunlari ve dertleri bitmiyor. Isin tuhafi bu arkadas sekreter olarak baslamis eskiden. Elinden tutup is ogreterek buralara kadar getirmisler. 15 maas net aliyor ki maasi da pozisyona gore iyi. Yani lider degilsiniz demis arkadas ama ben fazla iyi niyetli bi liderim. Tum ekip sikayet ederken uyarmama ragmen tahammul ediyorum.


  • KidLazer  (23.02.19 23:41:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.