[]

zuckerberg'dan nasil kurtulurum?

efem ayiptir soylemesi ben spotify kullaniyorum. spotify uygulamasini gelistiren kimseler SDK(software development kit)ini kullaniyor. SDK'da Facebook tarafindan gelistirilmis bir kit. (oyle kit dedigime bakmayin anlamini ne bilmiyorum, bir dil/platform herhalde?)
bunu nereden mi ogrendim? aha suradan: twitter.com

kullandigim shazam da kara listede.

videoda kullanmayin diyor. ama ben spotify'dan simdilik ayrilamam. acaba telefondan kaldirsam spotify ve shazam'i zuckerberg'in benden pompaladigi datalarimi durdurmus olur muyum? sadece bilgisayardan kullansam?

facebook kullanmiyorum. facebook'la giris-kayit yaptirmis da degilim.

datalarimin benim kontrolumde olmasini istiyorum. sirketlerin kontrolunde degil. sirketlerin depolarinda da saklanmasini istemiyorum. dogru bulmuyorum.

 
Dur tahmin edeyim. Bu kadar duyarlısın ama android telefon kullanıyorsun.


  • catch the arrow  (12.02.19 00:07:09) 
o öyle olmuyor işte. lükslerinden feraget etmeden zor. facebook kullanmıyorsun, peki ya whatsapp, instagram? hatta bunları kullanmasan bile yakın çevren kullansa gene senin hakkında bilgi toplayabiliyorlar.
son popüler yazılardan biri bunun hakkında: qz.com

  • denek hayatım  (12.02.19 00:54:51 ~ 00:56:04) 
videoda soylenenlerin yarisi abarti/yanlis. evet neredeyse her uygulama Facebook SDK(Software Development Kit) kullanir. bu SDK'ler uygulamalara Facebook ile login olmani, arkadaslarini gormeni vs saglar. ama sen izin vermeden hicbir uygulama senin konun bilgini alamaz, dolayisiyla FB ile de paylasamaz. uygulama icinde yaptigin aktiviteleri takip edebilirler. bunu %99 butun uygulamalar yapiyor. yapmayan uygulama, yanlis yapiyordur. bu bilgiler genelde FB ile paylasilmaz ama eger FB'un data tracking SDK'ini kullaniyorlarsa o zaman gider. eger telefonunda FB yoksa, yada uygulamaya FB ile giris yapmadiysan, bu bilgiler seninle eslesemez. anonim olarak kalir. eger datalarinin sirketler tarafindan kullanilmasini istemiyorsan, hicbir uygulamayi kullanmayacaksin, telefonunu/bilgisayarini internet olmadan kullanacaksin. ucuza bir tane 3310 al.

@catch the arrow: zannediyor musun ki ios farkli calisiyor?
  • crucio  (12.02.19 02:14:49 ~ 02:16:27) 
arrow, tahminin yanlis.

denek hayatim, maalesef haklisin.

crucio, simdilik cozum, dedigin gibi mis gibi 3310. ama bir baska cozum daha var. birkac aylik, solid.inrupt.com denen bir proje. web'in tanrisi berners-lee'nin projesi. amaci sanirim tam istedigim gibi. datalar benim ve nereye ne gidecegini ben kontrol ederim, sirketler degil mantiginda calisan data merkezisizlestirme projesi. daha yeni oldugundan bir seyler yok. ama gelecekte herhalde simdikinden daha bi gonul rahatligiyla internet kullanabilirim.

data sirketleri arasinda en cok facebook'a gicik oluyorum. evet apple da google da veri topluyor ama facebook kadar degil. facebook topladgi her turlu veriyi, caninin istedigi her yoldan tikir tikir nakite donsturuyor, diger iki okuz bunun kadar aktif degil.
  • Leonardo~Da~Vinci  (12.02.19 08:08:32) 
facebook'tan kurtulabileceğini sandığın için facebook sana daha öcü geliyor, kişisel verileir toplama ve paraya dönüştürme konusunda kimse google'ın eline kimse su dökemez. tabii google'dan kurtulmak imkansız, o yüzden bilinçaltımızda hala baskılıyoruz. google ise bundan faydalanıp gittikçe agresifleşiyor, yakında evil corp'a dönüşecek bilinçli insanlar arasında.

neyse ne, sen kendince önlemini al tabii. şunu hatırlatmak istedim sadece, instagram ve whatsapp da zuckerberg'ün elinde; onları da iptal etmen lazım.
  • Jux  (12.02.19 09:08:44 ~ 09:10:34) 
solid projesini duymamistim, simdi baktim ama o da senin derdine derman olmayacak. cunkubir uygulamayi kullaniyorsan o uygulama senin uygulama icinde yaptigin herseyi kaydedebilirim ve bunu engellemenin hicbir yolu yok. sadece uygulamayi yazan kisi hangi datalari toplayacagina karar verebilir.


  • crucio  (12.02.19 22:46:53) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.