[]

Monty Hall Problemi - ilk akla gelen şık doğrudur ile çakışmıyor mu?

Hayatımız çoktan seçmeli sınavla geçti, bize emin olmadığınız durumlarda illa bir seçim yapacaksanız ilk akla geleni, içgüdüsel bir bağ kurduğunuz şıkkı seçin dediler. Diyelim üç şık var önümde, şıklardan biri çok saçma, doğru olması imkansız, çaat eledim onu. Geriye kaldı iki şık. Biri 51% daha sempatik, çağrışımsı bir şeyler yapıp öne çıkıyor gibi ya da bana öyle geliyor, zihnin bir yanılsaması belki de. Okunuş sırasına göre 51% ve 49%ler belirleniyor benim zihnimde belki. Monty Hall daki duruma göre hareket etsem, bana sempatik geleni, ilk seçtiğimi değiştirsem diğer duruma göre 2 kat daha avantajlı olmuyor muyum?




 
Monty hall bilimsel temeli olan deneyle falan ispatli bisey.

Digerini dershane hocalari uydurdu. Alti komple bos zaten
  • acemi  (10.02.19 01:26:28) 
Monty Hall probleminde en kritik nokta sunucunun kapılardın arkasında ne olduğunu bilmesi ve siz 3 tercihten birini yaptıktan sonra diğer kapıyı açması.

Sizin verdiğiniz örnekte, zaten en başında 3 şıktan birini kendiniz eliyorsunuz.
  • archmage mahmut  (10.02.19 01:46:18) 
@archmage Benim sunucum testi hazırlayan diye düşünsek, Testte şıkkın birini hazırlarken büyük bir mantık hatası yapmış, tamamen saçma bir öncül koymuş, yani bir nevi bana keçiyi kendi açmış o şıkkı o üçünün arasına koyarak. Ya da ben sunucuya bilgim, birikim, yorumumu kullanarak diyorumki "siz zahmet etmeyin, şıklardan yanlış olan birini açayım"


  • freedonia  (10.02.19 02:20:36 ~ 02:26:52) 
İşte o yüzden değiştirmemen gerek. MH'da ilk seçimini 3 eşit oranlı tercih üzerinden yapıyorsun. Sınavda direk 2 tercih üzerinden tercih yapıyorsun.

Şöyle düşün; 100 tane kapı var. Bunların sadece 1 tanesinin arkasında araba var. Sen 34. kapıyı seçtin, adam da hayhay dedi ve 98 tane boş kapıyı açtı. 22. ve 34. kapılar kaldı. Sence senin şansın %50 mi? 2 kapıdan birinde ödül var %50 ihtimalle evet gibi ama aslında ilk tercihini 100 kapı arasından yaptığın için %99 yanlış kapıyı seçtin.
  • archmage mahmut  (10.02.19 10:14:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.