[]

Brexit'e değecek mi yahu?

Aşağıdaki haberde bankalar, finans kuruluşları, özel şirketler dahil birçok şirketin varlıklarını İngiltere dışına çıkaracağını ve bu paranın toplamının yüz milyarlarca dolara denk geldiğini gördüm de merak ettiğim bu kadar efora ve zarara değecek mi gerçekten?

Bu çıkışlardan çok daha fazla mı zarar mevcut birlikte kalındığı durumda? Yoksa hesaplar ters mi gitti İngiltere tarafında?

www.bloomberght.com

 
brexit'in aslinda hicbir avantaji yok ingiltere'ye. siyasetciler bir anlik gaz ve oy ugruna referanduma gitti, milliyetcilerin gaza gelmesi ve halkin cogunun olayin ne oldugunu kavrayamamasi sonucu referandumdan gecti simdi de siyasetciler yedikleri boku temizlemeye calisiyor. Brexit'i referanduma sunan David Cameron bile oylamadan sonra istifa etti cunku ne bok yedigini cok iyi biliyor. kendisi de gecmesini istemiyordu. muhtemelen Theressa May de istifa etmek zorunda kalacak yada bir sonraki secimde yok olup gidecek.

Avrupa Birligi'nin en onemli avantajlari:
- Schengen birligi: ingiltere zaten Schengen antlasmasina dahil degil
- Ortak para ve ekonomi politikasi: Ingiltere Euro bolgesine de dahil degil ve kendi ekonomik/finansal kararlarini alabiliyor
- gumruk birligi ve serbest ticaret antlasmasi: kiyametin asil koptugu nokta bu. bu antlasma sayesinde avrupa birligindeki ulkeler birbirleri arasinda ekstra gumruk vergisi olmadan ithalat/ihracat yapabiliyorlardi ve sirketler fabrika kurarken yada yeni ofis acarken bu konularla ilgilenmiyorlardi. ingiltere brexit sonrasi da gumruk birliginde kalmak istiyordu ama EU biraz da kozlar elinde oldugu icin buna pek yanasmadi.
- vizesiz oturum/calisma hakki: bu madde brexit savunucularinin en cok ustunde durdugu noktaydi. savunuculara gore dogu avrupa'dan gelen ucuz is gucu Ingilizlerin is bulmasini zorlastiriyordu. Ama istatistiklere gore dogu avrupa'dan ingiltereye cok fazla goc yok. tam aksine ingilizlerden is gucunu alanlar cogunlugu hintli olmak uzere avrupa birligi disindan gelen gocmenler. Bu gocmenler zaten ozel calisma/oturma izni almak durumundalar ve brexit bu durumu degistirmeyecek.

kisacasi ingiltere gote gelmek uzere ve en az zararla nasil kurtulur onun hesabini yapiyor.
  • crucio  (08.02.19 16:53:21) 
Referandumda ağırlıklı olarak kırsal kesim Brexit'i destekledi diye hatırlıyorum. Onlar da bu finansal etkilerin çok bilincinde olan kesim değildi.

Bir nevi (bkz: dağdaki çoban ile benim oyum bir değil) durumu yaşanıyor yani.
  • crown  (08.02.19 16:55:14) 
Dünyada hemen her seçim/referandumda yaşlı, köylü ve cahil kesim; genç, şehirli ve modern kesimin geleceğini elinden alıyor. Max 10 yıl ömrü olan yaşlılar çikalım oyu verdiler ve 50 yıl daha yaşayacak gençler ceremesini çekecek.


  • nundu  (08.02.19 17:07:02) 
İngiltere için durum hiç iç açıcı değil. Birlik mutlu bile İngilizlerin gereksiz kaprislerinden de böyle kolay kurtulacağız galiba diyorlar. Vallahi öyle yaşlı genç hikayesi de değil bu. Bu çok sığ bir bakış açısı.


  • windowsguvenlikduvari  (08.02.19 17:10:00 ~ 17:10:18) 
Rusya dışında kimse için olumlu bir durum yok ortada.


  • chavezding  (08.02.19 17:19:28) 
Tabiki degmeyecek. Salaklar panik yapti, sicti, sivadi, simdi toplamaya calisiyorlar.

Hele bir de kontrolsuz cat diye cikarlarsa AB'den sen gor o zaman kaosu Ingiltere ekonomisinde. Adamlarin gumrugu YOK. Bir suru altyapi ve sistem demek gumruk demek. Simdi adamlarin gumruk kurmasi gerekiyor. Hepsini gec bu bile kaos demek UK icin.

Ustune soyledigin sirketlerin tasinmasi, ekonominin daralmasi olayi var.

Hepsini gec Iskocya yarin bigun UK'den cikar da AB'ye girmeye kalkarsa sen gor o zaman tantanayi.

Kuresel bir zeka geriligi yasiyor dunya, ozellikle de modern bati ulkeleri. Hayat kolaylastikca zekalari koreldi aptallarin. Biri gitti Trump salagini secti, oburu gitti AB'den cikmaya kalkti.
  • bos gezenin bos ustasi  (08.02.19 17:58:25) 
bu sağcıların muhafazakarların her zaman kendi bildiklerinin en değişmez düstur olduğu hususunda yanılmaz tarihi bir bilinçleri vardır ve bu da periyodik olarak ülkelerin ve genellikle topluca ülkelerin yarı-yıkımlarına, yıkımlarına sebep olur. böyle ilerliyor işte tarih.


  • kaufman  (08.02.19 18:19:55) 
Duyuruda ilk kez herkesin yanitini sevdim. Acaba bu kisiler bu dangalak populism sevdasinin ulkemizde de yaygin oldugunu dusunuyorlar mi?


  • Traveller  (08.02.19 18:33:22) 
".. dogu avrupa'dan ingiltereye cok fazla goc yok. tam aksine ingilizlerden is gucunu alanlar cogunlugu hintli olmak uzere avrupa birligi disindan gelen gocmenler. Bu gocmenler zaten ozel calisma/oturma izni almak durumundalar ve brexit bu durumu degistirmeyecek" bu yargiya nereden vardin bilmiyorum, lakin tamamen yanlis. kapilar acildiktan sonra, ingiltere'ye gelen -basini polon ve romenlerin olusturdugu- milyonlarca adam var. ayrica, ingiltere'de gordugunuz hintlilerin cogunlugu, belki bir asir once hindistan'dan isci olarak getirilmis insanlarin cocuklari.

"Dünyada hemen her seçim/referandumda yaşlı, köylü ve cahil kesim; genç, şehirli ve modern kesimin geleceğini elinden alıyor. Max 10 yıl ömrü olan yaşlılar çikalım oyu verdiler ve 50 yıl daha yaşayacak gençler ceremesini çekecek." yaslilarin brexit'e oy verdigi dogru, lakin ulkeye gocmen olarak gelip yerlesmis insanlarin cok buyuk cogunlugu brexit'e oy verdi. Gocmenin dusmani yine gocmendir. Amerika'da, trump'i destekleyenlerin basini yine trump'in asagiladigi meksikalilarin cekmesi gibi bu olay. ayrica, referandumu yenileseler, genclerden gecen ref'de oy vermeyenler yine oy vermeye gitmeyecektir.

"İngiltere için durum hiç iç açıcı değil. Birlik mutlu bile İngilizlerin gereksiz kaprislerinden de böyle kolay kurtulacağız galiba diyorlar." Deyim yerindeyse EU ski tutmus durumda. Birlik icindeki cozulmeleri yavaslasmak icin, ingiltere'yi birlikte tutmaya calisiyorlar. Oyle ohh kurtulduk gibi bir durum yok.

ingiltere'nin temel sorunlari: - eu'ya girmeleriyle birlikte kendi sanayilerinin cogunu kapatmalari - besleyemecekleri kadar gocmen almalari ve tembelligi alistirilmis bir toplum. Sosyal bir devlet olmanin acisini, calismayan milyonlarca insani besleyerek cekiyorlar. insanlar, bu durumdan cok rahatsiz. Enflasyon almis basini giderken, maaslar artmiyor.
  • ubi dubium ibi libertas  (08.02.19 20:25:16 ~ 20:32:03) 
@libertas, tamamen haksızsın diyemem ama EU'nun ingiltere'yi tutmak için uğraştığını nereden çıkarıyorsun? may'in yeniden müzakere talebine daha geçen gün "de get teyze bırak allah aşkına ya" diyen EU değil miydi? EU ilk etapta ingiltere'nin ayrılmasını tabii ki istemedi ama o olay referandumdan önceydi. şu an herkes belirsizliğin giderilmesini istiyor ve açıkçası ingiltere istese de istemese de çıkmak zorunda kalacak gibi duruyor. şu saatten sonra kimse ingilizlerin nazını çekmez.


  • der meister  (08.02.19 20:28:12) 
@der meister, bir tarafta gercekler bir tarafta da tvlerde yapilan showlar var. Ayrilma gerceklesse bile, bunu uzun surede yapacaklar. ticari anlasmalari vs coktan ayarlamaya basladilar. Ingiltere'ye coktan gelmis dogu avrupalilara sinirsiz calisma izni verecegini referandumdan hemen sonra soylemislerdi zaten. Iki tarafin da kozlari var. Ingiltere, burada olan eu vatandaslarinin calisma iznini uzatmiyorum-sinir disi ediyorum dese, (en az) 3 milyon dogu avrupaliyi neresine sokacak almanya/fransa?


  • ubi dubium ibi libertas  (08.02.19 20:37:52 ~ 20:38:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.