[]

lens olmadan/gorunmeden kamera gibi goruntu almak mumkun mu?

telefonlarda mesela on kamera ekrandan daha farkli bi gorunume sahip, arka tarafta da irice bi yer kapliyor falan. bu lensler/sensorler ekranla veya arka kapakla daha butunlesik hale gelebilir mi, ayirt edilemeyecek sekilde? lensi bulundugu yuzeyle ayni renge boyamaktan falan bahsetmiyorum :d.

lens dedigimiz olayin calisma prensibinin hala basitce aynadan yansiyan isik olmasi bana tuhaf geliyor, gelisimini tamamlamamis bi teknoloji gibi yani. camasir yikarken hala bolca su ve temizlik malzemesi kullanip bi guzel karistirmak gibi, yani bundan 500 sene sonra o kirleri parcalayacak radyo dalgalari vs. kullanacagiz gibi geliyor bana. kameralar icin de ayni seyi soyleyebilir miyiz? bu yonde bildiginiz patent, duydugunuz arastirma veya fikriniz var mi?


 
metalens teknolojisi üzerinde çalışılıyor.
phys.org

  • Jux  (06.02.19 09:26:49) 
Lens dedigin mercek onu salla zaten.
Onun altinda sensor var, en temele inersen isik var ya da yok bunu bize donen tek bir hucreden olusuyor(hatta bu tek hucreyi ayri alip projende kullanabiliyorsun sadece 1 ve 0 donuyor). Onun da kucugu yok zaten.
Yan yana hucreleri dizersen komple bir kamera olusuyor.
Optik farenin altiyla foto ceken manyaklar var mesela. O da isik sensoru cunku.

Yani 1 tane isik sensoru bir de isik sensorune isigi dusurmek icin mercege ihtiyacin var.
Mercegi koymazsan dumduz olur ama isigin(obje onemli degil onemli olan objeden yansiyan isik) tam karsisina koyman lazim.
O da isimize gelmiyor, on kamera gibi cok dar aciyla cekiyor.
  • acemi  (06.02.19 10:30:35) 
Şu da kamera aslında
goo.gl

Böyle fotolar çekebiliyor
goo.gl

Işık bir radyasyon aslında. Radyasyonu algılayıp görüntüye çeviren her şey kamera olarak kullanılabilir. Ama ortaya çıkan görüntünün insan gözünün algıladığı görüntü izdüşümü ile paralellik sağlaması için gerekli o mercekler. Aç balığın koyunun insanın gözünü incele içinde mercek var gerçekten de. Proteinden yapılma ama mercek:P

Doğanın ürettiği en mükemmel kameralar bile mercekli ise yapacak çok bir şey yok gibi. İncelir, ufalır zamanla ona diyecek bir şey yok elbette.
  • bos gezenin bos ustasi  (06.02.19 11:09:57) 
lens dediğimiz nane kamera sensörüne giren görüntünün boyutunu değiştiriyor. normalde görüntü sensörü 2mmx2mm gibi bir ebata sahip. lens kullanmazsanız sadece sensör önündeki 2mmx2mm alanın görüntüsünü elde edersiniz. lens burada sensör üzerine daha büyük bir görüntünün düşmesini sağlıyor. lense alternatif olarak farklı yapılar kullanılması teoride mümkün. örneğin, bir fiber optik kablosu alıp bir ucunu kompakt halde sensöre bağlayıp diğer ucundaki fiberleri daha geniş bir yüzeye dağıtarak farklı görüntüler alabilirsiniz (bununla ilgili okuduğum çalışmalar var). bu şekilde, örneğin bir telefonun ekranındaki her bir pikseli bir fiberle eşleştirip ön ekranda görünür bir lens kullanmadan görüntü almak teoride mümkün. ama burada, her bir fiberin yerleştirilmesi çok zahmetli/maliyetli olacağı gibi yine her bir fiberin ucunda mikrolens bulunması da gerekebilir.


  • shadowfollower  (06.02.19 18:15:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.