[]

filozofları kısaca açıklamak

soruyu yazan ben değil de okuyan biri olsam derdim ki; olur mu öyle şey!! Özeti mi varmış.. Tabi ki de haklısınız ama filozofları kısaca açıklamak derken şöyle birşey soracağım, bakalım mümkün mü :)
Mesela Heraklitos denilince, aynı nehirde iki kez yıkanılmayacağı vardır.
Diyojen için, gölge etme başka ihsan eylemem vardır.
Peki ya Eflatun, Aristoteles, Socrates için de böyle kısa ve vurucu bir açıklama yapmanın yöntemi var mıdır? Tek cümle şart değil tabi daha uzun da olabilir ama benim gibi başlangıç seviyesinin anlayabileceği bir şekilde açıklanabilir mi?

 
yapılmışı var.
bknz: Felsefe'nin kısa tarihi Nigel Warburton

  • jimjim  (04.02.19 20:15:57) 
aristonun altın ortası vardır. erdem ortadır, uçlarda bulunmaz der. kısaca hayatın her alanında ortayı benimsemeliyizdir felsefesi. azı karar çoğu zarar meselesi yani. örneğin cesur olmalıyız, ne korkak ne gözü kara. cömert olmalıyız, ne cimri ne savurgan. kısaca her şeyin ortası iyidir.

platon için de mağara alegorisini örnek verebiliriz. nette kısacık bir yazısı var, okuyabilirsiniz.
  • tabirimekruh  (04.02.19 20:19:23 ~ 20:22:09) 
sofie'nin dunyasi kitabi cok kisa degil ama herhalde tum filozoflar icin makul kisaliktaki ozetleri topluca bulabileceginiz bi kitaptir.


  • in vino veritas  (04.02.19 21:17:14) 
felsefe 101 - Paul Kleinman


  • asbe  (04.02.19 23:35:59) 
jimjim+1 dili sade, guzel. basitce temel fikirleri acikliyor. Soruyu yazan icin iyi bir baslangic olacaktir.


  • unabomber  (04.02.19 23:37:34) 
Youtube'da geçen aristoyla ilgili animasyon görmüştüm birkaç dklık.


  • the coon  (05.02.19 01:39:41) 
  • hjarteblod  (09.02.19 01:03:47) 
bryan magee tarafındna yazılmış felsefenin öyküsü adında felsefe tarihini epey yüzeysel özet geçen bir kitap var.

iyi haberim, immanuel tolstoyevski bu kitabın özetini yememiş içmemiş sözlüğe yazmış.

bir entry'ye göre çok uzun ama felsefe tarihini anlamak için bulabileceğin en kısa özet:

eksisozluk.com
  • makbur  (09.02.19 01:14:18) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.