[]

Yurtdisinda calismak ve SGK

Selamlar Duyuru,

Kisa bir sorum olacak. Yaklasik iki hafta icerisinde Japonya’ya calismaya gidiyorum. Bir arkadasim gitmeden SGK ya “kaydini” yaptir dedi emeklilik icin. Ne yapmam gerektigine dair hic bir fikrim yok acikcasi. Bu kayit dedigi nedir ? Ne yapmam gerekir ki yurtdisinda calistigim sure eger geri donersem emekliligim icin sayilsin ?

Bonus;
Yurtdisinda calismaya baslamadan once burdan yapmam, unutmamam gereken her turlu tavsiyeye acigim. Mesela gitmeden babama vekalet vermeyi dusunuyorum.

Simdiden cok tesekkur ederim.

Saygilar.

 
ihtiyac olmadi ama ben eski tc kimligimi turkiye'de aile biraktim yenisi ile geldim


  • try again fail again fail better  (04.02.19 19:03:33) 
Yurtdışında çalışan herkes orada çalıştığı günleri borçlanarak emekli olabiliyor zaten.

Diyelim ki 5 sene Japonya'da çalıştınız. Japonya'da sigortalı olarak çalıştığınız günleri Japonya'daki Türk konsolosluğundan alacağınız bir belge ile ispat ederseniz parası karşılığında o belgede yazan gün sayısı kadar gün borçlanabiliyorsunuz. (yani gün satın alabiliyorsunuz.) Bu günler emeklilik hesabında dikkate alınıyor.

Bayansanız sadece çalıştığınız süreleri değil orada ikamet ettiğiniz süreleri de borçlanabiliyorsunuz.

Türk firmasında çalışacaksanız işyerine 21 belge koduyla bildirim yapılıp yapılmayacağını sorun. Evet derlerse dilerseniz yukarıda anlattığım şekilde toplu ödeme yapmak yerine ay be ay isteğe bağlı (ssk) sigorta da ödeyebilirsiniz.

Dikkat: Vatandaşlıktan çıkarsanız yalnızca TC Vatandaşı olarak geçen süreleri borçlanabiliyorsunuz.
  • nihayet  (04.02.19 19:08:00) 
Yurtdışına çıktığınızı SGK'ya bildirin, boş yere GSS borcu çıkmasın. Gerçi dönüşte bildiriliyor olabilir. O kısma tam hakim değilim.


  • nihayet  (04.02.19 19:13:33) 
Yanlis bilmiyorsam isyeri orasi icin prim yatiracak zaten. Bunlari turkiye de saydirma sansimiz var mi peki ? Anladigim kadariyla is bitiminde @nihayet in dedigi gibi yaparak odeme karsiliginda saydirabiliyorum ama zaten ordaki firma odemis olacak bunu onlarin sisteminde ? Tekrar odemek durumunda mi kalacagim ?

Ya da en kotu bu bilgeleri kimden nasil ogrenebilirim ? Kime danisabilirim Duyuru ahalisi :)

@nihayet firma japon
  • busuta  (04.02.19 19:29:33) 
Bunlari en mantiklisi SGK'ya sormak. Bazi ulkelerle anlasmalar var, o anlasmalara gore bir seyler degisiyor olabilir. Bir gorusun bana kalirsa. Yurtdisi birimleri var SGK'larin, direkt onlarla gorusun.

Adres beyani yaptiginizda GSS borcu islenmeyecek, SGK ile ilgili bir sey yok o kisimda. Adres beyanini da gider gitmez yapin. Kullanmayacaksaniz butun banka hesaplarinizi kapatin ve borcu yoktur kagidi alin, yarin obur gun cakallik yapmasinlar. Uzerinize olan faturalari kontrol edin, gereksizleri kapatin. Babaya vekalet iyidir ama orada her seyi yazmaniz gerekiyor. Genel vekalet verilemiyor, ona dikkat edin. Akliniza gelen her seyi yazdirin vekaletnameye. Oradaki sigortaniz baslayana kadar ozel sigorta yaptirin, policenizi ailenizle paylasin. E-devlet sifrenizi asla unutmayacaginiz sekilde saklayin. Bazen gercekten hayati onemde oluyor.

Aklima simdilik bunlar geldi. Iyi yolculuklar.
  • evrim halkasi  (04.02.19 19:36:12) 
@busuta

sgk'nın dediğiniz şekilde bir tek İsviçre ile anlaşması var. KKTC ile de benzer bir anlaşması var ama size göre değil. Japon firması ise o günleri borçlanarak satın almaktan başka yol yok şu an için.
  • nihayet  (05.02.19 04:02:05) 
Herkese cok tesekkur ederim.


  • busuta  (05.02.19 08:35:24) 
Arkadaşın seni cidden düşünüyormuş, doğru demiş. Bir sigortalı olarak çalış, yurt dışındaki günleri borçlanabiliyorsun ama asıl sorun işe başlama tarihi ne olacak konusu çıkıyor. Siz ssk'lı olarak bu sorunlardan falan hiç kafanızı agrıtmayacaksınız. Kesinlikle gitmeden bir yerde çalış, 1 günde olsa.


  • liberal  (05.02.19 09:48:02) 
Eger baslangic icin ise, 2013 - 2015 arasi calismistim. Sanirim gecerli olacaktir baslangic icinse.


  • busuta  (05.02.19 18:55:54) 
O zaman gereksiz, bir manası yok.


  • liberal  (06.02.19 09:57:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.