[]

turkiyede saglik alaninda hic arastirma, istatistik yapiliyor mu?

alttaki bogaz agrisi duyurumu acinca aklima geldi. hic boyle soyut istatistikler tutuluyor mudur? ne bileyim metro ve toplu tasimalardaki klimalarin grip oraninini arttirmasi gibi zeki tespitler yapabiliyor muyuz? yoksa bizimkiler bu tarz cikarimlar yapmaktan bile aciz mi?




 
"soyut istatistik" ne demek?
sağlığın epidemiyoloji diye bir alanı var ve sandığınızın aksine türkiyede retrospektif ve epidemiyolojik çalışma çoktur. çünkü pahalı ilaçlar tedaviler vs. gerekmeden yapabileceğiniz 3-5 türlü çalışma var (biri de rutinde gördüğünüz hastayı olgu raporu olarak sunmak, bizim tıp makaleleri genelde bunlardan oluşuyor)
klimalar üzerinde türkiyede sayı tutup makale yazan oldu mu bilmiyorum ama illa ki genel olarak kapalı alanlar, kalabalıklaşan nüfus, yabancı istilası, çocuklarda kreş faktörü vb.. şeyler var ve doktorlar da ilgili bir makale yazarsa tartışma bölümünde yazıyor..bu tür vakalar artıyor, şu etmenler artışa katkı yapıyor vb. yazıyorlar. zaten bunu yazmakta bir sıkıntı yok. sıkıntı sağlık bakanlığının pek çok şeyde genel bir merkezi sayı tutmaması. keşke bizde de CDC filan gibi merkezler olsa biz de bilsek sayıları.. biz ilaç sayılarını filan iyi biliyoruz mesela; çünkü onu merkezi tutuyorlar.
  • niye ama  (04.02.19 18:39:33) 
Bundan 2 önceki sağlık bakanı, göreve geldikten 1-2 yıl gibi bir süre sonra bir konuşmasında, "Sağlık bakanlığının esas görevi hastalıkları tedavi etmek değil, oluşmasını engellemekmiş ben bunu yeni öğrendim" demişti. Artık durumun geri kalanını sen düşünebilirsin.


  • talasas  (04.02.19 19:19:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.