[]

Linux / fstab / mount-bind

Selam size Duyarcalar!

Bir sunucu var, 4x1TiB RAID 10 konfigürasyonunda diskler var içinde, RAID anakarttaki denetleyiciden ayarlı, software değil.

Sisteme görünen 2TiB'lık tek bir disk, bu disk de "swap", "/" ve "/FileServ" olarak 3 bölüme (partition) ayrılmış durumda. "/" bölümü 20 GiB, "/FileServ" ise 1.9TiB falan (büyük yani).

Bu "/FileServ" bölümü içerisinde örneğin "/a", "/b" ve "/c" klasörleri var, ayrıca bir de "/home" klasörü var.

Aşağıdaki biçimde düzenlenmiş bir "/etc/fstab" dosyası ile "/mnt/FileServ"e "/FileServ" bölümünü mountlayıp, "/home"a da "/FileServ/home" klasörünü bindlıyorum:

LABEL=/ / ext3 defaults 1 1
/dev/mapper/isw_diiedaffdh_Volume0p2 /mnt/FileServ ext3 acl,defaults 1 2
/mnt/FileServ/home /home bind acl,defaults 1 2
tmpfs /dev/shm tmpfs defaults 0 0
devpts /dev/pts devpts gid=5,mode=620 0 0
sysfs /sys sysfs defaults 0 0
proc /proc proc defaults 0 0
LABEL=SWAP-isw_diieda swap swap defaults 0 0

Buraya kadar her şey süper. Fakat ne oluyor? "/FileServ/home"a bindladığım "/home" klasörü için kullanılabilir alan 10GiB görünüyor 1.9+ TiB yerine! Neden?

Araştırdım araştırdım, nette buna benzer sorun/çözüm yakalayamadım. Yani disk alanı sorunu ile ilgili.

Var mı bilen, fikri olan?


Edit:
/mnt/FileServ/home /home bind acl,defaults 1 2

satırını aşağıdaki hale getirince istediğime geldi:

/mnt/FileServ/home /home none bind 0 0

Sanırım sorunumun kaynaklarından biri de, reboot yapmadan, "unmount -l" de kullanmadan yaptığım değişiklikleri "mount -a" ile etkin hale getirmeye çalışmaktı. Bu yüzden önceki yanlış ayarlarla bindlanan klasörler etkin kalıyordu falaaaan filan.

İlginenenlere teşekkürler.

 
anjin san bilir bunu. msg at ona.


  • bryan fury  (25.03.10 00:33:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.