[]

Evden çıplak dolaşmak suç olabilir mi?

Aslında soru başlıkta.

Diyelim ki full camlarla kaplı bir evde, perdesiz çıplak takılıyorum. Bu teşhir/suç teşkil eder mi? Perdenin olması bunu değiştirir m? Bunun sınırı nedir? Mülkiyet nedir? :)


 
teşhir/suç teşkil eder mi? / etmez.

lakin şöyle;
yaşadığınız yer tamamen camlarla kaplı bir site ise; orası, o ev o camlarla kaplı şekilde ruhsatını almış, satışa sunulmuş halde ise. yok değilse evet suç.

Yani siz, XX lira vererek bir evin mülkiyetini aldınız, o ev cam bir ev, o evin içerisinde nasıl dolanırsanız dolanın bu mahkemelerin konusu olmaz, olamaz. şundan kaynaklı olamaz, mülkiyet hakkı vb bunları geçiyorum hiç bir birey evine perde asacaksın diye bir zorlamaya (bildiğimiz hukuk düzeni içinde zorlanamaz) #PerdesizYaşamEngellenemez

Lakin siz yapı imar planına karşı bir şekilde evin duvarını yıktırıp üzerine çıplak gezeyim gibi bir hayal içerisindeyseniz ceza yersiniz ama bu ceza yine çıplaklıktan olmaz :/
  • avarel dalton  (02.02.19 18:45:45) 
Kapina polis gelir, yasanmis cok olay var


  • acemi  (02.02.19 18:53:07) 
@avarel dalton
ben de benzer düşünmüştüm. ayrıntılı açıklama için teşekkür ederim.

@acemi
kapıya polis hangi hakla gelir çok merak ettim. elbette herhangi bir hak ile gelemez de, gelip ne diyecek diye merak ettim.
  • parcaliham  (02.02.19 19:04:38) 
benim elime böyle bir suc ihbari gelse ve yetkili olsam. cezayi yapistiririm. bazi seyler yazili olmayan kurallara ait. bu da öyle bir sey.


  • xv17jds  (02.02.19 19:05:14) 
@xv17jds
Yazılı olmayan kuraldan nasıl ceza yapıştırıyorsunuz polis bey? Sizin için uygun gelmeyen şeylere kafanıza göre mi ceza keseceksiniz? Valla iyi ki yetkili olmamışsınız.

  • parcaliham  (02.02.19 19:16:07) 
barandogan.av.tr
Buraya göre teşhir suçu sayılıyor.
Zaten suç oluşturmasa, burası benim mülküm deyip camın arkasından birçok değişik suç işlenebilirdi.
  • mikro patlama  (02.02.19 20:15:44) 
@mikro patlama
tam olarak merak ettiğim bu. evin salonunda çıplak olamıyoruz ama yatak odamızda olabiliyor muyuz? nedir bunun sınırı? illa perdemiz mi olmalı? çıplak olmak ne kadar suç ki camın arkasından başka suçlar ile analoji kurulabiliyor? merakım çıplaklığın ev sınırları içerisinde hangi şartlarda suç olduğudur. (ya da hiç olmadığı)

  • parcaliham  (02.02.19 20:31:42) 
@xv17jds hiç bir şey yapmazsın kardeşim, kişilerin yaşam alanı olarak seçtiği yerlerde ne yapacakları sadece kendilerini ilgilendirir, o seçtikleri alan içerisinde "senin yaşamına müdahale etmediği sürece" istediğini yapar, ve sen "gık" diyemezsin.

bu kişiye, ev satıyorken "sana sattığım evin içinde şu şekilde dolaşacaksın" demek gibi bir şansın ve haddin yok, istediği gibi dolanır. bahse konu "ahlaki" değerler, kişisel saçmalamadan öte değildir, senin için değer olan başka bir insan için değer değildir, benim kutsalım bu gibi bir davranış, aklı başında kimse tarafından kabul görmeyecektir.

ve sen yetkili olmadığın için sanırım sevinmeliyiz, ve senin zihniyetine karşı durmalıyız.
  • avarel dalton  (02.02.19 20:33:11) 
bizim kapıya polis geldi. alman ev arkadaşım duş sonrası odasına çıplak giriyormuş. karşıdan biri şikayet etmiş. ben evde değildim, polisle telefondan konuştum. "burada kızlı erkekli yaşanıyormuş" da demişti hatta.


  • kaufman  (02.02.19 21:15:44) 
karşı binadan biri “çoluğumuz çocuğumuz var” diye polisi arar, polis kapıya gelir, ikaz eder; tecrübeyle sabit.


  • e haliyle  (02.02.19 22:38:17) 
Linkte gayet net açıklanmış. Anlamayacak bir şey yok. İlla şu oda bu oda diye bir ayrım da yok. Siz enteresanlık peşindeyseniz başka.

"Teşhircilik suçu, bir kimsenin cinsel organını veya vücudun diğer cinsel bölgelerini belirli bir kişiye yönelik olmaksızın teşhir edilmesi (gösterilmesi) ile oluşur. Teşhircilik yapma, kanunun madde gerekçesine göre ahlak temizliğine aykırı bir hareket olduğu için cezalandırılmaktadır.

Failin belirli bir kişiye karşı cinsel organını veya vücudun cinsel bölgelerini göstermesi teşhircilik suçu olarak değil, cinsel taciz suçu olarak nitelenir. Teşhircilik suçu, fiilin belirsiz sayıdaki kişiye karşı işlenmesi halinde söz konusu olur. Örneğin, cinsel organını camdan göstermek, çıplak bir şekilde sokakta gezmek."
  • nihayet  (02.02.19 23:29:07) 
@nihayet
bir hukuk sorusuna 'enterasanlık peşindeyseniz ayrı' diye cevap vermeniz ilginç oldu :)
evde çıplak dolaşmak teşhircilik mi sayılıyor? yasa bunu mu söylüyor gerçekten?
tekrar tekrar okudum ama yazılı metinden bunu çıkaramadım zira.
  • parcaliham  (02.02.19 23:40:13) 
Öyle diyorum çünkü metin gayet açık.

Yasa maddeleri genel manada cümlelerle kurulur. Usul budur. Siz "evde çıplak gezmek suçtur ve mutlaka perde takmak gerekir" gibi bir madde arıyorsanız bulamazsınız çünkü bu sefer adamın biri şeffaf perde takar kıllık değil mi? Öbürü işyerinde çıplak dolaşır, itiraz edenlere "ama yasada evde diye yazıyordu" der. Kanun koyucu insanın aklına gelebilecek bütün cinlikleri düşünerek o yasak bu yasak diye upuzun bir kanun maddesi yazmaz. Hem pratik değil hem de sonu yok bunun.

Yaşa maddesinden bağımsız olarak bir örnek vereyim:

Müzik dinlemek suç değildir ama siz gerekli yalıtımı sağlamadan yüksek sesle müzik dinlediğiniz vakit (bu müzik değil akşam haberleri de olsa farketmez) insanlar bundan şikayet edebilir ve siz dışarıya taşan sesten sorumlu tutulursunuz. Aynı şekilde dışarıya taşan görüntüden de sorumlusunuz.

Toplumsal hayatın getirdiği karşılıklı bazı yükümlülükler vardır bunu anlamak bu kadar zor olmamalı.

Yapacağınız iki şey var. Ya çıplaklığın normal kabul edildiği kabileler var, oralara gidip yaşayacaksınız, ya da femenciler gibi yasal sonuçlarını göze alarak bir çıplaklık aktivisti olarak zorlu bir hayata baş koyacaksınız. Bu konuda kendinizce bir farkındalık kampanyası başlatıp insanları böyle bir hayatın çok daha iyi olduğuna ikna etmeniz lazım ki işler sizin istediğiniz gibi olsun. Ancak hiçbir özgürlüğün insanlara altın tepside sunulmadığını da unutmayın. Hayatta başarılar :)
  • nihayet  (03.02.19 10:58:08) 
Perdem yok, evde genelde cıbıl geziyorum. Henüz başıma bişey gelmedi.

Sanırım biraz da yaşadığınız muhitle alakalı. Bizim burada pek çomar yok çok şükür.
  • plutongezegendegilmi  (03.02.19 13:10:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.